Hlavní obsah

Christian Lacroix v Paříži konfrontuje svoji tvorbu s historií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Dějiny módy očima Christiana Lacroixe by se mohla jmenovat výstava, kterou tento módní tvůrce zahájil v pařížském Muzeu dekorativního umění. Při příležitosti letošního dvacátého výročí založení svého vlastního salonu na ní představuje prostřednictvím historických modelů své zdroje inspirace a svými vlastními výtvory způsob, jak tuto inspiraci zužitkoval. Je to jeho první taková monografická výstava.

Článek

Pro expozici vybral Lacroix z depozitářů muzea přes 400 módních modelů počínaje 18. stoletím. Ty na ní konfrontuje s výběrem asi osmdesáti modelů haute couture (vysoké krejčoviny), které vyšly z jeho salonu za dvacet let jeho existence. 

"Není to retrospektiva, ale můj pohled na sbírky oblečení z Muzea dekorativního umění. Vybral jsem nejvíc inspirující kusy, abych co nejlépe podal historii módy jako konzervátor muzea, jakým bych se byl chtěl stát," říká světoznámý návrhář. 

Lacroix je označován za návrháře barvy

Výstavu rozdělil do tematických bloků, jako jsou třeba "barva", "květy", "historicismus", "patchwork", "hispanismus", v jejichž rámci vždy představuje příslušné historické a své vlastní výtvory. Z těch, které vybral ze sbírek muzea, pochází většina z předních francouzských módních salonů, ať už stále činných, jako Christian Dior, nebo zaniklých, jako například Elsa Schiaparelli. 

I když sám Lacroix prohlásil, že ho vždy udivovalo, že je označován za "návrháře barvy", jeho vlastní modely na výstavě znovu potvrzují, jak velkou roli barva v jeho tvorbě hraje. Znovu také osvědčují jeho smysl pro zdobnost. 

Lacroix, narozený v roce 1951 v jihofrancouzském Arles, pracoval nejdříve v módních salonech Hermes a Jean Patou. Od roku 1987 má vlastní salon na rue du Faubourg-Saint-Honoré, která je výkladní skříní pařížského luxusu.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Návrhář Gaultier okouzlil Paříž

Francouzští módní kritici chválí kolekci Jeana-Paula Gaultiera pro podzim a zimu. Na úrovni jsou podle jejich názoru i modely salonů Givenchy, Dior a Christian...

Blanka Matragi vytváří šaty ze skla a kamene

Šaty ze skla a kamene jsou novou originální tvorbou módní návrhářky Blanky Matragi. Světově proslulá česká designérka, jež obléká královské rodiny v Perském...

Výběr článků

Načítám