Hlavní obsah

Módě bude dominovat elegance a ležérnost

Zklidnění, eleganci, kultivovanost i výraznou změnu siluety přinesou módní trendy pro letošní rok. Objemnější tvary se budou nosit ve střídmých barvách. Dbát by se mělo na kvalitu materiálu. Nová móda totiž podle odborníků nesmí působit lacině.

Článek

"Bude se šetřit barvou. Módní budou tóny označované 'sklepní' nebo 'poustevnické', jako lahvově zelená nebo šedivá. Výraznější barvy se objeví pouze na sportovně laděném oblečení pro mladé," řekla módní historička Jana Máchalová. Trendy v sezoně 2008/2009 ale počítají i s vínovou nebo červenou, jejíž designový název je "červený polibek".

Tvarování bude jednoduché. "Málo etniky a folkloru. Spíše jednoduchá geometrie. Linie je hodně čistá," uvedla odbornice. Podle ní budou tvary oděvů připomínat 50. a 60. léta, ovšem tzv. haute couture, nikoli pouliční nebo hippies módu. "Bude to inteligentní tvarování. Také materiály jsou podstatně kultivovanější a elegantní. Není tam nic cikánského, etnického, bouřlivého. Je tam velké zklidnění," zhodnotila módní trendy Máchalová.

Kalhoty a sukně budou podle odborníků odrážet štíhlou siluetu. Rovné, cigaretové nebo také uvolněné, typu Marlen. Módní oděvy mají zvýraznit postavu. Šanci mají ale i silnější dámy. "Návrháři počítají s uvolněnou linií," vysvětlila Máchalová. V dámské módě se podle ní odrazí také hodně maskulinních prvků. Výraznou součástí oděvů bude pánská vesta.

Důraz bude kladen na funkčnost a kvalitu

Velmi módní pak budou úplety, které jsou jedním z nejžádanějších materiálů. Důraz se klade na funkčnost a dbá se na kvalitu. "Nesmí to být nic podřadného. Z hlediska ekologie a s ohledem na záplavu čínského zboží se dbá na to, aby móda nepůsobila lacině," zdůraznila odbornice.

Objemnější ramena, která opět přicházejí do módy, jsou podle historičky ovlivněna dobou 80. let, "kdy se ztrácela kreativita a návrháři šli do objemu". "Dospívá generace, která se v té době narodila. Ve své modelové řadě to už využila značka Max Mara," upozornila Máchalová.

Podle módní teoretičky Niny Provaan Smetanové se širší ramena objeví zejména v létě 2008. V zimě pak přijde vrstvení, zabalení, velké, objemné límce, vysoké roláky a široké rukávy.

Objemná ramena podle Havelkové ovšem nebudou kopírovat historické modely. "Nebude to pouhá vycpávka. Spíše se tam objeví řasení, různé záhyby a členění partie ramen. Pracovat se s tím ale musí opatrně," uvedla. Podle ní si klientky na návrat širokých ramen hned tak nezvyknou. "Dlouho trvalo, než jsme se vycpávek vzdaly, a návrat bude pozvolný," odhaduje. Zdůraznila, že současná silueta je mnohem křehčí, než tomu bylo v minulém století, a musí se tedy dbát na proporci.

Romantické prvky jsou na ústupu

Móda se bude líbit i dámám, které dávají přednost delším sukním a střízlivému stylu. "Romantiky moc nebude. Projeví se spíše ležérní elegance. Ta v módě dlouho chyběla," řekla Smetanová. Módní sukně podle ní budou kolem kolen nebo i delší. Také bříška už by se v nové sezoně neměla vystavovat. "Módní je naopak zvýšený pas," zdůraznila.

Podle Ellen Haeserové z nizozemského Studia Commandeur, jenž připravuje módní trendy, tvůrci v posledních letech čerpají především z 80. let. Nosit se budou stále častěji pleteniny, a to nejen svetry, ale také šaty a sukně. Ničím neobvyklým nebudou potisky na vlně a kombinace vzorů. Pánská móda přinese kombinaci uniforem, krojů a přírody. Objeví se také takzvaní noví aristokraté a aristokratky. Oblečení bude mít nádech luxusu i futuristických tendencí.

Reklama

Související témata:

Související články

Paříž ve znamení módních trendů

Světová móda se po týdnu módy v Miláně vrací do Paříže. Na zdejších molech světoví návrháři představují trendy pro sezónu jaro/léto 2008.

OBRAZEM: Pánským oblekům vévodí šedá

Dominantní barvou letošního podzimu a zimy je šedá a to v nejrůznějších odstínech. Těmto trendům podléhá i pánská móda. Kromě barevnosti jsou především...

OBRAZEM: Gurmánské pokušení barev a účesů

V módě se setkáváme s barvami čokolády, nebo naopak metalickými barvami bonbonierových obalů či živými barvami ovoce. I tvary doplňků a kosmetických přípravků...

Výběr článků

Načítám