Hlavní obsah

Julia Robertsová je blázen do ekologie

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od chvíle, co se stala slavná Julia Robertsová (40) už trojnásobnou matkou, točí nanejvýš jeden film za rok. Ráda propůjčí svůj hlas snímkům pro děti, ty pro dospělé si pečlivě vybírá.

Článek

Proč přijala roli v Soukromé válce pana Wilsona, vysvětluje následovně: „Za prvé to byl ten neuvěřitelný příběh, za druhé s bystrým režisérem Mikem Nicholsem se mi pracuje výborně a za třetí mými kolegy byli Tom Hanks a Phillip Seymour Hoffman, oba vynikající herci. Navíc si nepamatuji, že bych kdy hrála vlivnou milionářku, takže i to byla výzva."

Příběh zhýčkané, třikrát vdané úspěšné podnikatelky a ultrapravicové texaské političky Joanne Herringové, která svému exmilenci Wilsonovi pomohla sehnat peníze na zbraně afgánských povstalců proti Sovětům, Julii fascinoval.

„Nikdy nezapomenu, jak mi po dokončení filmu představili skutečnou Joanne. Se svou fantastickou figurou a několika plastickými operacemi a čerstvě odbarvenými vlasy vypadala daleko mladší než na svých 78. Na setkání přijela v červeném jaguáru s otevřenou střechou a vypadala fantasticky. Já jsem měla jen vlasy svázané do ohonu, nebyla jsem nalíčená a připadala jsem si vedle ní nemožně. Ona byla ale očividně potěšena, že ji hraji já, tak jsem to ustála,“ usmívá se Julia.

.: S Judem Lawem hrála v režii Mikea Nicholse ve filmu Na dotek. Nyní s ním natočila novinku Válka Charlieho Wilsona.foto: Archív Práva

Když se jí pak po premiéře novináři ptali, co pro ni bylo na roli nejtěžší, odpověděla: „Celé hodiny jsem velice pečlivě Joanne studovala z desítek záznamů a myslím, že jsem ji nakonec vypodobnila dost věrně. Problém mi nedělal ani texaský akcent, spíše způsob, jakým mluvila. Na konci každé věty jako by udělala hlasem zvláštní vlnovku a to mi dalo dost práce,“ prozradila.

Po romantické komedii Pretty Woman ji milovala celá Amerika

Julia se narodila v jižanské Georgii Walteru Robertsovi, obchodnímu cestujícími s vysavači, a realitní makléřce Betty Lou. Vyrůstala se sourozenci Lizou a Erikem a ani ve snu ji nenapadlo, že by se jednou mohla stát nejpopulárnější americkou herečkou.

Až když starší bratr Eric sklidil úspěch v Hollywoodu, Julia se rozhodla, že se také stane herečkou. Divákům se velice zalíbila už v roce 1988 v prvním filmu Mystic Pizza, za dva roky ji po romantické komedii Pretty Woman už milovala celá Amerika. Julii tehdy ještě nebylo třiadvacet. Nečekaný úspěch však důstojně ustála.

.: Julia Robertsová jako fotografka ve filmu Na dotekfoto: Falcon

„Po Pretty Woman se mi nabídky jen hrnuly, ale žádná z nich mě neoslovila. Proto, i když to lidé nemohli pochopit, jsem se další dva roky ve filmu neobjevila. Tenkrát jsem udělala, co se mé kariéry týče, asi tu nejmoudřejší věc na světě. Pozdější nabídky byly daleko zajímavější.“

Něvěsta na útěku

Její první zasnoubení - s kolegou z Ocelových magnólií Dylanem McDermottem - se konalo v roce 1989, rok nato poznala při Hráčích se smrtí Kiefera Sutherlanda a proběhlo zasnoubení druhé. Při natáčení Hráče v roce 1992 se seznámila se zpěvákem Lylem Lovettem, kterého si vzala, ale o rok později, když hostovala v seriálu Přátelé, se zakoukala do Matthewa Perryho.

V roce 1993 si vzala skladatele a zpěváka country Lyla Lovetta, po dvou letech se rozvedli a Julia se opět vrhla na hraní. V roce 1997 slavila další velký úspěch v komedii Svatba mého nejlepšího přítele. Julia se líbila nejen režisérům a divákům, ale hodně i svým kolegům a na milostné románky si vskutku nemohla stěžovat.

.: Julia Robertsová v roli Erin Brockovichové, která ji vynesla prestižního Oscara.foto: imdb.com

Nějakou dobu žila s Liamem Neesonem, s nímž hrála v dramatu Michael Collins (1996). Snad nejdéle, skoro tři roky, žila s hercem Benjaminem Brattem, rozešla se s ním těsně před svatbou, pak chodila s dnes oscarovým Danielem Day-Lewisem. V soukromém životě vlastně kopírovala svou roli z romantické komedie Nevěsta na útěku.

Usadila se až v pětatřiceti. Její druhý manžel, kameraman Daniel Moder, kterého si vzala v červnu 2002, je nejspíš posledním z dlouhé řady jejích milenců. Julii zcela změnily děti. „Jsem opravdu šťastná. Mateřstvím jsem vyzrála jako člověk, mám také více pochopení pro jiné lidi a možná budeme mít i další děti,“ řekla, když tříapůlletým dvojčatům Hazel Patricii a Phinnaeusu Waltersovi přibyl loni v červnu Henry.

Ekologie je její vášní

Děti jsou podle ní nad všechnu slávu. Ráda to dokumentuje následující příhodou. „Zkoušeli jsme v divadle, kde byla úplná tma. Říkám svou roli a najednou se z prázdného hlediště ozve slaboučký hlásek a zavolá mami! a z té tmy se vynoří malá Hazel. Bylo to něco tak kouzelného, na to se nedá zapomenout.“ Julia také aktivně spolupracuje s dětským fondem OSN UNICEF.

Stále více také myslí na životní prostředí. Podporuje ekologická hnutí a dělá vše pro to, aby i ostatní o životním prostředí daleko víc přemýšleli. „Ekologie se stala mou vášní. Kupuji biopotraviny, prostě se snažím, abych přírodu co nejméně zatěžovala a poškozovala. Začíná to zdánlivými maličkostmi, u nás už tím, aby odpad po pětičlenné rodině byl co nejmenší,“ vysvětluje.

O tom, že jde sama příkladem, svědčí, že v Malibu, nedaleko Los Angeles, si staví dům z recyklovaných materiálů. Má podlahy z bambusu a vyhřívá ho sluneční energie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám