Hlavní obsah

Móda pro letošní podzim diktuje návrat k přírodě a ženskosti

Právo, Jana Tomsová

Létu co nevidět odzvoní, takže je nejvyšší čas zkontrolovat šatník pro chladné období, něco si pořídit nového a jiné nemilosrdně odstranit. Nová móda pro nevlídné měsíce je svižnější než kdykoli dřív.

Foto: F & F, Quelle, Právo

Krátké pláště jsou stále in.

Článek

Většině novinek nelze upřít notnou dávku elegance, která je však na hony vzdálena přehnané střídmosti.

Tuniky na maxi, bundy zase mini

Tuniky zůstávají, ale prodlužují se až nad kolena a jsou volnější, bez zvýšeného pasu a zdůrazněného poprsí. Mohou být jednobarevné i potištěné. Pokud se nekombinují s kalhotami, patří k nim hrubé barevné punčocháče.

U kalhot představuje největší změnu posunutí pasu směrem nahoru, což je předzvěstí zániku hluboko snížených bokovek.

:.Kombinace šedé s fialovou bude pravděpodobně hlavní módní signál letošního podzimu a zimy. Je odvážná, ale slušivá. foto: Právo/Quelle

Šířka nohavic může být v podstatě jakákoli, záleží na vkusu. Pozvolna přicházejí opět manžety. K širokým kalhotám se nosí krátké hranaté kabátky. Hitem by se podle všeho měly stát jezdecké tvary nohavic, k nimž patří elegantní saka, a holeňová obuv.

Takřka nutnou součást letošního podzimního šatníku představují krátké bundy, které návrháři v různém provedení doporučují takřka ke všemu.

:.Krásné podzimní barvy, mezi nimiž nechybí ani fialová, nepotřebují žádné střihové vzláštnosti (vlevo). Korzetově řešené šaty s košilovou halenkou jsou možná víc sexy než letní "nahaté" modely na tělo (vpravo).foto: Právo/Sanu Babu, Pietro Filipi

Kdo nerad pletené oblečení, má smůlu. V nejrůznějších podobách totiž táhne do boje o vítězství. Objemně působí pouze opticky, ve skutečnosti však vyniká lehkostí.

V barevné paletě stojí na jedné straně neutrální tóny, na straně druhé výrazné až svítivé, například třešňová, fialová, oranžová či trávově zelená. Obojí se vzájemně kombinuje.

:.Opět jsou tu kravaty a různé vázačky u límců halenek. Patří k nim i vesty pánského typu (vlevo). Mačkané materiály jsou velmi pohodlné, dobře se perou a nežehlí. Proto se udrží i přes chladné období (vpravo).foto: Právo/Neckermann, Bandolera

Materiál - hon za třetím rozměrem

Textilní průmysl směřuje k tomu, aby nabízel takzvané materiály s nadstavbou. To znamená takové, které člověka pouze nehalí, ale poskytují mu podstatně víc: kromě pohodlí a snadné údržby také pružnost a příjemný omak, jemný třpyt, třetí rozměr (např. reliéfní povrchovou úpravu, nebo rafinované průsvity). A samozřejmě také dobrou kvalitu základních vláken.

:.Jít s módou znamená nepřehlédnout satén ve strečové kvalitě. Halenkové šaty se nosí samostatně, k sukním i ke kalhotám (vlevo). Ke slovu se dostávají tenké a řídké úplety. Nosí se pod ně topy nebo trička (vpravo).foto: Právo/Neckermann, New Yorker

Z geometrických vzorů jsou v kurzu kostky, proužky, rybí kostra a kohoutí stopa. Na potisku najdeme kdeco, od drobných kytiček až po velkorysé květinové stylizace. Figurální i zvířecí motivy většinou vyprávějí nějaký minipříběh, a nechybí ani řeč počítačové grafiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám