Hlavní obsah

Podněcování k anorexii bude ve Francii asi trestné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/PRAHA

Francie se stala první zemí, která se rozhodla za pomoci zákona bojovat s mentální anorexií, poruchou příjmu potravy, jež je často přičítána na vrub módnímu průmyslu a médiím. Zákon umožní trestat podněcování k anorexii vězením a pokutou v přepočtu kolem 780 000 korun.

Článek

Návrh zákona prošel v prvním čtení v Národním shromážděním týden poté, co představitelé francouzského módního průmyslu s podporou ministerstva zdravotnictví podepsali chartu proti anorexii. Zavázali se v ní, že nebudou podporovat nezdravé životní návyky a že nebudou ukazovat obrázky lidí, jež by mohly sloužit jako návod k extrémní vyhublosti.

Zákon zavádí trestný čin provokace k anorexii. Až dvěma roky vězení a pokutou až 30 000 eur trestá "podněcování někoho k úsilí o přehnanou hubenost jeho povzbuzováním k dlouhodobému omezování potravy, jehož důsledkem je nebezpečí smrti nebo přímé ohrožení zdraví."

Pokud se prokáže, že takový postup skutečně vedl k úmrtí nějaké osoby, zvyšuje se trest na tři roky vězení a pokuta na 45 000 eur.

Ve Francii schválili návrh zákona o anorexii

Chorobná touha po štíhlosti postihuje každým rokem více žen a dívek. Každým rokem se i snižuje věková hranice, kdy dívky anorexií onemocní. V posledních letech se odborníci setkávají s anorexií u 10letých dívek, což je opravdu velmi alarmující.

Mýtus o tlaku návrhářů na modelky

Anorexie je velmi často spojována s módním průmyslem a modelkami vůbec. Vše je zdůvodňováno vysokým tlakem návrhářů na modelky, aby byly co nejhubenější a jejich modely na nich tak vynikly.

Podle české návrhářky Jiřiny Tauchmanové to je spíše naopak. Velmi vyhublé dívky ztrácí kouzlo ženskosti. "Žena má mít alespoň trošku zakulacený zadeček a ňadra. Žádné modely nemohou vyniknout více na kostnaté dívce, které prosvítají žebra či doslova vyčnívají klíční kosti či hroty kyčlí," řekla pro Novinky.cz Tauchmanová.

"Návrháři spíše upozorňují na problémy modelek s celulitidou. Bohužel mnohé modelky se mylně domnívají, že celulitida souvisí s tloušťkou, což je ten největší omyl. Celulitidy se nikdo nezbaví díky dietám. Je to o celkové změně životního stylu a stravování vůbec," dodává.

Je dobře, že se o problému hovoří

Na francouzský návrh zákona o podněcování k anorexii se názory odborníků ze světa módy různí. Podle Tauchmanové je anorexie problém a nelze ho bagatelizovat. Těžko však říci, zda někomu prospěje, pokud vznikne či nevznikne nějaký zákon. V každém případě je dobře, že se o tomto problému hovoří.

Ve Francii trpí anorexií 30 000 až 40 000 lidí, z 90 procent se jedná o ženy. Nejvíce postiženy jsou věkové kategorie od dvanácti do třinácti a od osmnácti do devatenácti let.

Anketa

Myslíte si, že by i u nás měl vzniknout zákon proti podněcování k anorexii?
Ano, mělo by to být trestné.
81,6 %
Ne, zákon v tomto případě nic neřeší.
15,2 %
Ne, alespoň ne v tomto znění.
2,2 %
Nevím.
1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8539 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Brazilská modelka zemřela na anorexii

V Brazílii zemřela jednadvacetiletá modelka Carolina Restonová, která trpěla anorexií. Mladá žena držela přísnou dietu a jedla pouze rajčata a jablka. Kvůli...

Výběr článků

Načítám