Hlavní obsah

OBRAZEM: Boty pro letošní zimu jsou výstřední tvary, barvami i zdobením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Originální tvarování a nápadné detaily inspirují návrháře obuvi pro aktuální zimní sezónu. Kozačky jsou zvýrazněné vysokými podpatky, platformami, zipy, přezkami nebo rafinovaně umístěnými švy. Výrobci stále sázejí na klasický jezdecký styl, ale nebrání se ani výstředním tvarům a barvám.

Článek

"Modely stále 'rostou'. Zásluhu na tom má použití platforem a velmi vysokých podpatků, které jsou na trhu hodně žádané," řekla ČTK Dana Celtová z firmy Tamaris. Podle ní se v aktuálních kolekcích odrážejí různé styly a vlivy včetně klasické módy i futuristických prvků.

.: Podpatky a výrazné barvy. Fialová je letos prostě in, tak proč ne na kozačkách? Foto: archiv firmy Baťa

Podle výrobců, vedou v obuvních trendech lesklé materiály, které byly aktuální již v minulé sezóně. Stále častěji se ale lakovaná kůže kombinuje s jinými materiály včetně broušené kůže nebo veluru. Projevuje se to jak u kozaček, které patří spíše do takzvaně volnočasové obuvi, tak u elegantních modelů.

.: Kosmické barvy na kozačkách od Neckermanna Foto: archiv firmy Neckermann

Návrháři obuvní firmy Baťa se v nové dámské zimní kolekci nechali inspirovat motorkářským stylem. Objemné, vysoké kozačky zvýrazňují velké kovové ozdoby, přezky a nýtky. Žhavými typy dalších firem jsou pak holínky nových tvarů. Prosazují se boty typu Robin Hood, s nýtky a zipy, ozdobami ve zlatém provedení nebo z kožešin.

.: Velké přezky dodají i jednoduché botě šmrnc. Foto: archiv firmy Neckermann

Módní jsou stále také kotníčkové boty. "Vedle kozaček bude nepostradatelná kotníčková obuv, kterou módní fanynky znají z loňska. Jsou s dotekem folkloru a bohémského looku. Díky polo vysokému podpatku nabízejí i pohodlnou chůzi," řekla ČTK Jana Slintáková ze společnosti Deichmann.

.: Kotníčkové boty vydržely v módě od loňska. Navzdory vyššímu podpatku jsou velmi pohodlné. Foto: archiv firmy Quelle

Ačkoli tvarově vedou kulaté špičky, obuvní návrháři se nedrží striktně jednotného stylu. "S vracející se rozšířenou siluetou kalhot opět přicházejí do módy špice," uvedla Celtová. Podle Veroniky Bartošové z firmy Baťa se nosí kozačky "vyšší nebo do půli lýtek, s kulatými nebo užšími špičkami, zdobené různými detaily, nebo čisté linie".

.: Kulatá špička u boty není nutnost. Své místo mají u návrhářů stále i ostré špičky. Foto: archiv firmy Quelle

Kotníčkové boty i masivnější kozačky v romantické kolekci firmy Baťa zdobí retro detaily. V nové kolekci nechybí ani takzvaný etno styl nebo typické kovbojské boty.

.: Návrháři stále sázejí na klasický jezdecký styl. Foto: archiv firmy Bonprix

V barvách dominuje černá, šedá, hnědá a zemité tóny. V zimních modelech se ale objevují i červené tóny, vínová nebo barvy plodů, jako švestková či fialová. Podle módní historičky Jany Máchalové se projevuje vliv 30. a 50. let a takzvaný funky styl. "Zatímco oděv je barevně upozaděn, doplňky jej vyzdvihují. Je tam až bizarní kombinace barev," uvedla.

.: V barvách dominuje, šedá, černá, hnědá. Foto: archiv firmy Neckermann

Podzimní obuvní klasika je zastoupena také elegantními střevíci ve stylu pánských bot i modely s rafinovanými kříženými pásky. Podobné detaily se objevují také u kozaček. Kotníčkové boty jsou pak zdobené dekorativními přezkami nebo nápadně přehnutými límci. U všech typů obuvi jsou modely inspirované minulostí. Nostalgický vzhled mají například boty zdobené náplety.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám