Hlavní obsah

Hana Soukupová: Díky modelingu jsem přišla o dětství, ale získala manžela

Právo, Helena Vacková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jí teprve dvaadvacet a už vydělala milióny. Jak ale tvrdí, dokázala by si představit život i bez peněz. „Také chudý člověk může být šťastný,“ říká s úsměvem Hana Soukupová, ve světě jedna z nejvyhledávanějších modelek.

Foto: Profimedia.cz

Topmodelka Hana Soukupová

Článek

Její příběh zní jako z pohádky. Do patnácti si poklidně žila v Karlových Varech se svou rodinou, chodila na střední keramickou školu, hrála basketbal za místní klub Lokomotiva a snila o sportovní dráze. Pak ale nastal v jejím životě obrovský zlom. O tři roky starší sestra Eva ji přemluvila, aby se spolu přihlásily do pražské soutěže Topmodelka 3. tisíciletí. Vyhrála ji, což jí zaručilo lukrativní smlouvu v hodnotě dva milióny korun.

Šéfka modelingové agentury Glamour Lenka Jochová, která ji objevila, tehdy o Haně prohlásila: „Pokud všechno zvládne, bude z téhle holky topmodelka. Má totiž všechny předpoklady k tomu, aby prorazila na samotný vrchol.“ Nemýlila se.

V šestnácti Hana odešla za prací do New Yorku, kde už zůstala. Dnes se Hana řadí mezi deset nejžádanějších topmodelek a nabídky se jí hrnou ze všech stran. K jejím největším úspěchům patří celosvětová kampaň pro značky Gucci, Dior, Max Mara. Donatella Versace si ji vybrala jako tvář své luxusní značky.

Předváděla pro modelové domy Escada, Yves Sain Laurent nebo Dolce Gabana. Česká modrooká kráska s dlouhýma nohama, která se při své výšce 181 centimetrů pyšní mírami 84-60-88, se objevila na titulních stranách časopisů Vanity Fair a Vogue.

Svoji práci Hana miluje, stejně tak svého o devět let staršího manžela Drewa Aarona - podnikatele v papírenském průmyslu, za kterého se před rokem a půl po několikaměsíční známosti provdala. „Jsem opravdu šťastná,“ říká se silným americkým akcentem.

To, že si občas stěží vzpomene na správný český výraz, omlouvá Hana tím, že v Americe s nikým svou mateřštinou nemluví. A do vlasti se vrací jen zřídkakdy. V polovině července přiletěla do Karlových Varů: jednak navštívit rodinu, jednak kvůli jedné pracovní zakázce.

.: Topmodelka Soukupová se svým manželem.foto: Foto Právo/Michaela Říhová

Do Česka přilétáte zřídkakdy. Když se vám to přece jen poštěstí, říkáte si: Jedu domů?

Říkám. Ale když se vracím do Ameriky, tak si říkám to samé. Mám prostě dva domovy. V Karlových Varech žije moje rodina, v New Yorku mám zase manžela. Cítím se tam i tam skvěle.

Většinou cestujete s manželem. Proč jste teď přijela sama?

Manžel chtěl jet se mnou, ale má teď hodně práce.

Jak snášíte byť krátké odloučení? Přiznala jste, že musíte být pořád s ním…

Odloučení snáším těžko. Jakmile někam jedu na víc než týden, tak se snažíme cestovat spolu. Manžel má klienty všude po světě, takže může pracovat kdekoli.

Vdávala jste se hodně mladá, ve dvaceti. Jak na to reagovala vaše rodina?

Zasnoubili jsme se po třech měsících našeho vztahu. Když jsem řekla rodičům, že se budu vdávat, tak ještě mého - tehdy snoubence - neznali a chtěli Drewa co nejdříve vidět. Přijeli jsme tedy spolu do Karlových Varů. Ale jinak rodiče vždycky chtěli, abych byla šťastná, takže mi sňatek nijak nerozmlouvali.

Jak vypadal váš zásnubní den?

Byl krásný. Šli jsme se po obědě projít, ale pršelo. Drew říkal, že si sedneme na lavičku, já na to: Vždyť prší… On si po chvilce přede mě klekl a zeptal se: Vezmeš si mě? V tu chvíli jsem byla nejšťastnější na světě.

Požádal o ruku i vaše rodiče?

Ano. Ale všechno překládal můj strýc, protože rodiče neumí anglicky.

Vy jste do velkého světa modelingu vplula v patnácti. Nemáte pocit, že jste tím přišla o to krásné dospívání?

Určitě. Dospěla jsem mnohem rychleji než ostatní vrstevníci. Musela jsem se v Americe postarat sama o sebe, platit si účty… Přišla jsem o zbytek dětství, o to, co lidé v tom věku dělají. Ale zase jsem poznala něco nového. A kdybych neodjela, nikdy bych nepotkala svého manžela, což by bylo hrozné.

.: Modelka Hana Soukupová pro BVLGARIfoto: Archiv Glamour Model Management

Co pro vás bylo v Americe nejtěžší?

To, že jsem najednou byla bez rodiny. Tři čtyři měsíce, půl roku to bylo v pohodě, ale pak už se mi začalo stýskat. Těžké pro mě bylo také to, že jsem tehdy neuměla moc anglicky. Ale naučila jsem se rychle.

V Americe jste začala vydělávat velké peníze. Někdy bohatství člověka hodně změní.

