Hlavní obsah

Zápach z potu dokáže pěkně znepříjemnit život, víme jak na něj

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na to, že byl někdo v autobuse, v tramvaji nebo ve vlaku nepříjemně cítit, si kolegyně z práce stěžují poměrně často. Ženy totiž vnímají tělesné pachy daleko citlivěji než muži. Nemluví přitom jen o exotech, kteří se nemyjí každý den a nemění si pravidelně prádlo. Častějším jevem jsou lidé, kteří nepoužívají prostředky proti pocení. V tom jsme podle výzkumů daleko za západní Evropou, ale dokonce i za Polskem a Maďarskem.

Článek

Pot sám o sobě cítit není. Když se však začne rozkládat působením bakterií třeba v podpaží, vznikne často velice protivný pach.

V Bratislavě proto schválili vyhlášku, podle níž je možné vykázat páchnoucího člověka z vozidla městské dopravy. Lidé s citlivým nosem tu mohou mít alespoň nějaké zastání.

Že jde o problém celosvětový, svědčí třeba iniciativa policejního sboru v indickém státě Gudžarát. Představitelé místní policie se rozhodli pořídit svým podřízeným, kteří slouží v ulicích, uniformy napuštěné květinovou a citrusovou vůní. To proto, aby nevypadali odrbaně a nebyli cítit potem. Pak s nimi prý lidé budou ochotněji jednat a spolupracovat.

Přirozený mechanismus

Pocení je jedním z přirozených mechanismů těla. S jeho pomocí se náš organismus dokáže ochlazovat a regulovat tak tělesnou teplotu. Navíc zvlhčuje kůži a pomáhá ji udržovat dostatečně hydratovanou, pružnou i zdravou. Ale také se prostřednictvím potu zbavuje řady odpadních látek.

Vědci dokonce zjistili, že tělo prostřednictvím potu vylučuje protein dermcidine, který působí jako antibiotikum. Vytváří podle nich zvlášť důležitou první linii v boji proti bakteriím, které se přirozeně vyskytují na povrchu kůže.

Zbytečné obavy

Proti potu a následnému pachu se hodně používají deodoranty, které jeho nepříjemný odér překrývají. Přibývá však lidí, kteří používají antiperspiranty. Ty pocení, zejména v podpaží, tlumí. Obsahují třeba soli hliníku, které uzavřou potní žlázy a dočasně pocení omezí (při mírném vylučování potu maximálně na 48 hodin).

Lidé se však nemusejí obávat, že by tím narušovali něco přirozeného. Pot, který tělo potřebuje vyloučit (v průměru to bývá 0,8 až 1 litr za 24 hodin), odejde póry v jiných částech těla než v podpaží.

Existuje však i kosmetika, která využívá jiný mechanismus, než je uzavření potních pórů. Ovlivňuje pH kůže, přesněji řečeno zvyšuje její kyselost. Významně se tím brzdí množení bakterií, protože ty kyselé prostředí nemají rády.

Šalvěj nebo také léky na úzkost

Proti potu však existuje i řada dalších prostředků nebo zákroků. Pokud se potíme kvůli stresům, napětí a dalším nervovým nebo i nervověhormonálním důvodům, může nám pomoci šalvěj. Vhodnější formou než bylinný čaj jsou kapsle, případně dražé s extraktem. U nich je možné ohlídat dostatečné množství účinné látky.

Šalvěj působí na centrální nervovou soustavu. Je-li člověk duševně vyčerpaný, má na něj příznivé účinky. Uvolňuje psychický přetlak, křeče hladkých svalů a snižuje také svalové napětí, které odráží napětí psychické.

Pocení z nervově-hormonálních příčin ztrpčuje často život teenagerům v pubertě nebo ženám v přechodu. Šalvěj jim může pomoci při mírnějších a středních potížích.

Injekce botulotoxinu a další metody

Lidé, kteří se chronicky nadměrně potí, musejí hledat pomoc u odborníků. Existuje řada zákroků, jež mohou jejich problémy odstranit nebo aspoň zmírnit. Jedním z nich jsou například injekce s botulotoxinem, které se běžně využívají v estetické medicíně třeba na vyhlazení vrásek.

U pocení je stojí za to vyzkoušet, brzdí přenášení nervových impulzů na potní žlázy. Lékař injekce aplikuje přímo na postižená místa. Účinek se dostaví za dva až pět dnů a vydrží zhruba půl roku.

Dalším možným řešením jsou léky, které tlumí psychické napětí, úzkost a další pocity vyvolávající pocení. Méně známou metodou je iontoforéza. Používá se hlavně při nadměrném pocení na rukou nebo na ploskách noh. Ty pacient ponoří do lázně s vodou, kterou prochází stejnosměrný elektrický proud. Jed na aplikace dokáže zmírnit potíže na 3 až 4 dny.

Hodně radikálním zákrokem je chirurgické odstranění kůže s potními žlázami. Nebo odstranění nervových uzlů u páteře, které ovlivňují potní žlázy na rukou. Obě operace jsou sice účinným zákrokem, ale jako většina operací s sebou nesou řadu rizik a případných komplikací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám