Hlavní obsah

U zimních kabátů hrají prim velké a šálové límce

Právo, Jana Tomsová

Vidina zimy, jíž budeme čelit zachumlaní do kabátu, není právě příjemná. Naštěstí jsou nové typy plášťů přitažlivé, takže vlastně je, na co se těšit. Při pořizování zimníku neuškodí projevit trochu odvahy a rozevlátosti.

Článek

Svrchní oblečení pro město má dva základní směry. Jeden je víc sportovní a objevují se na něm i některé vojenské prvky. Druhý podtrhuje ženskost, pro kterou čerpá inspiraci v druhé polovině minulého století, kdy svět obdivoval vytříbenou, ale svižnou eleganci.

Sportovně, nebo koketně žensky?

Proslulá móda britských ostrovů o sobě nechává slyšet prostřednictvím slušivého kára a látek tvídového vzhledu. Střihově jsou modely jednoduché, spíše pánského typu.

Ohlédnutí o několik desítek let zpátky přineslo především siluetu ve tvaru písmene A, velké límce, dvouřadové zapínání a sympatickou délku ke kolenům, která vypadá dobře i ke kalhotám.

:. Lehký utíkáček ve stylu prodlouženého saka, Pietro Filipi (vpravo); Šedá barva,lesklá povrchová úprava, pásek a límec z hebké kožešiny jsou příkladem módních rozmarů, Pietro Filipi (uprostřed); Na své si přijdou milovnice prošívaných kabátů, Neckermann. Foto: Archiv firem

Svou laťku si stále drží útlé jednořadové modely, určené zejména činorodým ženám mladšího a středního věku. Zimní barevnou paletu na pláštích sice tvoří temnější odstíny, zejména šedé, čokoládové a kořenité, dostalo se ale i na fialovou, červenou a tyrkysovou, černá a bílá jsou samozřejmostí.

Hlavní slovo mají límce a pásky

Nový kabát se na první pohled pozná podle límce. A nejde jen o jeho rozměry. Jednoznačně vedou tvary šálové a velké, od krku položené klopy, často se zakulacenými okraji. Dalším typem jsou vysoké stojací tvary, které se nosí zapnuté i otevřené.

:. Výrazná kostka sama o sobě představuje nepřehlédnutelnou ozdobu, proto je střih dvouřadového pláště co nejjednodušší. Foto: Denny Rose

Dalším poznávacím znamením kabátové sezóny je velké využití pásků. Jsou-li ze stejného materiálu jako plášť, často se nosí bez spony, pouze uvázané. Vystřídat je lze kontrastními opasky koženými, s nápadnou sponou. U některých střihů se posouvají pod pas.

Reklama

Související témata:

Související články

Sportovní elegance léta nepočítá

Světu vládne mládí, o věku se raději nemluví. Jenže on se vymazat nedá. Kdo se o to urputně snaží módou určenou úplně jiným ročníkům, většinou nedopadne dobře....

VIDEO: Natali Ruden představila modely jako obrazy

Velmi ženská, s prvky romantičnosti, ale ovlivněna urbanismem bude podle módní návrhářky Natali Ruden dámská móda na příští sezónu. Podle trendů, které nabídly...

Výběr článků

Načítám