Hlavní obsah

VIDEO: Plastická operace prsou krok za krokem

Novinky, jky
PRAHA

Plastické operace prsou jsou oblíbené již po desetiletí, avšak před tím, než se žena rozhodne tento krok podstoupit, měla by si něco o daném zákroku zjistit. V článku vám ve fázích ukážeme, jak taková operace probíhá, co musíte případně podstoupit a co vás bude čekat po operaci.

Článek

1) Rozhodnout se, jestli ano, a kam jít

Je důležité zvážit pro a proti, hraje roli, zda již žena měla dítě nebo ne, podle toho se vybírá typ implantátu (kulaté, anatomické a asymetrické), umístění (pod žlázu nebo pod sval) a kudy se implantáty vloží (podprsní rýhou nebo dvorcem). Dále je pak důležité, zda dotyčná hodně sportuje, a v neposlední řadě je potřeba brát v úvahu tělesné proporce (mnohdy chtějí ženy větší implantáty, než se na hrudník vejdou).

Není špatné navštívit několik doktorů. Pokud máte nějaké kamarádky, které operaci již podstoupily, zeptejte se na jejich zkušenosti. Nejdražší neznamená nejlepší, to samé platí o věhlasu. Zároveň se ale nesnažte za každou cenu ušetřit.

2) Konzultace s lékařem

Je důležité se nestydět a říct lékaři, jakou máte představu, popř. donést foto. Počítejte s osobními otázkami typu - jakou máte životosprávu, které sportovní aktivity se vás týkají, zda máte či nemáte děti, a pokud ne, tak na kdy je plánujete.

VIDEO: I takto může vypadat plastická operace prsou. Video nesouvisí s fotografiemi v textu.

Představa o velikosti prsou vychází od klientky, ale dobrý lékař vždy určí, jaké je vaše maximum. „Správný lékař nemůže vždy splnit každé přání pacientky, musí brát v úvahu její fyzickou stavbu a dispozice. Formou debaty by pak měl vzniknout finální plán operace,“ řekl Novinkám Patrik Paulis z kliniky Iscare.

Pokud oběma stranám návrh vyhovuje, určí se termín operace.

3) Předoperační vyšetření

Před operací je nutné navštívit internistu, který udělá komplexní lékařské vyšetření a zváží způsobilost k operaci. Dále je pak nutné navštívit mamograf, kde se zjistí, zda jsou prsa zdravá. Operující lékař tak z vyšetření zjistí detaily o stavbě prsou důležité pro operaci, jako jsou tloušťka žlázy, umístění, a další.

4) Operace

Samotná operace probíhá pod celkovou narkózou a trvá přibližně hodinu až dvě. Celá horní polovina těla se potře dezinfekcí, lékař provede řez (dvorcem nebo podprsní rýhou), dále lékař udělá místo pro implantát tzv. hákem a rukou vloží samotný implantát a zkontroluje správné umístění.

:. Do pravého prsa je již vložen implantát. Foto: Iscare

Prsa se následně zafixují speciální tejpovací páskou a podpažím jsou vyvedeny dreny, které zajišťují čištění rány. Ty zůstávají den až dva, v závislosti na nečistotách, které z rány vytékají. Podle toho také klientka zůstává na klinice. Při odchodu jsou dreny z těla vyjmuty.

:. Zatejpovaná prsa po operaci. Foto: Iscare

5) Pooperační péče

Klientka musí počítat s klidovým režimem po dobu jednoho až dvou týdnů, kdy jsou prsa ovázaná. Žena by měla po toto období převážně ležet a to jen na zádech. Po dobu prvního týdne bere antibiotika a léky srážející otoky. Většinou jednou týdně absolvuje převaz.

6) Rekonvalescence

Klientka dostává speciální podprsenku, kterou by měla mít neustále na sobě, a to i během spánku, po dobu pěti týdnů. Je to velmi důležité proto, aby implantáty zůstaly na určeném místě. Toto kompresivní prádlo se následně nosí i na sport. V tomto období by také operovaná žena neměla nosit nic těžkého a zvedat ruce nad úroveň ramen.

:. Prsa měla před operací velikost 70A, po operaci 70C. Foto: Iscare

:. Prsa po plastické operaci. Foto: Iscare

Prsa a jizvy vyžadují pravidelnou masáž, aby nevznikly vystouplé jizvy. Prsa se masírují směrem k sobě, aby nemířila do stran. Po pěti týdnech jde klientka na kontrolu a dále by měla chodit jednou za půl roku, pokud nezpozoruje jakékoliv komplikace. „Operace je jen polovinou celého procesu, tu druhou tvoří ukázněnost pacientky při rekonvalescenci,“ dodal Paulis.

:. Prsa před operací. Foto: Iscare

:. Prsa po plastické operaci. Použity byly implantáty asymetrické P.I.P. o objemu 230 mililitrů. Foto: Iscare

Každá žena, která podstoupila operaci prsou, získá průkaz, na kterém je uvedeno, jaký typ implantátů a velikost má v těle. Ten by měla mít vždy u sebe. Dále je pak důležité, aby o této skutečnosti věděl každý ošetřující lékař. Jinak nepředstavuje umělé poprsí v běžném životě žádné omezení.

Reklama

Související články

Silikonová prsa již nejsou "in"

Vnadným kráskám, jejichž objem hrudníku je větší než IQ, prý definitivně odzvání. Zatímco v 90. letech minulého století byly v kurzu prsaté zázraky typu Anny...

Zvětšit poprsí půjde brzy i bez silikonů

Silikonové výplně poprsí mají vážnou konkurenci. Je jí látka Macrolane neboli stabilizovaná kyselina hyaluronová, která působí na dotek mnohem přirozeněji...

Výběr článků

Načítám