Hlavní obsah

Ekologické prádlo ze dřeva je jemné a nedráždí pokožku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská návrhářka Sophie Youngová navrhla ekologické dámské prádlo, které zachrání všechny alergičky. Nová řada spodního prádla je vyrobená z dřevěných vláken sosnového dřeva a je prostá jakýchkoliv alergizujících složek. Barvení probíhá také pouze přírodními barvami. Ale ženy se rozhodně nemusí bát, že by si zadřely třísku, jelikož materiál je jemný jako hedvábí.

Článek

Výrobci tvrdí, že tkanina má mnohonásobně více mikroskopických dírek než polyester, což znamená, že jím může lépe proudit vzduch a tkanina je hygieničtější.

Přírodní vlákna také absorbují dvakrát více vlhkosti než bavlna, což brání bakteriím v množení. Pro barvení tkanin ze dřeva se používají ekologické a netoxické barvy v nejrůznějších odstínech.

Francouzská návrhářka Sophie Youngová tvrdí, že jí k nápadu přivedla její dcera, která byla velmi alergická na barvy oděvů.

Výrobní proces začíná výběrem dřeva z bílých borovic v Severní Americe a Kanadě, které se získává při běžné těžbě. Dřevo se potom převeze do Montilliers ve Francii, kde ho odborníci za pomoci enzymů rozdrtí do kašovité hmoty.

Z ní se pak extrahují vlákna, která se svinou do obrovských balíků. Z nich se vyrábí tkanina zvaná Lenpur. Návrháři tvrdí, že proces se podobá tradičnímu tkaní bavlněných látek. Do látky se přidává malé množství lycry, aby bylo prádlo pohodlnější a lépe drželo tvar.

Dřevěná vlákna poskytují komfort hedvábí

"U mého dítěte se vyvinula alergická reakce a astma, které byly částečně vyvolány barvami, chemickými složkami a pesticidy," řekla návrhářka Youngová a dodala, že chtěla vytvořit řadu prádla respektujícího životní prostředí.

Všechno dřevo používané pro toto prádlo bylo zpracováno a rozdrceno za pomoci enzymů. Enzymy jsou proteiny, které mění materiál A v materiál B, což se podobá trávení za pomoci piva.

"Dřevo se mění v kašovitou hmotu, z níž se potom extrahují vlákna. Celý proces trvá několik hodin až několik dní. Tkanina se barví mnoha odstíny barev, přičemž zaručujeme, že nebudou vyvolávat alergické reakce a podráždění pokožky," říká Youngová a dodává, že prádlo se dá prát v automatické pračce na 30 stupňů Celsia.

"Dřevěná vlákna nabízejí komfort hedvábí, dotek kašmíru a světlou barvu jako lněná tkanina," doplňuje autorka ekologického prádla.

Prádlo již prodává britská společnost Bynature na internetu. Ceny začínající u 25 liber (820 korun) za spodní kalhotky. Zájem už projevily i další firmy.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Tajemně svůdná nejen na Valentýna

Valentýnský večer svádí k vášnivým hrám, které dokáže okořenit nové sexy prádélko či neodolatelně svůdná noční košilka. S dokonalými materiály a střihy...

Výběr článků

Načítám