Hlavní obsah

OBRAZEM: Drdoly a vysoké účesy jsou nesmrtelné

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž udává trendy nejen módě, ale i účesové tvorbě. Proto se na jejich přehlídkových molech dvakrát do roka konají přehlídky velkého kadeřnického umění. Letos kadeřničtí mistři podlehli opět kouzlu nesmrtelných drdolů.

Článek

Ty, které představili ve spolupráci s nejlepšími módními návrháři v pařížském Louvru, patří k nejdokonalejším výtvorům elitních kadeřnických umělců kreativního týmu Haute Coiffure Francais, jenž udává hlavní účesové trendy.

.: Ve vyčesaných vlasech také lépe drží kloboučky, čelenky a jiné vlasové doplňky. Foto: Haute Coiffure Francais

Plejádu střízlivých účesů tak střídaly neuvěřitelně složité a těžko napodobitelné kadeřnické fantazie. Jak dlouho asi trvá takovou kreaci připravit, vysvětluje členka českého týmu Haute Coiffure Francais, několikanásobná mistryně republiky v účesové tvorbě Irena Vavrušková.

.: Kadeřnické fantazii se v dordolech meze nekladou. Foto: Haute Coiffure Francais

„Letité zkušenosti dokonalou práci a technickou dovednost těchto kadeřnických mistrů stále zrychlují, takže vytvořit drdol jako na těchto fotografiích, zdůrazňuji po perfektní přípravě, trvá okolo dvaceti minut, samozřejmě podle náročnosti a množství přidávaných vlasů a doplňků.“

.: Na přehlídkových molech si kadeřníci vyzkouší nové možnosti. Foto: Haute Coiffure Francais

"Ženskost je od nepaměti zvýrazňována dlouhými vlasy, v kterých se dá krásně kouzlit. Proto jsou drdoly ozdobou žen i v dobách, kdy se nosí kratší střihy. Zkušený kadeřník si s ním vždy poradí a přidáním dlouhých vlasů nebo vlasů v jiné barvě účes společensky dotvoří,“ říká Irena.

.: Zájem o drdoly trvá stále. Foto: Haute Coiffure Francais

„Přehlídková mola jsou především určena odborníkům, pro veřejnost jsou podobné výtvory příliš extravagantní. My se ale právě na nich dvakrát ročně učíme nové tvary, linie a techniky. Pro dokonalé a jasné předávání nových prvků se nám představují ve zvětšeném, nápadném provedení. Jsou něco jako kadeřnická čítanka, tím, co vylepšuje rychlý vývoj nejvnímavějších kadeřníků," dodává.

.: Odvaha a extravagance - i takové mohou být drdoly. Foto: Haute Coiffure Francais

Z historie

Drdol je z francouzského slova chinon, což je vyčesaný účes ve tvaru uzlu, který odhaluje šíji. Existuje mnoho nejrůznějších způsobů, jak drdol vytvořit. Ty složité jsou většinou určeny pro slavnostní, speciální události, jako jsou svatby či plesy, ale obyčejný drdol se nosí i běžně.

.: Účesy v antickém stylu Foto: Haute Coiffure Francais

Drdoly byly oblíbené už ve starém Řecku, kdy athénské ženy nosily vyčesané účesy, zdobené zlatými či ze slonové kosti vyrobenými sponkami. Pevně sepnuté drdoly nosili i athénští muži.

.: Mohou působit klasicky i provokativně. Foto: Haute Coiffure Francais

Největší oblibě se těšily drdoly ve viktoriánské době, kdy dosahovaly desítek centimetrů a byly doplňovány falešnými vlasy a vycpávkami. Zájem o drdoly trvá dodnes. Populární jsou zejména proto, že jsou spojovány s francouzskou elegancí, ale i s jednoduchostí, s jakou je lze vytvořit.

Reklama

Související články

OBRAZEM: Skutečně neskutečné účesy

Pokud vám někdy nestačí jen krásný make-up či zajímavé šaty a máte dostatek odvahy a sebevědomí, můžete se více či méně inspirovat následujícími fotografiemi....

OBRAZEM: Gurmánské pokušení barev a účesů

V módě se setkáváme s barvami čokolády, nebo naopak metalickými barvami bonbonierových obalů či živými barvami ovoce. I tvary doplňků a kosmetických přípravků...

Výběr článků

Načítám