Hlavní obsah

Paříž ve znamení módních trendů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Světová móda se po týdnu módy v Miláně vrací do Paříže. Na zdejších molech světoví návrháři představují trendy pro sezónu jaro/léto 2008.

Článek

Úvodní dny patřily zejména návrhářům - nováčkům. Mezi nejzajímavější patřily přehlídky thajské princezny Sirivannavari Nariratany, vnučky thajské královny Sirikit a Japonky Limi Feu, dcery návrháře Johji Yamamoto.

Vrcholem by v Paříži měla být přehlídka modelové konfekce od Valentina, který se zde plánuje rozloučit s aktivní činností.

Přehlídka v hollywoodském stylu od Diora

Prozatím největší pozornost vzbudili návrhář firmy Dior John Galliano a nestárnoucí rebelka Vivienne Westwoodová. Galliano zde představil dámskou elegantní kolekci v hollywoodském stylu. Asi nejvíc upoutaly pozornost kalhotové kostýmy s jemným proužkem doplněné velkými barety, černé kalhoty s vestou nošenou přímo na těle a s odhalenými zády nebo bílé kalhoty s černými kšandami zkříženými na zádech a doplněné kloboukem staženým k jedné straně. Galliano ale také předvedl velmi dlouhou sukni s řadou miniaturních knoflíků na straně nebo plášť s kapucí zdobený okázalou kožešinou. Materiálům dominovalo hedvábí, vzorkům zebrovité proužky, leopardí vzhled, měkkost bledých tónů rozrážela ostrá červená, černá nebo čokoládová.

Vivienne Westwoodová ve znamení protestu proti britské vládě

Vivienne Westwoodová naopak zaměřila svoji kolekci na současnou politiku a nazvala ji "56". Toto číslo je odkazem na maximální počet dní, po které by britská vláda údajně chtěla držet osoby podezřelé z terorismu bez obvinění ve vězení. Pokud by tento návrh prošel, znamenalo by to zdvojnásobení dosavadní nejdelší možné lhůty.

"Využívám své kolekce jako příležitosti vyjádřit se nahlas v době, kdy se to stává čím dál obtížnější," uvedla kontroverzní britská návrhářka v komuniké. Návštěvníci přehlídky dostali i manifest nazvaný Aktivní odpor proti propagandě. "Rozhodně budu hlasovat proti němu, musí odejít," řekla na adresu britského premiéra Gordona Browna Westwoodová, jedna ze zakladatelek punkového hnutí v 70. letech. Obvinila labouristického předsedu vlády, že se chová jako tyran, a zdůraznila, že jeho opatření podle ní nepomohou chránit britské občany před terorismem.

Modelky předvádějící módu Vivienne Westwoodové byly oblečeny do triček potištěných číslem 56 a halily se do hedvábných přikrývek s podobným potiskem. U dalších modelů se objevovaly podkasané sukně, bohatě řasené rukávy, ale také přiléhavá silueta šatů či minisukně s třásněmi. Ženy oblékaly hlavně hedvábí a taft.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Giorgio Armani - podzim, zima 2007

Módní návrhář Giorgio Armani patří mezi ikony světové módy. Jeho kolekce udávají směr a jsou inspirací pro návrháře nejrůznějších módních domů.

Nové trendy v látkách a materiálech

Necháváte si rády šít oblečení na míru či jste natolik zručné a dokážete si ušít jakékoliv oblečení samy? Pak jsou tyto řádky určeny právě vám. Trendy...

Módní trendy se vrací k přírodě

Šedá, neutrální písková, modrošedá a velmi tmavá modř jsou barvy, které budou vládnout šatníku příští léto. Módu ovládnou futuristické motivy globální etniky,...

Výběr článků

Načítám