Hlavní obsah

V Praze se představila korejská móda - z papíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Extravagantní módní přehlídka zahájila ve středu 11. června v Praze prezentaci korejské kultury, která skončila v pátek. Osm desítek modelů z tradičního korejského papíru přivezli návrháři jako ukázku jedinečného oděvního designu.

Foto: ČTK

Přehlídka se konala 11. června na nádvoří paláce Kinských v Praze.

Článek

"Nejde o muzejní exponáty, ale o takzvané umění pro všední den," řekla ředitelka Sbírky orientálního umění na zámku Zbraslav Helena Honcoopová. Mezi osmdesáti modely byly věci pro denní použití i róby pro slavnostní příležitosti.

Spolu s exotickou módou mohli diváci na nádvoří paláce Kinských sledovat představení Stylové a tajemné asijské jitro motivované příběhem o rozděleném Korejském poloostrově.

.: Diváci byli nadšeni výstředními modely. foto: ČTK

Překvapené obecenstvo tleskalo výstředním modelům, které místy připomínaly spíše krajku, peří nebo len. České modelky představily nabírané balonové sukně, topy, koktejlky, pláště i tradiční národní kroj. "Žasli jsme, co všechno měly na sobě (modelky). Je neuvěřitelné, že tyto šaty jsou z papíru," zhodnotila Honcoopová.

Tradiční papír se ve městě Čondžu vyrábí z morušového dřeva. Je známý pro svou výjimečně jemnou strukturu, hladký povrch a odolnost. "Je to jeden z předních elementů představujících korejskou kulturu světu," řekl na prezentaci korejský velvyslanec v Praze Čo Song-jong.

.: Korejské představení nazvané Stylové a tajemné asijské jitrofoto: ČTK

Podle Honcoopové mají Korejci "úžasný smysl pro formu a barevnou eleganci". Mezi dalšími ukázkami papírového umění byly vějíře, deštníky nebo tradiční panenky takdžong.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám