Hlavní obsah

Japonské gejši bojují o přežití

TOKIO

Počet mužů, kteří vyhledávají společnost gejš, klesá, a tak se tato profese musí usilovně snažit o přežítí. V roce 1928 bylo po celém Japonsku na 80 000 gejš. Teď jich zbylo jen 1000, v Tokiu samém jich je asi tři sta. Důvodem je především vysoká cena za služby gejši.

Článek

Ekonomický pokles v 90. letech minulého století přiměl japonské podnikatele k omezení výdajů za zábavu, a také politici museli vzhledem k médii ostře sledovaným skandálům začít šetřit. Tudíž gejši přišly o vysokou část svých majetných klientů, kteří byli ochotni platit za jejich služby velmi vysoké částky. Nyní se musí poohlížet po nových klientech - turistech či dokonce po ženách.

Teď už zbylo v této zanikající profesi v Japonsku jen pár gejš, které za přemrštěné ceny zpívají, tančí a vedou na večírcích duchaplnou konverzaci. Takový oběd s gejšou může přijít na 80 000 jenů (asi 13 000 korun) - v závislosti na podniku a na množství dárků pro gejšu. 

Některé organizace v Tokiu a cestovní kanceláře, znepokojené pozvolným zánikem světa gejš, se snaží více jej zpřístupnit. V tokijské čtvrti Kagurazaka začala jedna nezisková organizace před dvěma lety nabízet vystoupení gejš, tedy něco nemyslitelného v prostředí, kde byly gejši jen málokdy vidět mimo rjótei na ulici.

"Tradice gejš v rjótei přežije pro ty, kteří jsou ochotni platit vysoké ceny," říká prezident organizace Ikimači Club Keiko Hioki. "Ale aby se podařilo zachovat svět gejš jako součást naší kultury, musí ho široká veřejnost lépe znát."

Reklama

Související témata:

Související články

Film Gejša byl v Číně zakázán

Hollywoodský film Gejša (Memoirs of a Geisha) byl v Číně zakázán. Dostal se pod palbu kritiky čínského tisku. Rozhodnutí obsadit čínské herečky Ziyi Zhang...

Velkolepé kostýmní romanci Gejša chybí erotika

Čas od času se v kinech objeví film, který se pokouší křísit žánr velkolepých romancí, na jaké chodili vlhčit kapesníčky naši rodiče nebo babičky. Jeho příběh...

Výběr článků

Načítám