Hlavní obsah

Guarana, buditel lidstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S guarannou se v dnešní době nesetkáváme jen u amazonských indiánů, kteří si brali na lov a na válečné výpravy zásoby semena této rostliny, která žvýkali aby jim pomáhala lépe překonávat únavu a tlumila hlad, ale i v lékárnách a obchodech s potravinami. Spousta studentů by mohla vyprávět o bezesných nocích s knihami a guaranou, ke které se uchýlili, protože káva již ke koncentraci nepomáhala.

Článek

Pod názvem guarana se vlastně skrývá dřevnatá liána Paullinia Cupana pocházející z tropických lesů Brazílie, z povodí horního toku Amazonky. Plody této rostliny rostou v trsech, jsou kulaté, velké jako ořechy, červené a semena připomínají oči.

Liánu objevil v 18. století německý botanik C. F. Paullini, ale mezi původními obyvateli byla známa už dávno. Indiáni věděli, že žvýkání semen této byliny má na lidský organismus přímo blahodárné účinky. Díky guaraně snáze překonávali únavu a také pocity hladu. Její zásoby proto brávali na lov či válečné výpravy. Postupně se z této rostliny naučili připravovat povzbudivé nápoje, semena sušili nad ohněm, rozdrtili a bílou moučku smíchali s vodou.

Guarana na rozdíl od kávy nepřekyseluje žaludek

Guarana obsahuje účinné látky, které mají příznivý vliv na činnost nervové soustavy (kofein, theofylin, theobromin, vitamin C + vitaminy skupiny B a jiné látky). Zvyšuje odolnost proti fyzické a psychické únavě, zlepšuje krevní oběh, podporuje snížení hladiny cholesterolu a proces regenerace organizmu, oddaluje proces stárnutí a omezuje pocit hladu.  Dále  zmírňuje bolest a působí na celkové uvolnění.

Kávové zrna jsou rychlým a chutným zdrojem energie avšak jejich zpracování je o něco méně šetrné než v případě plodů guarany. Pražením kávových zrn dochází k uvolňování karcinogenních látek. Guarana je plnohodnotnou náhradou dávky kofeinu, který do těla dostáváme z kávy. navíc nepřekyseluje žaludek a nedráždí ho.

Foto: 1. Pickwick T-Kick - černý čaj s guaranou osvěží a povzbudí kdykoliv během dne; 2. Guarana Energy Live je nápoj pro sportovce vrcholové i rekreační; 3. GinkoStim, přípravek obsahující ginko bilobu a guaranu, je určený pro vypjaté situace (učení, náročná psychická práce,...); 4. Green tea ginko-guarana je vhodný např. pro řidiče

Reklama

Výběr článků

Načítám