Hlavní obsah

Singles hrozí demence víc než lidem žijícím v páru

STOCKHOLM

Pro lidi ve středním věku neznamená život bez partnera jen to, že mají celý byt nebo dům sami pro sebe. Jsou totiž zároveň ohroženi zvýšeným rizikem vzniku Alzheimerovy choroby.

Foto: Právo

Výzkumníci sledovali 1449 osob, u kterých zjišťovali, v jakých vztazích žijí. A o 21 let později se s nimi sešli znovu.

Článek

Švédští vědci zveřejnili výzkum, podle něhož manželství i život "na hromádce" snižuje pravděpodobnost tohoto onemocnění na polovinu. Podle nich je toto zjištění při stále rostoucím počtu rozvodů v západní Evropě velmi znepokojivé.

Výzkumníci sledovali 1449 osob, u kterých zjišťovali, v jakých vztazích žijí ve středním věku. A o 21 let později se s nimi sešli znovu. Ukázalo se, že ti, kteří žili v partnerském svazku, byli méně náchylní k demenci.

Osamělí lidé ale nemusí hned upadat na duchu

"Život v páru je normálně jednou z nejintenzivnějších forem sociální a intelektuální stimulace. Naše studie poukazuje na jeho výhody," vysvětluje vedoucí studie doktorka Krister Hakanssonová.

"Je mnoho dalších způsobů, jak redukovat riziko demence," uklidňuje Susanne Sorensonová z Alzheimerovy Společnosti. "Nejlepší je pravidelné cvičení, středomořská dieta a nekouřit."

Reklama

Související články

Nastává konec monogamie?

Když se ukázalo, že manželku Pavlu vystřídala po boku premiéra Mirka Topolánka poslankyně Lucie Talmanová, přiřadil se tak náš přední politik k modelu soužití,...

Výběr článků

Načítám