Hlavní obsah

Co byste měli vědět o bělení zubů

Právo, Petr Veselý

„Zatracený šmejd,“ nadával obchodní zástupce na bělicí pastu. I když ji vypotřeboval skoro celou, zuby mu po ní nezbělely. Ale ani nemohly. Proč, to se dozvěděl až v ordinaci stomatologa. Vysvětlil mu, že bělicí zubní pasty působí většinou jen na povrchu zubů a pomáhají nám hlavně udržovat vybělení, které nám udělá zubař ve své ordinaci.

Článek

O výběru bělících past je dobré se poradit s lékařem. Ale nečekejme od nich příliš mnoho a to ani od těch nejlepších. Na zmírnění pigmentace jsou ovšem lepší než běžné pasty.

Různě razantní metody

Problém obchodního zástupce byl složitější. Zuby mu zežloutly v mládí, když užíval vysoké dávky antibiotik, respektive tetracyklinu. To znamená, že změny zasáhly hlubší vrstvy zubů.

Na vybělení takového zubu nestačí, že ho stomatolog vyčistí od nánosů i pigmentací, tedy různých druhů zbarvení. Kartáčkem a jemným práškem užívací sody, který žene pod tlakem proti zubu, a nakonec bělicí látkou nanesenou na povrch zubu.

U defektu, jaký měl obchodní zástupce, bývá nutné bělení, při kterém se obvykle používají gely obsahující určitý druh 20 až 35procentního peroxidu. Tedy docela koncentrovaný roztok. Nanese se přímo na zuby nebo na speciální nosič z plastu, který připomíná chránič zubů používaný boxery nebo hokejisty. A nasadí na chrup.

„Peroxid proniká pod povrch a rozpouští ve struktuře zubu organická barviva,“ říká profesor Zdeněk Broukal z Výzkumného ústavu stomatologického v Praze.

„Některé gely se užívají v kombinaci s laserem nebo plazmovou, případně halogenovou lampou. Světlo zesiluje a urychluje účinky peroxidu. Zákrok trvá zhruba hodinu až hodinu a půl. Bělení v ordinaci je možné kombinovat s bělením doma, které si pacient dělá sám. Bývá šetrnější, protože klient používá méně koncentrovaný gel nebo přípravek, ale nechá ho na zuby působit delší dobu.“

Gel kombinovaný se světlem mívá v porovnání s ostatními metodami lepší okamžitý bělící efekt. Ale neexistují objektivní studie, které by potvrdily, že tomu tak je třeba za měsíc.

Není to pro každého

Obchodní zástupce stál o bělení pomocí gelu a laseru. Stomatolog mu vysvětlil, že ho lze použít pouze na zdravé nebo dokonale ošetřené zuby. Plomby a korunky se nevybělí a bývá nutné je po zákroku vyměnit. Nedoporučuje intenzívní bělení ani u obnažených krčků nebo popraskané skloviny zubů. Hrozí jejich zvýšená citlivost.

Zdravé musí být také dásně: bez zánětů, krvácení, případně parodontózy.

Proto by mu navrhl, aby využil spíš speciální destičky, tedy fazety, které se lepí na zuby, nebo keramické korunky.

„Lidé, kteří si po konzultaci s lékařem bělí zuby doma, by neměli kouřit, pít červené víno a další zbarvující nápoje nebo jíst zbarvující potraviny, třeba červenou řepu,“ říká profesor Broukal. „Povrch zubů je totiž po zákroku náchylnější ke vstřebávání barviv. Nežádoucí zabarvení zubů se díky tomu může rychle obnovit. Zejména kuřáci by proto měli zvážit, jestli to zvládnou.“

Dobré není ani to, aby lidé s ošetřenými zuby jedli citrusy nebo pili džusy připravené z nich. Vyvolávají zvýšenou citlivost zubů.

A jak dlouho nám výsledný efekt vydrží? To bývá hodně individuální. Podstatné je především správné čištění zubů, ale také vhodná strava a životní styl. V průměru to bývá 12 až 36 měsíců. Prodloužit efekt bělení pomáhají kvalitní bělicí pasty.

Rizika bělení

Nesprávná aplikace peroxidů může poleptat dásně a vyvolat zánět. Někdy naruší i sklovinu. Asi třetinu lidí trápí po zákroku přechodná přecitlivělost zubů, která po aplikaci speciálních přípravků obvykle odezní. Existuje však i speciální zubní pasta, která snižuje riziko vzniku citlivých zubů a používá se před zákrokem.

„Bělost chrupu je u každého člověka individuální,“ říká MUDr. Broukal. „Rozumný stomatolog ukáže klientovi škálu barev i to, o kolik se může jeho zbarvení zlepšit. Někdy bělení nemá prakticky žádný účinek. Není to běžné, ale občas se to stane.

“Také starší lidé by měli k bělení přistupovat s rozvahou. Přílišné vybělení snadno způsobí, že je někdo ze známých přivede do rozpaků svou obdivnou a dobře míněnou poznámkou: „Kde vám udělali tak úžasně přirozenou zubní protézu?“

Ceny a kontakty na ordinace

Bělení zubů je kosmetický zákrok, proto ho zdravotní pojišťovny nehradí. Můžeme za ně zaplatit 3 000 ale taky 17 000 Kč. Záleží na počtu bělených zubů, typu bělení, množství nutných pomůcek i materiálu a samozřejmě také na věhlasu ordinace. Slušný přehled získáte, když si do internetového hledače dáte heslo: bělení zubů. Kontakty na lékaře získáte také na adrese: www.belenizubu.net v kapitole ordinace v ČR.

Odstín zubu často změní:

- kouření a pití červeného vína, čaje, kávy nebo dalších nápojů, které barví sklovinu;

- změny po úrazech i po určitých zubních zákrocích (ztmavnutí nebo zrůžovění zubu po odstranění nervu a vyplnění zubního kanálku speciální hmotou);

- některé léky a nadměrné dávky fluóru způsobí nahnědlé, případně šedé skvrny;

- amalgámové plomby, kolem kterých zubní sklovina časem zešedne nebo ztmavne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám