Hlavní obsah

Začala sezóna ústřic

Novinky, DaS

Ústřice jsou velmi oblíbenou pochoutkou všech labužníků a to již od starověkého Řecka a Říma. Ve zdejší kuchyni byly považovány za výtečné afrodiziakum a dodnes nechybí v žádné afrodiziakální kuchařce. Sezóna ústřic začíná v září a trvá až do dubna. Ve zbylých měsících se ústřice rozmnožují, což se projeví nejen změnou chuti, ale i konzistence.

Článek

Ústřice patří mezi měkkýše do třídy mlžů. Jejich tělo je složeno z 80 % z vody a je uloženo ve schránce z uhličitanu vápenatého, jež se nazývá lastura. Tato výtečná delikatesa je ale také známa díky své schopnosti utvořit uvnitř lastury perlu. Ta vzniká po vniknutí cizího tělesa např. zrnka písku, dovnitř ústřice. To vyvolá obranou reakci ústřice, která začne vylučovat perleťovou hmotu, usazující se na cizím tělese. V ústřici může být pouze jedna perla. Fungují také jako filtr mořské vody, jedna ústřice dokáže přefiltrovat až 190 litrů vody za jediný den.

Tuto delikatesu můžete nalézt v mořích ve Francii, Skandinávii, Irsku, Skotsku, Japonsku i USA. Dle jejich výskytu se i dělí na evropský druh, jenž zastupují Fines de Clarires a zámořské z USA, kde jsou druhy Kumamoto, Pacific, Virginicas. Dále se ústřice třídí podle velikostí, základní je 1 až 4 (od největší k nejmenší). Obecně lze říct, že na západním pobřeží USA nalezneme malé velikosti, východní pobřeží je zase doménou velikostí velkých.

Ústřice se nejčastěji podávají v syrovém stavu, ale i jako smažené, uzené, sterilované či grilované. V Asii se z nich vyrábí ústřicová omáčka, kterou vynalezl P. Sheung již roku 1888. Dvanáct ústřic obsahuje 110 kalorií a jsou bohaté na zinek, železo, vápník a vitamín A.

Schránky ústřic mají využití při získávání látky chitosan, která má využití v potravinářském, textilním průmyslu nebo při čištění odpadních vod.

Pokud si u nás chcete opravdu pochutnat na této delikatese, vybírejte si takové rastaurace, které garantují špičkovou kvalitu ústřic a dokáží je podávat s charakteristickou noblesou, což k ústřicím prostě patří. Doporučit vám můžeme například pražskou La Provence Restaurant & Brasserie. Jinak na ně raději vyražte přímo do oblastí, kde se ústřice vyskytují.

Reklama

Související články

Darované perly nosí štěstí

Opět je tu éra perel, a to ve všech možných podobách. Ani není třeba si příliš lámat hlavu s jejich pravostí a závistivě sledovat ceny na vzácných šperkařských...

Výběr článků

Načítám