Hlavní obsah

VIDEO: Minisukně je kořením šatníku, tvrdí návrháři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako koření v šatníku může prý působit minisukně, jejíž autorka Mary Quantová oslaví tento týden 75 let. Již od 60. let minulého století těší minisukně milovnice nejrůznějších módních stylů. Velkým hitem je také v současných jarních a letních trendech. Podle znalců se s ní ale musí zacházet moudře a žena musí dobře zvážit, jak s touto součástí toalety naložit.

Článek

"Podobně jako kabátek nebo pouzdrové šaty Coco Chanel se i minisukně stala klasikou. Přinesla nový styl. Tím, jaká je, může být používána v každém šatníku, ať sportovním, elegantním nebo romantickém. Je to vděčná záležitost," tvrdí módní návrhářka Beata Rajská.

K minisukni je třeba zdravý rozum

Minisukni ráda vidí v šatníku svých klientek i svém. "Mám ráda minisukně. Miluji je a nosím je. Někdy si ale ženy musejí dávat pozor," poznamenala. Podle autorky extravagantních modelů "minisukně může šatník okořenit, dodá ženě šmrnc a sebevědomí". Zároveň ale může působit legračně. "V dámském šatníku je to pepřící akcent. Nádherná je však jen do určitého věku," varuje.

Podle Rajské jsou minisukně vidět v mnoha nových kolekcích světových značek. "Pozdní jaro a léto přeje minisukni. Po době, kdy byl určitý útlum, je opět velmi žádaná. Hodně zkrácené sukně má Dior. Letos to bude skutečný boom," předpovídá. Ani zimní móda je ale nezavrhuje. "Kostkované minisukně v různých variantách, vlněné, k silnějším punčochám se vždy hodí," poznamenala.

Na centimetrech nezáleží

Na centimetrech podle módních tvůrců v současné době nesejde. "Nejkratší, kterou děláme, je i 30 centimetrů nad kolena. Záleží ale na tom, zda je do pasu, nebo začíná na bocích. V současné letní módě se používají všechny délky," uvedla Rajská.

:.Beata Rajská zařadila minisukně do své kolekce. Foto: beatarajska.cz

Podle návrhářky Hany Havelkové české ženy reagovaly na minisukně velmi rychle poté, co je objevil módní svět. "Byl to velký zvrat v módě. Kdo nenosil minisukni, jako by nebyl. Nosilo se to ale často bez jakékoli soudnosti. Nezáleželo na tom, jak co komu slušelo a zda na to měl postavu. Ne vždy to působilo esteticky. Ženy neváhaly ukázat ani neoholené nohy," upozornila. Současná módní kultura je podle ní v tomto směru vyspělejší.

Prakticky nikdy minisukně z módy nezmizely. "Vždy se nějak uplatnily. Nosí se k nim legíny, kalhoty, silné punčocháče i dlouhé svetry. Už to ale nejsou jen minisukně, ale můžou to být minišaty, minišortky nebo maxitrika," řekla Havelková.

:.Dior v letošní kolekci Jaro/ Léto 2009 vsadil na průhledné mini. Foto: Dior.

Minidélka podle návrhářky působí na mnoha ženách půvabně a sexy. "Mnohdy při zkoušení zjistím, že stačí zkrátit model o 15 centimetrů a hned se jakoby ´vyloupne´," upřesnila. Módní trendy podle ní přejí úzkým obtaženým mini, ale také "áčkovým" střihům s geometrickým členěním, propínáním nebo se zipy.

:.Minisukni užijete i v chladnějším období. Foto: montonfashion.com

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám