Hlavní obsah

Šaty z pohádek Tisíce a jedné noci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orientální tanec je pro mnohé ženy relaxací. Tento druh tance přináší také zpevnění svalů, které by jste jinak procvičili jen těžko. Mimoto se jedná o příležitost, jak si obléci krásné šaty a proměnit se alespoň na okamžik v pohádkovou vílu. V sobotu budete mít možnost vidět modely návrhářky Silvie Szépe v rámci módní přehlídky na Květnovém festivalu orientálního tance v pražské Akropoli.

Článek

Jaký je rozdíl mezi navrhováním klasických plesových šatů a tanečního kostýmu?

Ples je úplně jiná událost než vystoupení. I šaty jsou proto jiné a musím se řídit jinými zákonitostmi. Plesy jsou vysoce elegantní záležitost, kde se žena tolik neodhaluje, nepodává náročné taneční vystoupení. Důležité je, aby šaty seděly na míru, byly pohodlné, krásné a elegantní.

Orientalní inspirace foto: Novinky

U tanečního kostýmu musím myslet mimo jiné i na to, že tanečnice bude předvádět náročné pohybové variace. I když je kostým těžký ( některé váží i 3 kila) bohatě zdobený, nesmí o něm v podstatě vědět. Nesmí ji nijak omezovat v pohybu, naopak měl by její projev podtrhovat.

Co je nejtěžší při výrobě kostýmu?

Vymodelovat podprsenku. Ta totiž představuje základní stavební kámen kostýmu a musí perfektně sedět. Musí se do ní zakomponovat náročná výšivka. Stejně tak obtížné někdy bývá přizpůsobit rafinovaný střih sukně na tělo.

Čím se řídíte při návrhu designu? Co vás inspiruje?

Při návrhu respektuji přání zákaznic, korigujeme výběr střihu vzhledem k jejich postavě. Společně diskutujeme i materiál, barvy a pak samotné zdobení. Každé ženě sluší něco jiného a já chci aby se v mém kostýmu cítily jako bohyně. Inspiruje mě samotná zákaznice. Když ke mě vejde, zkrátka to vidím. Jaké má držení těla, jaký má temperament, její celkové vyzařování.

Měl by kostým korespondovat s choreografiií nebo by měl být naopak univerzálnější, aby se dal použít i pro jiné tance?

Ani ne tak s choreografii, jako s druhem tance. Pro nejoblíbenější styl raks-sharki je kostým princeznovský, ale pro folklórní styly jako Saidi se nehodí. Dalo by se říct, že každý styl má svůj charakteristický kostým.

Orientalní inspirace foto: Novinky

Kolik odhadem stojí návrh kostýmu a jeho výroba?

Záleží od přání zákaznice kolik je ochotna do kostýmu investovat. To limituje můj tvůrčí rozlet. Jednoduché vyšívané kostýmy jsou od pěti tisíc, ty nejluxusnější s použitím broušených kamenů Swarovski stojí i patnáct.

Které látky jsou pro taneční kostým nejvhodnější?

To záleží na střihu daného kostýmu. Pokud hodně obepíná tělo, nejvhodnější jsou pružné lycry. Ty jsou příjemnější při při pohybu, stejně tak elastický samet. Když kostým tvoří pevný pás, podprsenka a sukně, přijde na řadu samet, šifón či satén.

Jak jste se dostala k návrhům tanečních kostýmů?

Sama jsem tanečnice a tak velmi dobře rozumím úskalím a požadavkám na tyto kostýmy.

Orientalní inspirace foto: Novinky

Nejoblíbenější střih?

Tak to je určitě střih tzv."rybky" - sukně obepíná boky a pozvolna se rozšiřuje na zem. Krásně modeluje postavu a dělá nádherně žensky elegantní siluetu. Drobné ženy krásně zaobluje a dámam s kily navíc vyrovnáva proporce.

Který kostým z těch co jste dosud vyrobila vám dal nejvíce zabrat?

To se nedá přesně říct, u jednoho jsou to náročné prostřihy u dalšího zajímavé řasení nebo asymetrické řešení a to vše tak aby celkový dojem působil vyváženě a jemně. Ne vulgárně, protože často je kostým velmi delikátně a rafinovaně svádivý.

Co uvidíme na přehlídce v paláci Akropolis?

V Akropoli uvidíte ty nejpovedenější kostýmy v tomto roce, dále pak originální svatební šaty a taky šaty na slavnostní příležitost. Nejvíc jsou však zastoupeny taneční kostýmy, které jsou bohatě zdobené kameny, štrasem a výšivkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Exotické doplňky jsou hitem posledních let

Etno styl slaví v posledních několika letech přímo hvězdný návrat. Patřičné doplňky a oblečení se už několik let objevují na módních molech, stejně tak pestrá...

Káhira – ráj orientálních tanečnic

Egypt je v posledních letech jednou z nejoblíbenějších destinací. Na své si tady přijdou nejen příznivci historie či potápění, ale i ti co se hlouběji zajímají...

Výběr článků

Načítám