Hlavní obsah

Francouzský módní průmysl podepsal chartu proti anorexii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Představitelé francouzského módního průmyslu podepsali v Paříži chartu proti anorexii. Signatáři tohoto dokumentu, který podpořilo francouzské ministerstvo zdravotnictví, se zavázali nepodporovat nezdravé životní návyky a neukazovat obrázky lidí, jež by mohly sloužit jako návod k extrémní vyhublosti.

Článek

Chartu podepsali zástupci Francouzské federace vysoké krejčoviny, Federace francouzské dámské konfekce, Unie modelingových agentur spolu s reprezentanty některých reklamních a mediálních společností. Podle agentury AP pro ně tento dokument ale není závazný.

Jeho vznik je reakcí na rostoucí kritiku módního průmyslu, jehož je Francie jedním z center, kvůli upřednostňování vyhublých modelek. Tento trend podle odborníků negativně ovlivňuje životosprávu a stravovací návyky mládeže, ale i samých manekýn. V nedávné minulosti byly zaznamenány případy úmrtí několika modelek kvůli anorexii.

Propagace anorexie by mohla být ve Francii trestná

Proti prezentování vyzáblých manekýnek chce Francie bojovat i legislativně. Poslankyně Valérie Boyerová ze Svazu pro lidové hnutí prezidenta Nicolase Sarkozyho se chystá příští týden předložit v parlamentu návrh zákona, který by umožňoval trestat osoby zodpovědné za internetové stránky nebo módní reklamy propagující anorexii. Viník by podle tohoto návrhu mohl dostat trest až dva roky vězení nebo pokutu 30 000 eur (přes 750 000 korun).

I tato iniciativa má podporu francouzského ministerstva zdravotnictví. Ve Francii podle něj trpí anorexií 30 000 až 40 000 lidí, z čehož asi desetinu tvoří muži.

Také další země přijaly opatření proti propagaci vychrtlosti v módním průmyslu. Madridských přehlídek se nesmí účastnit ženy, jejichž index tělesné hmotnosti, vypočítaný z poměru váhy a výšky, je nižší než 18. V Miláně nemohou na mola modelky s indexem pod 18,5.

Reklama

Související témata:

Související články

Brazilská modelka zemřela na anorexii

V Brazílii zemřela jednadvacetiletá modelka Carolina Restonová, která trpěla anorexií. Mladá žena držela přísnou dietu a jedla pouze rajčata a jablka. Kvůli...

Výběr článků

Načítám