Hlavní obsah

Deset nejextravagantnějších svateb na světě

LONDÝN

Svatby celebrit mají často mnoho společného. Obrovské množství hostů, vysoký rozpočet, a také vždy něco okázalého až extravagantního. Po svatbě britského fotbalisty Wayna Rooneyho, jenž za svatbu zaplatil údajně více jak 150 miliónů korun, se v Anglii na toto téma rozpoutala debata, na základě které britský list The Times, sestavil žebříček nejextravagantnějších svateb v historii.

Foto: archiv , Právo

Svatební obřad lze mít v dnešní době téměř kdekoliv.

Článek
1. Liza Minnelliová a David Gest (17. března 2002)

Náklady: 1,8 miliónu liber

Svatba oscarové herečky byla skutečným kabaretem s konvojem černých limuzín, které svážely hosty do newyorského kostela Marble Collegiate Church. Tam se šestapadesátiletá Minnelliová provdala za osmačtyřicetiletého Gesta, jenž sbírá memorabilie související s její matkou Judy Garlandovou.

Svatbu připravil světově proslulý plánovač svatebních obřadů Preston Bailey. Mezi hosty byly davy celebrit, Michael Jackson šel za družbu a Elizabeth Taylorová za hlavní družičku. Svatební dort měl 12 pater a živý orchestr 60 členů. Jedna z družiček svatbu popsala jako "noc tisíce operativně vyhlazených obličejů".

2. Britská princezna Alžběta (pozdější královna Alžběta II.) a princ Philip (20. listopadu 1947)

Náklady: neznámé

Pompa královské svatby s róbou od Normana Hartnella a ohromnými svatebními dorty vyvolala nevoli u části společnosti utahující po válce opasky a žijící na přídělové lístky.

Pro ostatní ale byla velkolepá svatba vítaným povyražením v poválečném státě. Do ulic vyšly tisíce lidí, aby oslavily princeznu a jejího novomanžela, kterému král Jiří VI. při této příležitosti udělil titul vévody z Edinburghu, hraběte z Merionethu a barona z Greenwiche.

V zájmu hospodárnosti navrhli někteří oficiální činitelé, aby svatbu doprovodil ohňostroj "s využitím nadbytečných výbušných chemikálií, které zbyly z války".

3. David Beckham a Victoria Adamsová (4. července 1999)

Náklady: 500 000 liber

Multimiliónáři familiárně známí světu jako "Posh a Becks" se vzali na gotickém hradě Luttrelstown v Irsku při ceremonii názorně dokládající prolínání světa celebrit a královského stavu na přelomu 21. století. Nebe ozářily ohňostroje a vyletěla hejna bílých holubic, zatímco novomanželé pózovali na dvou nádherných sametových trůnech a novomanželka si nasadila velkou zlatou korunu vykládanou diamanty.

Exkluzivní právo na fotky ze svatby britského fotbalisty a tehdejší zpěvačky skupiny Spice Girls koupil časopis OK! za milión liber, což byla největší suma nabídnutá za sňatek celebrit. Rozpoutal tak drásající bitvu se svým dlouhodobým rivalem, časopisem Hello!

4. Amit Bhatia a Vaniša Mittalová (18. - 21. června 2004)

Náklady: 30 miliónů liber

Nejdražší svatební veselí, jaké bylo kdy zaznamenáno, trvalo čtyři dny na počest indického bankéře Amita Bhatiy a Vaniši, dcery ocelářského magnáta Lakšmího Mittala.

Sňatek byl údajně jediným veřejným obřadem, jaký se kdy konal v paláci Versailles u Paříže. Oslavy pokračovaly v nočních klubech pronajatých po celém francouzském hlavním městě a novomanželský pár se objevil v bollywoodském muzikálu sepsaném na motivy počátku jejich vztahu. Mezi mnoha umělci, kteří při svatebním obřadu vystoupili, nechyběla zpěvačka Kylie Minogue.

Tisíce hostů byly letecky přepraveny z celého světa a světově proslulý umělec Aš Kumár vytvořil exkluzivní vzorec malovaný hennou, který ladil s výšivkou na modelových šatech nevěsty.

5. Donald Trump a Melania Knaussová (22. ledna 2005)

Náklady: 900 000 liber

Devětapadesátiletý americký miliardář Trump se oženil se svou třetí manželkou, čtyřiatřicetiletou slovinskou modelkou Melanií Knaussovou, při obřadu v Palm Beach. Svatba se měla "držet při zemi", ovšem nevěsta měla šaty za 106 000 liber od Johna Galliana se čtyřmetrovou vlečkou, které vážily úctyhodných 22 kilogramů.

