Hlavní obsah

Jak nejlépe porozumět řeči psích mazlíčků

Právo, Adina Janovská

Němou tváří je nejlepší přítel člověka nazýván dost neprávem. A nejen proto, že se často projevuje hodně hlasitě. Umí s námi totiž dokonale komunikovat. Jen je třeba naučit se rozumět psí řeči.

Foto: Pro Novinky Sára Bočková, Novinky

Bullteriér je mírný, tvrdohlavý pes, štěkáním se často dožaduje pamlsku nebo hračky.

Článek

Úsměv na tváři by zřejmě u leckoho vyloudila moje přítelkyně slovy: „Když si s manželem potřebujeme říct něco, co by naše Lady neměla vědět, musíme si to napsat, nebo mluvit německy. Ta holka totiž rozumí všemu!“ Tou holkou myslela osmiletou fenku „voříška“.

.: Oddaný pohled znamená naprostou důvěru pánovi.Foto: archiv

Zkušený chovatel se nad jejím prohlášením nepozastaví. Moc dobře ví, že stejně skvěle jako nám rozumí, dokáže pes vyjádřit své pocity a názory. Jen mu musíme chtít porozumět.

Již štěně se učí rozumět člověku

Psí schopnost rozumět lidské řeči a komunikovat se svým člověkem je přímo úměrná intenzitě, s níž se svému mazlíčkovi od prvopočátku věnujeme. Zastánci striktních povelů a jejich dodržování se příliš velké odezvy nedočkají. Stejně tak jedinec, trávící celý život v kotci kdesi v koutě venkovského dvora, nás obdaří pohledem očí, z nichž zpravidla čiší absolutní prázdnota.

Pokud však na čtyřnohého kamaráda od počátku mluvíme, naučí se chápat význam celé řady slov. Navíc dokáže rozpoznat duševní rozpoložení člověka, a dokonce mu v krizi podat pomocnou tlapku.

.: Výraz spokojené psí mámy

.: Výraz spokojené psí mámy foto: Reuters/Jo Yong-Ha

Vědci dokázali, že pes je schopen vnímat jemné nuance a rozlišovat jednotlivá slova podle výslovnosti. Průměrný jedinec dokáže rozeznat zhruba dvě stě slov, což odpovídá schopnostem dvouletého dítěte. Pokud však chceme, aby pes reagoval, je třeba oslovit ho nejprve jménem, které pro něj znamená signál, že následující slova se ho týkají.

Jak pochopit psí řeč

Lidské řeči se psi stále ještě nenaučili, a tak vyjadřují své touhy, nálady a názory vydáváním zvuků a pohybem jednotlivých částí těla. Touto problematikou se zabývá rodák z Pennsylvánie, profesor Stanley Coren, renomovaný psycholog a autor mnoha populárně naučných publikací o psech.

Zkoumal jejich základní vyjadřovací schopnosti a s pomocí výsledků výzkumu dětské řeči zmapoval jednoduchý systém znaků, které oboustrannou komunikaci mezi psem a člověkem zajišťují. Jejich jednoduchým vyjádřením a roztříděním pak poskytl chovatelům klíč nejen ke správné interpretaci sdělení, ale také citového rozpoložení jejich zvířete.

.: Německý ovčák bývá věrným a spolehlivým hlídačem.

foto: Právo/Michaela Feuereislová

Psí řeč opravdu existuje, jen je potřeba správně ji „přeložit“. Věnujme svému mazlíčkovi dostatečnou pozornost. Sledujme výraz jeho očí, naslouchejme zvukům, které vydává, rozlišujme jejich výšku, intenzitu a intonaci. Navíc zvíře vyjadřuje své pocity a myšlenky i pohybem jazyka, ocasu, uší a těla. Budeme-li se snažit, brzy „psovštině“ porozumíme stejně dobře, jako náš čtvernožec rozumí nám.

Následující psí slovníček je pouze základní. Mnohem podrobněji se Stanley Coren zabývá touto problematikou populární formou v knize Co má pes na jazyku. U nás vyšla loni v Knižním klubu již podruhé a je stále ještě k dostání.

Co nám pejsci říkají
Štěkot
Nízko laděný dává najevo dominantní postavení či snahu zastrašit protivníka. Naopak vysoko laděný vyjadřuje nejistotu nebo strach. Čím je pes rozčilenější, tím rychleji štěká.
Vrčení
Hlubokým, jakoby vycházejícím z hrudi, zahání dominantní pes protivníka. Pokud zvuk kolísá, je projevem strachu a agresivity velmi nejistého zvířete.
Vytí
Velmi zvučně a protáhle se projevuje jedinec, jenž chce upozornit na svou přítomnost a ohlásit vlastnictví území. Teskně si stěžuje na samotu či dočasné odloučení od smečky.
Kňučení
Čím je hlasitější, tím silnější vyjadřuje emoce. Tiché je podřízené, jednotlivé výkřiky upozorňují na náhlou, neočekávanou bolest. Když se pes bojí o život, jeho nářek se podobá křiku dítěte.
Supění
Projev stresu, vzrušení či napjatého očekávání. V hodně vypjatých situacích může pes dokonce zanechávat mokré šlápoty, protože tlapky jsou jediným místem na jeho těle, vybaveným potními žlázami.
Vzdechy
Čtvernožec je spokojen, uvolní se a uvelebí. Pokud však očekávaná akce nedopadla podle jeho představ, dokáže vzdychnout rezignovaně, až srdceryvně.
Postavení uší
Vzpřímené boltce vyjadřují pozornost, aktivitu a dominanci. Čím se víc blíží k hlavě, tím je zvíře podřízenější. Naopak v kombinaci s vysoko neseným ocasem a uvolněnou tlamou znamenají přátelský pozdrav.
Oči
Zvětšené zorničky naznačují vzrušení. Čím větší a kulatější je oko, tím dominantnější a hrozivější vyjadřuje signál. Pohyby na čele psa odpovídají pohybu lidského obočí a mají obdobný význam.
Tlama
Největší hrozbu vyjadřují zcela odhalené zuby a dásně. Pokud je tlama otevřená do tvaru písmene C, je hrozba založena na dominanci. Jestliže má pes koutky sevřené nebo stažené dozadu, vyhrožuje ze strachu.
Ocas
Nesený nahoru vyjadřuje dominanci, dolů naopak podřízenost. Rozsah pohybu naznačuje stupeň zaujetí nebo vzrušení. Třesoucí se ocásek je známkou rozrušení nebo vyjádření velmi intenzivních pocitů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám