Hlavní obsah

Tanečním krokem k lepší náladě a sexy tělu

Právo, Olina Táborská

„Je jedno, jestli vám je patnáct nebo šedesát. Stačí si vybrat správný taneční styl, který odpovídá vašemu temperamentu a fyzické kondici,“ říká lektorka Centra Tance Lucie a dodává: „Udržíte si zdraví a psychickou pohodu zábavnou formou a ještě se naučíte něco nového.“

Článek

„Na dovolené ve Španělsku jsem se zamilovala a manžel vůbec nežárlí,“ říká devětatřicetiletá Katka a dodává: „Učarovalo mne flamenco a chci se mu věnovat.“

„Na dovolené ve Španělsku jsem se zamilovala a manžel vůbec nežárlí,“ říká devětatřicetiletá Katka a dodává: „Učarovalo mne flamenco a chci se mu věnovat.“

Katka je z Ostravy a bez problémů našla kurz, kde se temperamentnímu tanci vyučuje. „Když přijedete z dovolené, máte pocit, že už vás nic zajímavého nečeká, ale není to tak. Tanec je vážně dobrá terapie proti podzimnímu splínu,“ svěřuje se po prvních lekcích.

Bude z vás atraktivní ženská

Nemusíme být z Ostravy ani z Prahy, přesto se můžeme učit i tance, které nejsou zrovna klasické. Centrum Tance otevírá nové kurzy také v Brně, Plzni a Jablonci nad Nisou.

U orientu si vystačíte bez partnera.  foto: Centrum tance

Ženy mohou začít třeba orientem, nepotřebují k němu partnera, ale to neznamená, že mužům je vstup zakázán. Orientální tanec si osvojili v arabském světě i oni.

Setkáme se s ním mimo jiné i při porodu a na svatbách. Má mnoho podob a variací. Skládá se z jednotlivých kroků a pohybů, které se spojují podle předem sestavené choreografie nebo pouze podle fantazie tanečnice.

Jakmile si ho osvojíme, stane se z nás mnohem atraktivnější žena, protože se naučíme ladným pohybům, zeštíhlíme a ještě se budeme umět hezky nosit. To se projeví i na našem sebevědomí. Mnohem snadněji se oslovuje žena, která se nebojí očního kontaktu. Chozením se svěšenou hlavou naznačujeme, že o žádný kontakt nestojíme.

Flamenco    foto: Centrum tance

Orientální tanec je krásný i díky oblečení, které se dá běžně koupit. Obchůdků stále přibývá, poradí také lektorky. Přesto není nutné pořizovat si je hned. Vystačíme si s jakoukoli pohodlnou sukní a trikem, můžeme být bosky, v ponožkách nebo v piškotech, což jsou měkké taneční boty.

Svůdný Flirt dance

Chceme-li být sexy jako zpěvačky Beyonce, Shakira nebo Christina Aquilera, přihlašme se na hodiny Flirt dance. Je to úplná novinka. Něco jako striptýzový tanec, ale bez nutnosti odkládat oblečení. Flirt dance si ze striptýzu vzal jen svůdné pohyby a propojil ho s prvky jógy, baletu a pilates.

Výuka má tři části. První, říká se jí S Faktor, je tanečně posilovací a protahovací program. Ve Spojených státech, odkud pronikl do Evropy, mu propadly i herečky Kate Hudson, Lindsay Lohan a Teri Hatcher.

Další částí Flirt dance jsou vybrané prvky z latinskoamerických a orientálních tanců. Vzniká tak spojení, jež rozvíjí ženskost, která se přece skrývá v každé z nás.

„Tanec funguje jako dobíječka na chuť do života a věřím, že to na mých hodinách pocítí i ostatní tanečnice. Začínala jsem orientem, ale když jsem přičichla k Flirt dance, věděla jsem, že to je TO pravé,“ říká jedna z lektorek tohoto tance Lucie Matalová.

Omáčka salsa

Pro ty, které nemají tanečního partnera, se také otevírají kurzy sólových latinskoamerických tanců a salsy. Naučí se základní krokové variace a kdo ví, kdy se budou hodit.

Proč se tomuto tanci, který je někdy rytmický a jindy smyslně pomalý, říká salsa, což je v překladu ze španělštiny omáčka? Asi proto, že stejně jako omáček existuje i hodně tanečních stylů.

Salsa         foto: Centrum tance

U salsy je jich tolik jako tanečníků. Nejčastěji se setkáme s Kubánskou salsou, Newyorskou salsou, L. A. salsou a ruedou. Nemusíme mít zvláštní úbor, hodí se všechno, v čem se cítíme pohodlně. Stejné je to s obuví, nevhodná je pouze tvrdá podrážka sportovních bot.

Africké tance

Lidem společenským i těm, co rádi poznávají neotřelé věci, bude možná vyhovovat afrotanec. Lekce se většinou skládá z rozcvičky, tance, vibrace a relaxace.

Zpočátku se pořádně rozehřejeme, rozhýbáme svaly a spojíme se do kruhu, kde opakujeme po lektorce jednoduché kroky. Poté se kruh uzavře těsněji – tanečnice se chytí kolem pasu a vibrují.

Rytmicky se pohybují po obvodu kruhu, nechávají proudit energii skrz spojená těla a vychutnávají si sílu skupinového tance.

Ukázka afrického tance  foto: Centrum tance

Samotný tanec je založen na jednotlivých krocích, které na sebe navazují. Jejich spojením se formuje celá taneční sestava. Při závěrečné relaxaci se uvolníme a protáhneme. Domů si odnášíme příjemně unavené tělo, od neblahých myšlenek oproštěnou mysl a dobrý pocit, že jsme udělaly něco pro své zdraví.

Tančí se bosky, v tílku nebo tričku, pohodlných kalhotách a s barevným šátkem kolem boků.

Formování těla

Úplně z jiného soudku a přece v tanečním rytmu a při hudbě je bodybuilding (formování těla). Nemusí se ho bát ani lidé starší, právě naopak. Cvičením při hudbě s gymnastickým míčem a gumou se naučí správně dýchat, zpevní postavu, opraví chybné držení těla. Zvládne je každý, bez rozdílů věku a úrovně zdatnosti.

Proč právě bodybuilding?
je vhodné pro všechny věkové skupiny
poskytuje lepší koordinaci těla a zvyšuje pohyblivost
podporuje funkční pohybový systém pro každodenní život
posiluje svaly ochablé
protahuje svaly zkrácené
posiluje tělo i ducha

Reklama

Související témata:

Související články

Břišní tanec pomáhá i s otěhotněním

Je nejznámější z orientálních tanců. I když název břišní tanec není přesný. Kromě břišních svalů se do něj zapojují i jiné části těla: pánev, kyčle nebo ruce.

Protančeme se životem

Letošní plesovou sezónu prožívá dvaačtyřicetiletá Helena stejně jako ty předešlé. Vlní se akorát doma u sporáku či při utírání prachu a tiše závidí všem, kteří...

Život mezi africkými rytmy a flamencem

Pravidelný host festivalu Tanec Praha, dánský soubor Granhoj Dans uvede v Česku nové představení AlineAlone, jehož hlavní protagonistkou je kubánská tanečnice...

Výběr článků

Načítám