Hlavní obsah

VIDEO: Jaké plavky a šaty navrhuje architekt Kaplický

Značka Leeda představuje novou kolekci plavek, na které spolupracovala s Janem Kaplickým. Architekt se nechal inspirovat organickými tvary a ženskostí, která jej fascinuje. Řekl, že modely, které ve spolupráci s touto značkou navrhl jsou „napínavé“ a podle designérek Lucie Trnkové a Lucie Kutálkové jsou i velmi nositelné.

Článek

Nová kolekce Leeda Dejavu vznikla ve spolupráci s architektem Janem Kaplickým, který pro tuto sezónu vytvořil vlastní řadu dámských modelů a plavek s labelem Leeda Kaplicky. Kolekci ale tvoří i večerní šaty, sukně, šaty, trička, kalhoty, topy aj.

.: Módní přehlídka značky Leeda a Jana Kaplického.

foto: DesignMagazin.cz

„Naši značku spojujeme se zajímavými tvůrci z oblasti designu, grafiky, architektury, filmu, fotografie a hudby. Módní kolekce posouváme ke hře s příběhy a tématy, jejichž koncept důsledně dodržujeme." Designérky řekly, že spolupráce s Kaplickým byla velmi inspirativní.

.: Jan Kaplický a Leeda - Lucie Trnková a Lucie Kutálková

.: Jan Kaplický a Leeda - Lucie Trnková a Lucie Kutálkováfoto: DesignMagazin.cz

Spojit své jméno značky s jménem Jana Kaplického byla ale nepochybně dobrý promyšlený obchodní krok. Není se čemu divit, jeho jméno je v současné době slyšet skoro pořád, všude se mluví o jeho návrhu Národní knihovny.

Kaplický nevidí rozdíl mezi módou a architekturou

„ Móda je pro mě nová profese." řekl Kaplický. "Snad poněkud neobvyklé pro architekta, ale nejsem první. Je to pro mě užasná příležitost zabývat se zde formou, barevností, detailem. Je to přímá práce s křivkami těla. To mě zajímá."

Mezi módou a architekturou nevidí ostrý předěl. Řekl, že někdy je dokonce těžší navrhnout nějaký šperk nebo drobný kousek oblečení, než třeba vyřešit fasádu nějaké budovy.

Návrhářství mu ale prý udělalo velkou radost, výsledky byly rychle na světě a velmi ho potěšily. První dva modely vzniklé ze spolupráce Leedy a Jana Kaplického ostatně byly exkluzivně uvedeny v rámci přímého přenosu z finále souteže Česká Miss 2008.

.: Vlevo šaty, které jste mohli vidět na finále České miss 2008.

foto: DesignMagazin.cz

V této kolekci je kladen důraz na originalitu oblečení, které je vyrobeno v limitované sérii přibližně deseti kusů od jednoho modelu. Modely mají podle designérek čistý a fukční design. V omezeném množství se tak v kolekci objevily ekologické ready – made a materiály z organické bavlny. K vidění byly na přehlídce i čaty z hedvábí, lnu i bavlny.

Přehlídka v klasickém duchu

"Na přehlídkách se zásadně vyhýbáme nesrozumitelným uměleckým exhibicím.“ řekly designérky z Leedy. Přehlídka se tedy konala v klasickém duchu přehlídek, na které je veřejnost zvyklá. Šaty oslovily i filmovou divu Aňu Gaislerovou, která byla speciálním hostem přehlídky.

.: Módní přehlídka značky Leeda a Jana Kaplického.

foto: DesignMagazin.cz

V nové kolekci je více ženskosti a modely jsou určeny nejen dívkám s postavou 90-60-90, ale dávají vyniknout plným tvarům a krásným křivkám, kterým se Kaplický snažil vzdát hold.

Reklama

Výběr článků

Načítám