Výzkumem v této oblasti se zabývala společnost Firmenich sídlící v Ženevě, která připravuje pro potravinářský a kosmetický průmysl různé příchutě, aroma a parfémy.

Vědci sesbírali vzorky potu od čtyřiadvaceti mužů a pětadvaceti žen. Pomocí speciálních tamponů odsáli z jejich podpaží pot během saunování či intenzivní jízdy na kole.

Po analýze vzorků se zjistilo, že ženský pot obsahuje velké množství sloučenin síry bez zápachu. Ty ale rychle zpracovávají bakterie, které z nich vytvářejí sloučeninu thiol, která už zápach má – ostrý, štiplavý a připomínající cibuli.

Vůni ovlivňují i jiné faktory

U mužů se podařilo analyzovat velké množství mastných kyselin, opět bez zápachu, které však bakteriální enzymy z podpaží rychle rozkládají na páchnoucí látky připomínající naležený sýr.

„Muži páchnou jako sýr, ženy jako grep či cibule,“ citoval autora studie Christiana Starkenmanna britský list Daily Telegraph.

„Vůni potu také ovlivňují jiné faktory, co jíte, čím se myjete, co nosíte za oblečení a jaké geny jste zdědili,“ dodal ke studii profesor Tim Jacob z Cardiff University.