Kolem místa svatby se shromáždily davy zvědavců, kteří chtěli alespoň zahlédnout hosty, včetně Hillary Clintonové, Tonyho Bennetta nebo Billyho Joela. První Trumpovou manželkou byla 13 let (1977-1990) česká rodačka Ivana Zelníčková.

6. Barry Drewitt a Tony Barlow (1. července 2006)

Náklady: 800 000 liber

Britští podnikatelé-miliónáři Drewitt a Barlow se stali prvními náhradními rodiči otevřeně se hlásícími k homosexualitě poté, co v pět let trvající transatlantické bitvě vyhráli právo vychovávat dvojčata vzešlá z vajíčka oplodněného spermatem jednoho z dvojice, která jim po dohodě porodila a přenechala americká matka.

Tahle mimořádná rodina nedělá nic polovičatě a svatba obou mužů v Chelmsfordu v Essexu nebyla výjimkou. Novomanželé přijeli na obřad ve skleněném kočáře ve tvaru dýně inspirovaném pohádkou o Popelce a taženém šesti bílými koňmi s chocholy. Za kočárem následoval konvoj limuzín v hodnotě půl miliónu liber.

7. Nero a Pythagoras (zhruba 65 našeho letopočtu)

Náklady: 25 000 denárů

V neplodném období mezi nešťastnými manželkami se římský císař Nero oženil s mladým řeckým otrokem Pythagorem při tradičním římském obřadu s prsteny a závojem.

Při oslavách vypluly na Tiberu zábavní lodě s exotickými zvířaty, hodovalo se, zpívalo a k dispozici byly "urozené" prostitutky. Podle historika Tacita byl císař při obřadu za ženu.

8. Catherine Zeta-Jonesová a Michael Douglas (18. listopadu 2000)

Náklady: 1,5 miliónu liber

Herečka, která se narodila na sídlišti ve velšské vesnici Mumbles, se vdala za hollywoodského velikána Douglase uprostřed luxusních oslav ve slavném newyorském hotelu Plaza.

Po oslavě následovala ještě o něco fantastičtější dohra, když se do sebe pustily časopisy OK! a Hello! Zatímco OK! měl uzavřenou exkluzivní dohodu na fotografie z obřadu, reportérům Hello! se podařilo proniknout přísnými bezpečnostními opatřeními a pořídit neautorizované snímky. Po soudním sporu vstoupil časopis OK! do právní historie, když úspěšně vysoudil na Hello! milión liber.

Na rozdíl od rozhádaných magazínů si manželé Douglasovi užívají harmonický vztah.

9. Princ Charles a Diana Spencerová (29. července 1981)

Náklady: nezveřejněny

Na celém světě si 750 miliónů diváků zapnulo televizi, aby mohlo sledovat, jak si následník britského trůnu bere červenající se dvacetiletou bývalou učitelku ve školce. Svatba se konala v katedrále svatého Pavla v centru Londýna a Diana na sobě měla šaty z hedvábného taftu barvy slonové kosti zdobené starobylou krajkou s téměř osmimetrovou vlečkou.

Dav přihlížejících, kteří doufali, že se jim novomanžele podaří alespoň zahlédnout, čítal na 60 000 lidí. Snímek Diany a Charlese dávajících si polibek na balkoně přesně podle královského protokolu zůstal nezapomenutelný navzdory smutnému konci téhle pohádky, kde nechyběl špínou provázený rozvod, nevěra ani tragédie.

10. Wayne Rooney a Colleen McLoughlinová (12. červena 2008)

Náklady: 5 miliónů liber

Soukromá letadla přivezla 64 hostů do italského Portofina, kde si anglická fotbalová hvězda brala svou lásku z dětství při katolickém obřadu ve vile Durazzo ze 17. století, kde se loni ženil zpěvák Rod Stewart.

Nevěsta měla ručně šité dlouhé šaty značky Marchesa pošívané perličkami a křišťály s osmimetrovou vlečkou, které stály 200 000 liber (více než šest miliónů korun).

Po svatbě byli hosté odvezeni na čtyřiadvacet hodin trvající oslavu na několikapatrové superjachtě vybavené nejen zlatými doplňky, ale také přistávací plochou pro vrtulník. Za "skromný honorář" 400 000 liber (více než 12 miliónů korun) při oslavě vystoupila Colleenina oblíbená skupina Westlife.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaké svatby letí?

Sylvie s Michalem spolu žijí tři roky a letos se chtějí konečně vzít. „Na svatbu jsme si šetřili, proto jsme ji odkládali. Rádi bychom na ten den dlouho...

Výběr článků

Načítám