Hlavní obsah

Šatník zasažený finanční krizí mohou zachránit zipové šaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Sto různých způsobů nošení nabízejí šaty chilského návrháře Sebastiána Errázurize. Podle britského listu The Daily Telegraph by se obleček v této ekonomicky nelehké době mohl stát hitem. Šaty jsou vyrobeny z malých kousků látky, které jsou s pomocí 120 zipů spojitelné do nekonečných variací.

Článek

Díky nápadu návrháře lze výrobek použít jako pásek, košili i velké večerní šaty. Přizpůsobit lze velikost obvodu krku, délku oděvu i rukávů. V případě, že nositelka nezapne právě vytvořený model v pase, získá dvoudílné oblečení s minisukní a živůtkem.

Z ekonomického hlediska to podle The Daily Telegraph znamená, že žena, která vzhledem k nynější hospodářské krizi nemůže pomýšlet na nezřízené nákupy, získá za cenu jednoho modelu vlastně stovku použitelných oděvních kusů.

Kreativitě se meze nekladou

Pro oživení lze ponechat někde zip nedovřený a odhalit, co má být odhaleno, anebo nechat vyčuhovat barevné spodní prádlo, které model barevně oživí.

Autorem nápadu je designér Sebastián Errázuriz. Realizace trvala dva měsíce. Jednatřicetiletý Errázuriz právě vyjednává s výrobci, protože chce dostat oděv na trh za přijatelnou cenu. "Vznik těchto šatů ovlivnily změny, jež nám móda diktuje každou sezónu. Chtěl jsem vytvořit šaty využitelné v nekonečných variacích," řekl tvůrce.

:. Zipové šaty, které můžete nosit na stovku způsobů.

Návrhářka Michelle Claireová očekává, že o šaty bude velký zájem, protože je to v době krize ideální nápad. "Pro váš šatník je to úžasná investice. Ve dne to doplníte sakem, večer to zipem buď nastavíte, nebo něco odepnete. Nebudete se muset převlékat, ušetříte čas i peníze. Nehodláte-li ukazovat celé bříško, pootevřete zip jen tak, aby se objevila jen trocha kůže. Nejste-li příliš spokojení s tím, jak vypadáte zepředu, poodhalíte se na zádech. Vaše šaty budou tak dlouhé nebo krátké, jak se odvážíte. A doplnit je můžete páskovými sandály," říká Claireová.

Variace podle nálady

Šaty jsou podle Errázurize po ty ženy, které milují módu a nemají rády, když jim někdo diktuje, jak se oblékat.

"Jsou pro ty, kdo svůj vkus přizpůsobují náladě konkrétního dne. Na jedné straně zipové šaty majitelce poskytnou nezávislost, na druhé straně lidi přimějí přemýšlet o módě. Jsem posedlý tím, jak je život krátký, a myslím, že je důležité podívat se na každý den novýma očima," vzkázal Errázuriz budoucím uživatelkám.

Návrhář vyrostl v Londýně, studoval po celém světě a má za sebou 40 výstav a módních přehlídek v Tokiu, New Yorku, Barceloně i Paříži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám