Hlavní obsah

Funkční prádlo ocení vrcholoví sportovci i děti

Jako inteligentní, komfortní nebo high-tech je označováno takzvané funkční prádlo, které patří k modernímu životnímu stylu. Je odolné vůči bakteriím a plísním, má dobré izolační vlastnosti, jednoduchou údržbu i zajímavý design. Oceňují jej cyklisté, lyžaři, vodáci, myslivci i turisté. Stále častěji se nosí i jako svrchní oděv.

Článek

"Je to oblečení, které lidi stále víc zajímá. Chtějí funkční věci, aby nebyly mokré, když cvičí. Poptávka je po technických novinkách, které nabízí chladivý efekt v létě a v zimě naopak ohřejí," řekla Lucia Jamrichova ze společnosti Svangali, která v Česku nabízí funkční prádlo Under Armour. Nosí je například hokejista Tomáš Kaberle nebo fotbalista Tomáš Řepka.

Své cílové zákazníky ale americká firma hledá nejen mezi sportovci. "Český trh je na nákup high-tech oděvů dávno připraven. Tento typ funkčního oblečení je oblíbený mezi širokou veřejností již delší dobu," uvedla Jamrichová.

Obchody nabízí široký výběr. Foto: Tempish

Podle výrobců je funkční prádlo "inteligentní oděvní systém, který je schopen efektivně komunikovat s pokožkou". Cení se na něm schopnost dokonalého odvodu vlhkosti při zachování tepelného komfortu.

"Máme funkční oblečení i pro ty nejmenší. Je důležité, aby děti byly v pohodě a tyto výrobky mají i antibakteriální úpravu," řekl regionální manažer české firmy Moira Lukáš Vaněček. Podle něj je stále více žádané i takzvané fashion oblečení z polypropylenu určené pro běžné nošení. K populárním výrobkům patří mimo spodků, triček nebo roláků také šátky, čelenky a čepice schopné odvádět pot.

Prádlo s klimatizací

Základ funkčního prádla je z 80 procent polypropylen, technické vlákno, jež odvádí od lidské pokožky pot. Kombinuje se s bavlnou, vlnou a dalšími látkami. Některé výrobky mají dvojí využití: v zimě hřejí, a když se otočí naruby, perfektně odvádějí pot od těla. Dají se tudíž využívat i v létě.

Mezi přednosti "prádla s klimatizací" patří mimo jiné to, že přiléhá přímo k tělu, reguluje teplotu, a tím umožňuje lepší pohyb. To na něm oceňují sportovci. Speciální švy navíc neodírají pokožku, je zajištěna i kontrola zápachu a ochrana proti růstu mikrobů.

:.Funkční triko s dlouhým rukávem je dobrým společníkem třeba na lyže. Foto: Jitex

V chladném počasí zase oboustranná tkanina napomáhá cirkulaci tělesného tepla u pokožky a nasává z ní vlhkost. Nakupují jej prý manažeři i zemědělci, i když volit je třeba podle odborníků obezřetně. Některé textilie totiž mohou v určitých situacích tvrdnout nebo jsou potažené nepromokavými materiály, které jsou prodyšné. Speciální oblečení pro atlety by se tak prý u rybářů mohlo minout účinkem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám