Hlavní obsah

Pletená móda by neměla chybět v žádném šatníku

Právo, Jana Tomsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplést se dá pomalu všechno, vždyť jde také o první textilní techniku, kterou člověk vymyslel a začal používat. A právě teď jsou strojové, ještě lépe však ruční pleteniny na jednom z vrcholů své slávy. Další velké návraty nepochybně ještě přijdou.

Foto: Bandolera, Právo

Svetřík bolerkového typu najde uplatnění přes oblečení z lehčích materiálů. Bandolera (foto - vpravo)

Článek

Úplet vždycky čas od času zazáří, smete všechno, co mu stojí v cestě, a pak se zase na chvíli stáhne do ústraní. Proto se nikdy nepřejí.

Není dost dobře možné, abychom vytáhli ze spodního šuplete věci, které se nosily při poslední úpletové vlně. Ta nová bývá totiž vždycky v něčem úplně jiná.

:. Šaty s rolákem jsou z melírovaného měkkého úpletu - vlevo. Jednoduchý kabátek se zapínáním na dva knoflíky příznivě tvaruje postavu - vpravo.foto: Právo/Quelle

Zásadní rozdíl je především v materiálech. Mísí se v nich umělá vlákna s vlnou, bavlnou či hedvábím. Jsou proto jemné, nedráždí ani citlivou kůži a dobře se udržují.

Výrazný znak sezóny 2008/09 představují šálové límce v nejrůznějším provedení, od malých až po velké téměř do pasu. Roláky jsou mohutné, ale nepřiléhají ke krku.

Norské vzory se staly dokladem toho, že když se v módě něco mimořádně povede, už to z ní nikdy nezmizí.

:. Sportovní svetr na zip je pro vrstvené oblečení mnohem praktičtější než přetahovaný přes hlavu.foto: Právo/Bushman

Opletené od hlavy až k patě

Na špičce úpletových možností nyní stojí především šaty, tuniky a prodloužené kabátky. Hned v závěsu za nimi jdou vesty bez rukávů, často dvouřadové, s nezbytným šálovým límcem. S výjimkou tenkých pulovrů, přes které se ještě něco nosí, nic z úpletu není přiléhavé a krátké, ale dlouhé a minimálně ve velikosti XL.

:. Na špičku postavené kostky, kterým se také říká diamanty, jsou na úpletech velmi časté. Novinkou je útlá vesta s vysokým pružným lemem v pase i na rukávech. foto: Právo/New Yorker

Velmi ceněný je ruční úplet se žebrováním, copánky a dalšími plastickými vzory. Zapomenuto není ani krajkové „štrykování“, které se nyní zajímavě spojuje s hladkými plochami. Méně šikovné ruce snad zvládnou alespoň nekonečnou šálu, protože ta bude hitem největším. A z nějaké té chybičky se přece nestřílí.

:. Dlouhý pulovr s vysokým pružným lemem je určen jako vrchní slupka přes halenku, triko nebo jiný tenký svetřík. Jeho módnost podtrhuje dlouhá šála.foto: Právo/Neckermann

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám