Cottage je sýr nevyzrálý, určený k okamžité spotřebě. Vyrábí se z odstředěného mléka přidáním speciálních mlékařských kultur. A v plastové vaničce pak nalezneme malé sýrové hrudky, které jsou odděleny od syrovátky nebo přidané smetany.

Díky svému unikátnímu složení splňuje cottage vysoké požadavky na zdravé stravování nejen z hlediska nutriční a energetické hodnoty, ale také obsahuje vysoký podíl živých mléčných bakterií, které příznivě ovlivňují obranné procesy v organismu.

Můžeme jím nahradit kalorický dressing

V dnešní době najdeme na českém trhu nejen klasický bílý cottage bez příchuti, ale většina firem rozšířila nabídku o pažitkový, chilli, zeleninový, ale i sladké varianty s příchutí jahodovou, borůvkovou, pomerančovou, atd...

Cottage můžeme jíst samotný, jen tak s celozrnným chlebem či pečivem podle chuti a fantazie. Nemusíme se spoléhat jen na připravené příchutě, pokud si čistý sýr dochutíme cibulí, česnekem, křenem, či paprikou, dostaneme velmi chutný a hlavně zdravý základ pomazánky. Výborný je i jako dressing zeleninového nebo těstovinového salátu. Také je dobrý ke grilovaným kuřecím prsíčkům.