Myslím, že mě peníze nezměnily. Umím žít s nimi i bez nich. Kdybych je neměla, tak stejně budu v pohodě. Dokážu se vyrovnat s každou situací.

Co pro vás tedy peníze znamenají?

Určitě pohodlí a větší volnost. Když třeba chcete jet někam na dovolenou, nemusíte si říkat, že na ni musíte našetřit z několika výplat. Ale myslím, že člověk může být šťastný s penězi i bez nich, stejně tak můžete být nešťastná s penězi i bez nich.

Co na mole nejraději předvádíte?

Mám ráda všechny přehlídky, které dělám, ale oblíbila jsem si kontroverzního britského návrháře Alexandra McQueena (trojnásobný návrhář roku v Británii -pozn. red.). Ten vždycky udělá nádherné, zajímavé přehlídky, odlišné od všech ostatních.

Na jakou pracovní nabídku byste nikdy nekývla?

Podle toho, co by to bylo.

Co třeba focení nahých snímků?

Když by to byla čistá, krásná nahota, tak proč ne? Ale na něco vulgárního bych určitě nikdy nepřistoupila.

Řekněte, je mezi topmodelkami rivalita?

Já o žádné nevím. Možná tam nějaká je, protože modeling je byznys jako každý jiný. S ostatními modelkami vycházím v pohodě, ale nemůžu říct, že bych s nimi byla nejlepší kamarádka. Přátele mám spíš mimo svou branži.

Přemýšlela jste, co byste mohla dělat, až jednou s modelingem skončíte?

Je mi dvaadvacet let, takže teď neuvažuju, co bude, až s modelingem skončím. Mám toho ještě hodně před sebou. Pokusím se to táhnout do čtyřicítky. (smích)

Kvůli odjezdu do Ameriky jste odešla ze střední školy. Nechcete studium dokončit?

Na školu teď nemám čas. Opravdu mám hodně práce. V tomhle byznysu si musíte rozmyslet, co chcete víc. Napůl totiž tahle práce dělat nejde.

To je Hana Soukupová, česká holka a topmodelka.foto: Právo/Michaela Říhová

Je pravda, že jste byla kvůli své příliš štíhlé postavě vykázána ze španělského mola? V rámci boje modelingových agentur proti trendu vyzáblých dívek…

Já ani nevím, že jsem měla předvádět ve Španělsku. To si někdo vymyslel, aby byl článek zajímavější. Nikdy jsem žádný problém na přehlídkách neměla.

Jaké modelky teď frčí?

Všelijaké. Hubené i trochu plnější, každá je jiná, má jinou postavu, věk… Mezi modelkami jsou holky, kterým je patnáct let, tak je jasné, že ještě nejsou vyspělé.

Podle některých šéfů českých modelingových agentur by se dívky mladší šestnácti let neměly na mola pouštět. Souhlasíte s tím?

Možná ano. Tyhle mladé modelky si myslí, že je všechno sranda, v tomhle věku svou práci ani neberou vážně.

A jak jste to tehdy brala vy?

Já hodně vážně. Modeling jsem brala jako práci, ne jako zábavu.

V současné době patříte mezi nejvyhledávanější světové modelky, ve svém oboru jste už dosáhla nejvyšších met. Je něco, po čem byste ještě toužila?

I když lidi říkají, že jste na vrcholu, tak je pořád něco, čeho chcete dosáhnout. Ať je to film nebo nějaký velký kontrakt třeba s firmou L’Oréal, Lancôm, Maybelline. Takže vždycky se najdou ještě nějaké krásné práce.

.: Modelka Hana Soukupová pro Gucci Envyfoto: Archiv Glamour Model Management

Zmínila jste film. Máte snad ambice stát se herečkou?

Určitě. Film mě hodně zajímá, myslím, že by bylo super něco natáčet.

Zkoušela jste už nějaké filmové castingy?

Už jsem na některých byla. Zkoušela jsem konkurs na jeden film a pak telenovelu, která je v Americe hodně populární. Nevyšlo to. Asi pořád čekám na tu pravou roli. (smích)

Řekněte, kde si nejlépe odpočinete?

Když mám třeba den volna, tak doma se svým manželem a svými dvěma štěňaty francouzských buldočků. Jinak odpočívám hlavně v letadle. Já totiž moc volna nemám.

Naučila jste manžela nějakým českým slovíčkům?

Některá jsem ho učila. Třeba brouček, pavouček… Ale až budeme mít děti, určitě chci, aby mluvily česky. Dokonce jsme uvažovali, že by naše děti mohly chodit tady v Česku do školy, takže bychom se tu na pár let pak usadili. Ale teď zatím zůstaneme v Americe.

Na kdy plánujete rodinu?

Tak za pět šest let. Až na to budeme připraveni.

Než jste odešla do Ameriky, hodně jste sportovala. V Karlových Varech jste dokonce hrála závodně basketbal. Jak jste na tom se sportem teď?

Sportuju každý den. I basketbal si občas v Americe s kamarády zahraju. Ale spíš chodím do posilovny, běhám.

Plánujete s manželem nějakou letní dovolenou?

Neplánujeme. Jen možná pojedeme na venkov do našeho baráku a tam si odpočineme. Užíváme si to spíš doma. My totiž hrozně moc cestujeme, takže se nám nikam ani nechce a po dalších cestách nijak zvlášť netoužíme.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám