Hlavní obsah

Jak být navždy zdravá a krásná

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by si nechtěl udržet po celý život hezkou postavu a dobré zdraví? Že to není nemožné, dokazuje spousta žen, jejichž věk znají pouze nejbližší lidé.

Článek

Některá to má v genech, my ostatní musíme mít vůli a disciplínu, jako třeba Helena Vondráčková a Madonna. Jsou nejen nadané zpěvačky, ale i velké profesionálky, ovšem ani jedna nespoléhá pouze na svůj talent. Pochopily, že k úspěchu je zapotřebí především dobré zdraví. S ním totiž jde ruku v ruce i mladistvý vzhled.

Recept na mládí

Vzhledem však neklamou jenom celebrity. Je spousta žen méně zvučných jmen, které nevypadají na své roky. Postavu i mladistvý vzhled si udržují cíleně a vědí velmi dobře, co si představit pod pojmem zdravý životní styl.

Píše o něm knihy i Dana Čermáková. Její recept na věčné mládí je jednoduchý: čisté tělo nejen zvnějšku, nepoškozující strava a pohyb odpovídající věku i možnostem.

Sama na sobě tuto metodu zkouší už dvacet let a popsala ji v knížce Supervita aneb Navždy zdravá a krásná. I ona zastává názor, že základem fyzické krásy je pevné zdraví, a radí, jak ho dosáhnout.

Důležitá očista

Když se chceme dobře cítit v bytě, musíme ho mít čistý a pohodlný. Stejně je to s naší tělesnou schránkou. Abychom své orgány zbytečně nezatěžovaly, protože to za nás udělá životní prostředí, měly bychom je občas pořádně pročistit a „zatopit“ tak tisícům nejrůznějších neživých i živých toxinů, které na naše tělo nepřetržitě útočí.

Jací jsou ti nechtění záškodníci?

Z neživých zejména těžké kovy a nejrůznější chemikálie včetně přídatných látek v potravinách, ze živých pak bakterie a viry. Měl by se s nimi vypořádat imunitní systém, ale nápor je už tak silný, že je třeba přidat řízenou detoxikaci podle MUDr. Jonáše, která vzniklou toxickou zátěž odstraňuje.

Toxická mapa na ruce

Jak se k ní dostat? Je třeba navštívit detoxikačního poradce v blízkosti bydliště. Adresy najdeme třeba na internetu, stačí zadat do vyhledávače klíčové slovo detoxikace nebo řízená a kontrolovaná detoxikace.

Z první návštěvy si odneseme přesnou toxickou mapu svého organismu. Odborník ji vytvoří detoxikačním přístrojem, který měřením z jednoho bodu uprostřed dlaně zjistí nejen přítomnost volných radikálů v orgánech a tkáních (zda například máme ve štítné žláze těžké kovy nebo radioaktivní látky), ale i přítomnost infekčních ložisek v nich, jejich obsah (jestli ukrývají bakterie, viry, plísně či něco jiného).

Podle této mapy nám poradce doporučí detoxikační preparáty a začínáme se čistit. S kapkami dostaneme i návod na to, jak detoxikační kúry dodržovat. Po absolvování každé - jejich počet závisí na tom, kolik orgánů máme zaneřáděných, se vždycky dozvíme, jak se podařilo vyčistit daný okruh. Každý z nás má zatíženo více orgánů, kúra začíná většinou u toho orgánového okruhu, který je postižen nejvíce.

Nepoškozující strava

Na detoxikační kúru by měla navázat i správná výživa - taková, která náš organismus co nejméně zatěžuje. Jak ale zjistit, která je správná zrovna pro nás? Někomu prospívá jídelníček bez masa, jinému bez mléčných výrobků, které ho zahleňují.

Je však nutné vědět, jak tyto potraviny nahradit, aby tělo nestrádalo. Proto je nejrozumnější poradit se s odborníkem na výživu, nutričním terapeutem. Kontakt lze získat na poliklinice, v nemocnici nebo na internetu, kupříkladu na www.fzv.cz.

V orientaci nám pomůže také potravinová pyramida, znázorňující oficiální výživová doporučení. Doporučuje se jíst co nejvíc celozrnných produktů, ovoce a zeleniny, denně si dát dvě až tři lžíce rostlinných olejů, nezapomínat na ořechy a luštěniny. Následují ryby, drůbež a vejce, až pak teprve mléko a mléčné produkty. Na špičce pyramidy, kde je nejméně místa, se nachází červené maso, máslo, brambory, těstoviny, loupaná rýže a výrobky z bílé mouky.

Nová potravinová pyramida také připouští užívání multivitaminů, mega céček, antioxidantů.

Domácí cvičení

Nezbytnou součástí zdravého životního stylu je pohyb. Někomu vyhovuje dát si do těla v kolektivu, jiní se dokážou přinutit i doma. Nic to nestojí a ještě cvičíme tehdy, kdy nám to vyhovuje.

Pro každý věk i zdravotní stav se dá navrhnout sestava, která při pravidelném provádění přinese uspokojivé výsledky. Dana Čermáková doporučuje takovou, kde se střídají cviky z bodybuildingu, což je lehké posilování, a z kalanetiky. Vhodná pro domácí cvičení je také spalovací sestava složená z prvků klasické kondiční gymnastiky. Autorka ji považuje za nejlepší, co bylo pro ženy ke zpevnění a udržení postavy, zhubnutí a vytvoření slušné kondice vymyšleno.

Jane Fondová za svou krásnou figuru vděčí každodennímu cvičenífoto: www.celebrityvalues.com

Příkladná Jane Fondová

S přibývajícím věkem by mělo přibývat i pohybu. Věčně štíhlou americkou herečku Jane Fondovou zná asi každý filmový fanda.

Málokdo však ví, že za takovou figuru vděčí každodennímu cvičení. Pokud si na ně zvykneme i my, máme vyhráno, je to totiž vedle pravidelné detoxikace a správné výživy třetí pilíř naší cesty za doživotní vitalitou.

Jak najít poradce

Detoxikační přístroj vynalezl v 50. letech minulého století doktor přírodních věd Reinhard Voll. Základem přístroje bylo měření elektrického odporu kůže v akupunkturních bodech. Metoda dostala název Elektro akupunktura dle Volla neboli EAV.

S balónem i se stuhou

  • Zábavné je domácí cvičení s balónem. Při jeho koupi ve zdravotnických potřebách dostaneme i návod. Podrobnější informace a více cviků najdeme v knížce nazvané Domácí cvičení s balónem od Chrissie Gallagher Mundyové.
  • Mnoha ženám se osvědčilo velmi účinné cvičení s gumou. K dostání je rovněž ve zdravotnických potřebách. Aby bylo pestré, můžeme se řídit třeba knížkou od Evy Blahušové s názvem Kalanetika - cvičení s gumou -mírný aerobic.

Akreditovaný detoxikační poradce by měl mít na viditelném místě vystaveny diplomy informující o kurzech, kongresech a letních školách detoxikace podle Jonáše, které absolvoval. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám