Hlavní obsah

Taťána Kovaříková: V černé jsem jako ryba ve vodě

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O své práci má naše přední návrhářka Taťána Kovaříková zcela jasnou představu. „Móda je součástí národního bohatství a v řadě zemí ji jako takovou dotuje stát. Návrháře si hýčkají stejně jako jiné umělce. U nás tomu tak není. Těší mě ale, že stále více žen chce nosit českou módu, kterou jim děláme přímo na tělo,“ vysvětluje.

Foto: Michaela Feuereislová, Právo

Modely Taťány vždy podtrhnou a zdůrazní půvab ženských křivek.

Článek

Pořád máte pocit, že včera už bylo na všechno pozdě?

Připadá mi, že je to čím dál horší. Každý půlrok vytvářím nové kolekce pro obchod a další pro přehlídku. K tomu máme poměrně rozsáhlou klientelu, tak si umíte představit ten neustálý shon. Každá kolekce se chystá minimálně půl roku dopředu. Kolikrát ani nevím, v jakém roce jsem… Je to věčný koloběh, jednu kolekci dokončím a připravuju další.

Nese to ale ovoce. Už ani neslyším výtky typu, jak je těžké u nás se značkovou módou prorazit. Každá z našich známých návrhářek má zajetou značku, svou prodejnu či boutique, víceméně stálou klientelu. Jistě to ale nebylo zadarmo...

Určitě ne. Každopádně ne v začátcích. Měla jsem štěstí na lidi, kteří mi hodně pomohli a podpořili mě, zvlášť rodiče v době, kdy byl můj syn Maxmilián malý. Kdybych se měla v současné době rozhodnout, zda do podnikání půjdu znovu, hodně bych si to rozmýšlela. I když touha navrhovat šaty by i dnes byla asi silnější.

Foto: Michaela Feuereislová, Právo

Modely Taťány vždy podtrhnou a zdůrazní půvab ženských křivek.

Měla jsem štěstí na lidi, kteří mi hodně pomohli a podpořili mě.foto: Právo/Michaela Feuereislová

Jak jste vlastně k módě přišla? Dostala jste ji už do vínku?

Moje máma byla povoláním bytová architektka, přes ni jsem měla k designu blízko. Navíc se ráda hezky oblékala a zajímala se o módu, a to mě určitě ovlivnilo. A tak v době, kdy se nedalo téměř nic hezkého koupit, jsem si na sebe začala navrhovat a šít věci sama.

Už na základní škole jsem měla svou první zákaznici. Byla to mámina kamarádka Eva, která vždycky chodila oblečená šik a nebála se nechat si ode mě, začátečnice, něco ušít. Měla rávých da výstřednější módu, tak jsem měla dost pole působnosti.

Jaké byly úplné začátky a první úspěchy?

Po studiu na Střední textilní škole v Brně, obor návrhářství, mě přilákala Praha. Nejdříve jsem dostala práci modelky v ÚBOK a zároveň začala studovat DAMU – obor scénografie. Po dvou letech ale stejně zvítězila móda.

Pravda je, že první kolekce byly se scénou svým způsobem propojené, šlo totiž o modely na koncertní vystoupení pro tehdy vycházející hvězdy Jiřího Korna a Kateřinu Kornovou. A právě Jirka mě požádal, abych navrhla kostýmy pro pořad To znám v České televizi.

Foto: Michaela Feuereislová, Právo

Modely Taťány vždy podtrhnou a zdůrazní půvab ženských křivek.

Asi největším nepřítelem je pro Taťánu Kovaříkovou čas. Od doby, co se začala naplno věnovat módě, s ním bojuje na všech frontách.foto: Právo/Michaela Feuereislová

Měly tehdy obrovský úspěch a Jirka je dovedl prodat se vším všudy. Díky práci jsme se i hodně spřátelili. Kačenka se stala dokonce modelkou, která nafotila mé první kolekce. Jirka mě seznámil například s Helenou Vondráčkovou, tu oblékám dodnes. Kostýmní tvorba mě tehdy hodně posunula dopředu a umělce na vystoupení vlastně oblékám stále.

Právě jste představila svou novou kolekci na jaro/léto 2008. I podle světotrendů se vracejí do módy šaty, které na několik let prakticky vymizely. Vy jste je ale nikdy nezavrhla, proč?

Šaty pro mne představují především ženskost a rafinovanost. Dovedou vyzdvihnout a zdůraznit přednosti a půvaby ženské postavy, ale často i něco zakrýt.. Můžu při nich popustit uzdu fantazii, vyhrát si s detaily. Mají všechny délky – mini, ke kolenům nebo dlouhé večerní.

Nejvíce nápadů mám, když pracuju trochu pod tlakem. foto: Právo/Michaela Feuereislová

Jsou pro ně tisíce variací i v materiálech, proto mě šaty baví tvořit a mám je ráda. Vždyť pojem šaty vůbec neznamená, že by měly být usedlé. Dají se vymyslet decentně, ale i velice sexy. Ostatně, šaty máme v každé kolekci a navrhuju i speciální řadu velkých a malých večerních.

Nová kolekce je na vás poměrně dost barevná, nicméně zůstáváte věr ná své oblíbené černé a bílé. Právě tuto kombinaci má tradičně ve svých kolekcích módní dům Chanel. Jste snad ve spojení s jeho dvorním návrhářem Karlem Lagerfledem?

To nejsem, ale láska k černobílé nás spojuje, i když se neznáme. Tady je alespoň vidět, že nejsem sama, kdo má černou a bílou ráda. Je pro mne neustálou inspirací a já se sama v černé cítím jako ryba ve vodě.

V okolí Staroměstského náměstí má dnes butiky řada našich návrhářských osobností, vytvořily jste tu jakési centrum pražské módy. Není to pro vás moc velká konkurence?

Značku TATIANA jsme založily spolu s Lucií Řezbovou už v roce 1995. Začínaly jsme v malém ateliéru a o dva roky později otevřely butik v pasáži Platýz. Na Staré Město do Dušní ulice, odkud máme poblíž i ateliér, jsme se přemístily v roce 2001.

Praha je nádherná, plná nečekaně krásných míst a romantických zákoutí, kde vás vždy něco okouzlí.foto: Právo/Michaela Feuereislová

To, že se tam postupně vytvořilo centrum pražské módy, je naopak velice zajímavé. Proč by nemohla klientka nakoupit u nás a další kousek třeba u jiné české značky? Je to v podstatě i zdravá konkurence, která nás popohání dopředu.

Slavný francouzský návrhář Jean-Paul Gaultier při své přehlídce v Praze prohlásil, že tak romantické město přímo vyzývá k tomu, aby se z něj stala další metropole světové módy. Vy jezdíte na přehlídky do Paříže, takže máte srovnání. Myslel to podle vás vážně?

Praha je nádherná, plná nečekaně krásných míst a romantických zákoutí, kde vás vždy něco okouzlí. Ale ne nadarmo se říká, že Paříž je kolébkou módy. Proto také Francouzi módou více žijí.

Pořád mluvíme o práci a zapomínáme na vaše soukromí. Přitom vám už z malého Maxe, se kterým jste zůstala sama, vyrostl mladík. Podědil něco po mamince?

Max vlastně v mém tvůrčím světě vyrůstal. Umělecký cit v něm je, vkus má, to je už teď poznat. Hodně tíhne k divadlu a filmu. Uvidíme, co mi z něj vyroste. Je úžasný parťák a neobyčejně kamarádský. Teď pomalu začínáme vybírat střední školu.

Kdo vás zná, ví, že některé z našich celebrit, kte ré oblékáte, jsou vašimi dobrými kamarádkami. Jak jste se například poznala s Bárou Nesvadbovou, co pro vás znamená přátelství?

Mám ráda silné a zajímavé osobnosti. S Bárou se známe již řadu let. Kdysi nás seznámila naše společná kamarádka. Myslím, že tenkrát chtěla ušít nějaké sexy šaty. Byly jsme si od prvního okamžiku sympatické.

Každá žena je osobnost a chce být originální, každá žena je pro mě hvězdou.foto: Právo/Michaela Feuereislová

Jako modelka nám nafotila několik katalogů TATIANA. Člověk kolem sebe potřebuje lidi, na které se může spolehnout. Ona k nim v mém životě patří. U Heleny Vondráčkové si velice vážím její píle a profesionality. Její optimismus bych chtěla mít!

Jsou chvíle, kdy zcela vypnete a na módu vůbec nemyslíte? Vyjedete si v klidu na dovolenou, věnujete se koníčkům, potíte se ve fitcentru nebo si jdete lehnout do kosmetického salónu a necháte se opečovávat?

Když chci opravdu stoprocentně vypnout, tak cestuju. Poznávání nových míst mě nabíjí, přijdu na jiné myšlenky a vyčistím si hlavu. Zážitky z cest ve mně pak dlouho zůstávají a jsou i jistým zdrojem inspirace. Stejně se pak při tvorbě nechám inspirovat různými slohy, epochami a třeba i detaily, které mě obklopují.

Aby vznikl nápad, to chce notnou dávku inspirace a fantazie, pak se ale musí realizovat...

Nápad? Někdy je to dlouhé přemýšlení a potom náhlé rozjasnění, vnuknutí. Vše najednou začne do sebe zapadat a myšlenka se rozvíjí. Nejvíce nápadů mám, naštěstí, když pracuju trochu pod tlakem. Pak ale teprve s tvorbou modelu všechno začíná. Hodiny a hodiny zkoušení, dokud necítím, že je to ono.

Co vás na módě stále láká, v čem je síla tvůrčího poslání?

Móda je hra, nadsázka, nadhled, kreativnost. Ráda vytvořím kostým pro vystoupení, ale zároveň miluju model, který má v sobě něco nadčasového, jedinečného a navíc se dá běžně nosit.

Nelíbí se mi, když jsou modely určeny pouze pro mola. Chci, aby dělaly radost lidem. Každá žena je osobnost a chce být originální, každá žena je pro mě hvězdou.

TATIANA jaro/léto 2008
Pro letošní kolekci zvolila návrhářka jasné barevné tóny – žluté, růžové, lila, tyrkysové, oranžovo-červené. Část kolekce je laděna do tónů zapudrovaných barev – šedé, smetanové, béžové. Ve společenské řadě stále dominuje oblíbená černá a bílá.
Inspirují ji květinové a motýlové vzory, které se vyskytují na lehkých úpletových a bavlněných materiálech.
V kolekci jsou využity prvky rafinovaného řasení a sklá -dání materiálů, ale vše v čistém a jednoduchém stylu.
Dokonalou siluetu dotvářejí na některých modelech zvýrazněné štepované pasy. Letní řadu doplňují i rozevláté barevné šifónové tuniky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám