Hlavní obsah

Trendy v byznys módě - štíhlé linie a zkrácené délky

Právo, Ondřej Ziegler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny trendové výrobky ve společenské módě pro sezónu jaro–léto 2008 jsou velmi vypasované na tělo. Délky modelů se zkracují stejně jako rukávy nebo kalhoty. Nastal odklon od barev. Dominují přírodní tóny béžové a bílé. Trendem pokračujícím do dalších sezón je černá a šedá. Když už nějaká barva, tak v pastelovém tónu, spíše jako doplněk.

Foto: OP Prostějov, Právo

Jednoznačnou převahu mají jednořadové obleky se štíhlými siluetami. Jednoduchost je utvrzena čistými liniemi a neutrálními tóny.

Článek

V materiálech dominují přírodní vlna, bavlna, len, hedvábí a jejich vzájemné kombinace. Novinkou jsou příměsi bambusových nebo konopných vláken.

Pánská klasika

Zde hrají prim vypasované obleky zpracované z nového typu ostře kroucené vlny, která se prakticky nedá zmačkat. Velmi zajímavá je také kombinace vlna a hedvábí, mohér nebo kašmír. V současné době mají určitou převahu saka zapínaná na dva knoflíky. Kalhoty musí být užšího střihu, v pase bez záhybů.

Jakoby malé, ale neomezuje

Největším trendem je praná móda z bavlněných nebo lněných materiálů, kdy výrobek je nejdříve zhotoven a poté vyprán. Trendové obleky musí budit dojem, že jsou zákazníkům až opticky malé, ale pocit při nošení je jako u klasického obleku – nesmí být omezen pohyb.

Prostorný, velkorysý a lehký plášť je vhodný k obleku. Sako se pod ním nepomačká. foto: Právo/Blažek

Kalhoty jsou užší a kratší

Speciální pozornost je nutné věnovat kalhotám, které jsou opravdu velmi úzké a podstatně kratší, než tomu bylo v minulých letech. V současné době je v popředí italský módní styl, který určuje trendy do budoucnosti. Dvakrát ročně probíhá ve Florencii prestižní veletrh pánské módy Piti Uomo.

V sekci prestižních firem jsme zaznamenali na části mužů velmi krátké kalhoty, někteří je doplnili výraznými pruhovanými ponožkami. Začali jsme chápat to, že se jedná o nový směr. K definitivnímu závěru došlo v japonské části pavilónu, kde jsme krátké kalhoty zaznamenali také u nejlepších japonských firem. Přitom Japonci vždy měli z důvodu menšího vzrůstu kalhoty komicky dlouhé.

La Boutique de Claudette Luxury je dámská kolekce, která se vyznačuje vysokou elegancí, kterou oděvům dodává střihové řešení a vzhled materiálů.foto: Právo/OP Prostějov

Dámská klasika

Střihová řešení vycházejí z přiléhavých krátkých sak doplněných o kalhoty a sukně různých délek. Barevnost odpovídá výše jmenovaným trendům: stěžejní barvou celé kolekce je šedá, která se objevuje v široké škále od světlých tónů přes klasickou antracitovou až po kovové lesky. Doplňující kombinace se odehrávají v pastelových tónech zelené a žluté.

Siluety jsou ženské, střihy přiléhavé, ale pohodlné, doplněné zajímavými detaily. Nezbytnou součástí léta jsou šaty zhotovené z hedvábných tkanin a zajímavých pleteninových tisků. Základními barvami jsou šedá, béžová, bílá pro doplnění, tóny oranžové, růžové a fialové.

Autor je šéfdesignerem OP Prostějov

Reklama

Související témata:

Související články

Kostým a oblek - novodobá pracovní uniforma

Uniformou máme na mysli oblečení, ve kterém mnozí z vás musí chodit do práce. Tzv. business styl má svá pravidla a vyznačuje se především decentními barvami,...

Biobavlna má stále více příznivců

Nejen módní a stylové, ale také ekologické má být oblečení, které razí poslední módní trendy. Výrobci stále víc dbají na životní prostředí. Velkou popularitu...

OBRAZEM: Móda chystá černo-bílé léto

O tom, co bude trendy letošní léto, mají obchodníci jasno už skoro rok dopředu. Alespoň ti, kteří se jeli podívat do německého Düsseldorfu na největší světový...

Výběr článků

Načítám