Hlavní obsah

Hana Kopecká obléká nejen hvězdy StarDance

Právo, Kateřina Hejdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří k nejdůležitějším lidem kolem populární televizní soutěže StarDance, přestože na televizní obrazovce ji diváci zahlédnout nemohli. Zato z jejích výtvorů občas přecházel zrak. V hlavě Hany Kopecké se rodily bez výjimky všechny kostýmy, do nichž se oblékaly hlavní hvězdy taneční soutěže českých celebrit.

Foto: Kateřina Hejdová, Právo

Pro taneční soutěž StarDance navrhovala všechny kostýmy.

Článek

Tato dvaatřicetiletá mladá dáma „diktuje“ módu v oblékání již několik let i moderátorovi Leoši Marešovi, na albu Jampadampa dělala stylistku i nejpopulárnější české zpěvačce Lucii Bílé. Od patnácti let se přitom živila jako modelka. A to velmi úspěšně.

:.Dana Batulková si s Janem Onderem a v šatech od Hany Kopecké dotančila až pro vítězství ve třetí řadě. Foto: archiv ČT

„U nás byl modeling teprve v plenkách, procestovala jsem díky němu ale celou Evropu a setkávala jsem se s významnými návrháři a zároveň jsem měla možnost poznat realizaci šatů z té druhé strany. Nejraději ale určitě vzpomínám na přehlídky pro firmu Escada. Nádherné a honosné modely, které tato značka má, podtrhují ženskost s naprostou noblesou a lehkostí, a to mne oslovovalo,“ říká sympatická blondýnka.

„Fascinovalo mě, jak nápaditě je propojena kombinace barev, zdobení a jak je vše propracované do posledního detailu.“

Spolupráce s Lucií Bílou

V roce 2003 dostala nabídku ke spolupráci s Lucií Bílou a její život nabral jiný směr. S modelingem byl nadobro konec. „Připravila jsem tehdy návrhy na kostýmy a styling a jí se velmi líbily,“ vzpomíná. Vzápětí se začala „starat“ (co se týče módy) o Leoše Mareše, který na Nově uvádí pořad Eso. A k tomu se přidala soutěž Česko hledá SuperStar, kde byla Hana Kopecká hlavni stylistkou.

:.Albina Zajceva, partnerka Davida Suchařípy, předvedla hned dvoje nádherné šaty. Foto: archiv ČT

Pro Star Dance ji společně s Českou televizí oslovil režisér pořadu Roman Petrenko a Hana Kopecká ji označuje za nejlepší nabídku svého života. „Taneční svět je svět velmi specifické módy, takže jsem si nastudovala vše, co se týká kostýmů, pravidel, a sestavila tým profesionálů. Byl to krásný čas, protože jsem se učila něco nového. Všechno, čím jsem procházela, se stalo výzvou,“ tvrdí Kopecká.

Nové materiály

Musela se začít zajímat třeba o to, jak se která látka chová při pohybu. „Nedržela jsem se ale striktního tanečního světa, udělala jsem kompromis. Kombinovala jsem taneční šaty se současnými trendy. Snažila jsem se, aby ty šaty byly především ženské, sexy a zároveň i promyšlené a praktické,“ dodává.

Obklopila se lidmi, kteří se v tanečním světě pohybují už dlouhá léta. Pomáhala jí například Dáša Lebdušková, která s ní prošla všemi třemi koly StarDance. „Její střihy jsou naprosto dokonalé a bez ní bych si to již nedovedla představit,“ přiznává Hanka Kopecká s tím, že stříhat a šít taneční oděvy je skutečně náročná a těžká práce.

Foto: archiv, Právo

Kostým ve StarDance jí naprosto vyhovoval, vyniklo i tetování na zádech (vlevo).

:.Kostým Zuzany Norisové v duchu muzikálu Chicago řadí návrhářka mezi své nejlepší.foto: Právo/archiv

Základ všech kostýmů, v nichž jsme mohli při poslední soutěži vídat Zuzanu Norisovou, Danu Batulkovou či Ivu Frühlingovou, tvoří totiž vždy takzvané elastické body, na které se pak nasazují sukně, nebo celé šaty, které jsou ovšem také z elastických materiálů - tedy těsně obepínají postavu.

Zdobení

Po ušití kostýmů nastává druhá fáze -proces zdobení. Hanka Kopecká používá různé typy broušených kamenů, flitrů, korálků, krajek, peří, připravují se náhrdelníky a veškeré šperky a vše je opět na míru. Jednodušší je to samozřejmě v případě pánských obleků, i když Hana Kopecká mužské účastníky soutěže StarDance chválí:

„Třeba jsem je oblékala do barev, které by si na sebe nikdy normálně nevzali. Občas jsme se dohadovali, ale celkově musím pány pochválit, problémy s nimi nebyly. Musím ale říct, že v tomto směru jsme jako Češi strašně konzervativní, tady se na mužské obleky používá bílá, modrá a černá, venku je škála přece jen odvážnější.“

Šaty musí odpovídat hudbě

Typ šatů pak závisí samozřejmě na typu tance, který má kostým prezentovat. „Než jsem začala jednotlivé šaty navrhovat, sešla jsem se vždy se soutěžícím, abych zjistila jeho osobní názory a přání,“ vysvětluje návrhářka kostýmů. Velmi důležitá je i hudba.

:.Misska a modelka Jana Doležalová a Michal Necpálfoto: Právo/Lukáš Táborský

„Třeba když Zuzana Norisová tančila na Chicago, bylo přáním páru zachovat původní image z filmového muzikálu.“ Tango ze slavného amerického filmu zaujalo i porotce Zdeňka Chlopčíka, který pár ocenil za uměleckou hodnotu. V tanci byla podle něj cítit velká vášeň a šaty výrazu Zuzany Norisové ještě přidaly na kouzlu.

A co se s nádhernými šaty děje po skončení StarDance? „Zůstávají v České televizi. Pokud to bude i nyní stejné jako v předchozích kolech, je možné si šaty přes internet dokonce i koupit,“ doplňuje jejich autorka.

Reklama

Související články

VIDEO: Ze soutěže StarDance vypadl sokol Bosák

Taneční soutěž České televize StarDance se blíží do finále, zde se utkají dvě herečky - Zuzana Norisová a Dana Batulková. V předposledním kole totiž nejhůře...

Výběr článků

Načítám