Hlavní obsah

Značka YSL dala ženám kalhotový kostým a moc

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Génius, provokatér a revolucionář ve službách žen – tato slova charakterizují Yvese Saint Laurenta snad nejvýstižněji. Značka YSL totiž jako první oblékla ženy do smokingu či kalhotového kostýmu. Jindy Saint Laurent, k jehož vizáži neodmyslitelně patřily výrazné brýle s černými obroučkami, zase šokoval superkrátkými minisukněmi a odvážnými dekolty.

Článek

On sám o sobě říkal, že zatímco Coco Chanelová něžné pohlaví „osvobodila“, jeho módní tvorba ženám „dala moc“. Jednoduchost, žádné kudrlinky či přehnané ozdoby – to vše bylo pro něj i jeho zákaznice zárukou skutečné elegance.

Móda YSL: šaty bez rukávů inspirované Mondrianovými obrazy.foto: ČTK/AP/Remy de la Mauviniere (ČTK/AP), Philippe Wojazer (Reuters),

„Mám rád přesnost a klasickou krásu, i když má fantazie a představivost se někdy ubírají k baroku,“ přiznal se kdysi. K jeho věrným klientkám patřila řada celebrit: pro filmové role i v soukromí oblékal Catherine Deneuveovou, která se stala i jeho osobní přítelkyní a celoživotní múzou. Stejně tak poznamenala zkratka YSL šatník neméně krásné Korsičanky, topmodelky Laetitie Castové.

Že je gay, tajil i před rodiči

Saint Laurent se narodil 1. srpna 1936 v alžírském Oranu v rodině bohatých francouzských osadníků. Na přání otce navštěvoval katolické školy, které v něm ale jen prohlubovaly jeho stydlivost. O to více proto věděl, že v muslimském prostředí tehdejší francouzské kolonie, ale také před rodiči musí ukrývat svoji homosexualitu, k níž se veřejně přiznal až počátkem 90. let.

Yves Saint-Laurent - jaro/léto 2006foto: Yves Saint-Laurent

V sedmnácti přišel do Paříže, kde se o rok později stal asistentem Christiana Diora, v té době nejproslulejšího a kontroverzního módního tvůrce. Když mistr v roce 1957 náhle zemřel, stal se Saint Laurent ze dne na den uměleckým šéfem tohoto slavného módního domu.

Alkohol, drogy, deprese

Až v roce 1961 spatřila světlo světa značka YSL. Učedník od Diora si s pozdějším dlouholetým společníkem a partnerem Pierrem Bergém založil vlastní módní dům. Znalci je považovali za neporazitelný tandem: Saint Laurent jako kreativec a Bergé cestu do sfér haute couture jistil coby obratný manažer.

Yves Saint-Laurent - jaro/léto 2006foto: Yves Saint-Laurent

YSL dodnes představuje pojem, byť značka byla už dvakrát prodána a nyní patří společnosti Gucci, dceřiné firmě koncernu Pinault-Print -emps-Redute. Saint Laurent se postaral i o několik skandálů. Do tučných titulků se dostal například v roce 1971, kdy pózoval nahý v reklamě na svůj nový parfém.

Soustem pro bulvár se staly i jeho útěky k alkoholu a drogám, jimiž se snažil řešit své časté deprese. Ty byly údajně i jedním z důvodů, proč začátkem roku 2002 překvapivě ohlásil konec své kariéry módního návrháře a uzavřel tak jednu kapitolu dějin módy.

„Nejkrásnějším svrškem pro ženu jsou paže muže, kterého miluje. A pro ty, které to štěstí nemají, jsem tady já,“ zní jeden z jeho nezapomenutelných výroků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám