Hlavní obsah

Za vznik kruhů pod očima může nejčastěji ucpaný nos

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kruhy pod očima trápí jednou za čas každého. Mnozí to přičítají probdělé či prohýřené noci, ale málokdo si uvědomuje, že je může způsobit i tak neuvěřitelná věc jako je ucpaný nos.

Článek

Kruhy pod očima jsou tvořeny tukem a tekutinou, jež se v tomto místě ukládají. Může se to stát na kterémkoli místě těla, nejvíce patrné je to ale tam, kde je kůže velice tenká, čemuž okolí kolem oční víček odpovídá.

Ucpaný nos je nejčastější viník

Ačkoliv si většina lidí myslí, že za kruhy pod očima může únava a nevyspání, nejčastější příčinou bývá ucpaný nos. Rýma a ucpaný nos totiž vedou k tomu, že se v žilkách, které normálně odvádějí krev z oblasti očí do oblasti nosu, hromadí krev, žilky pak tmavnou, rozšiřují se a propouštějí tekutinu do okolí.

Kruhy pod očima způsobuje i otok víček v době, kdy člověk spí. Vleže způsobuje ravitace, že se tekutina hromadí v oblasti dolních víček, a otok pak vede k tmavým stínům pod očima. Situaci ještě zhoršuje, pokud jste večer předtím snědli něco slaného nebo vypili více kávy nebo čaje (obojí vede k zadržování vody v těle).

Naštěstí jde o problém převážně kosmetický, tudíž existuje hned několik možností, jak se těchto kruhů zbavit.

První pomoc na kruhy pod očima:
- plátky salátové okurky,
- vychlazené sáčky zeleného čaje,
- studené obklady.

To všechno po přiložení na oteklé oči může pomoci.

Tekutina se v okolí očí ukládá z příčin:

Tekutina se v okolí očí ukládá z příčin:

**zadržování tekutiny v těle,

**alergie,

**stárnutí – kůže ztrácí s přibývajícím věkem elasticitu,

**dědičnost – ta má také velký podíl na tomto jevu, proto se v některých rodinách kruhy

**pod očima vyskytují častěji a tvoří se už v mladším věku.

Kromě toho, je však velmi dobré změnit jídelníček. Rozhodně by každý měl snížit množství soli v těle a dodržovat pitný režim. Lze tak předejít dehydrataci a následnému zadržování vody v těle. V období před spánkem se pak vyvarujte pití černého čaje, kávy a alkoholu.

Reklama

Související články

Nemoci, které poškodí váš zrak

Nejčastější příčinou, proč lidé ztratí zrak, jsou ve vyspělých zemích degenerativní změny na sítnici. Říká se jim makulární degenerace. Absurdní je, že o nich...

Výběr článků

Načítám