Hlavní obsah

Instantní káva - usušené aroma

Šálek horké kávy povzbudí, zahřeje, dodá energii, zlepší náladu. S tímto voňavým nápojem relaxujeme, vychutnáváme si chvilky klidu a samoty, ale také společnost přátel. Káva nám zpříjemní ranní vstávání, pomůže překonat únavu při pracovním vytížení či je hřejivou odměnou po náročném dni.

Článek

"Správnou kávu" si většina z nás představuje jako silný nápoj s bohatou chutí a výrazným aroma. Takovou, která člověka nakopne nebo povzbudí a mnohdy svou chutí  udělá radost.

V posledních letech se v domácích kuchyních a na pultech obchodů často setkáváme s kávou instantní. V České republice získala své místo až devadesátých letech, ale zatímco je historie zrnkové kávy poměrně bohatá, instantní káva byla poprvé vyrobena zhruba před 100 lety. V dnešní době se tento typ kávy těší stále větší oblibě jak ve světě, tak i u nás.

Metody výroby

Instantní káva se vyrábí z pražené mleté kávy. Výroba začíná tím, že je káva uvařena a poté následuje odpaření velkého podílu vody. Výsledkem je velmi koncentrovaná káva, která se dále zpracovává na instantní buď metodou sušení rozprašováním (sprejováním) nebo sušení mražením. Obě metody mají za cíl jediné - maximální zachování aroma.

Během sušení sprejováním se kávový koncentrát společně s horkým vzduchem vhání do vysoké věže. Díky horkému vzduchu se voda vypaří a zůstane pouze sušený kávový extrakt (prášek). Tato technologie je rychlá a jednoduchá. Pozitivní je vzhled kávy i lepší rozpustnost.

Při sušení mražením se kávový koncentrát zmrazí na teploty kolem -40°C, potom se rozemele a led je následně odstraněn sublimací (sublimace je, jak známe z chemie, přímý přechod látky z tuhého skupenství do skupenství plynného). Získáme tak kávu typického krystalkovitého tvaru. Tato metoda je podstatně nákladnější a náročnější, avšak odměnou je zachování tolik ceněného aroma.

Reklama

Související témata:

Související články

Za tajemstvím dobré kávy

Znalci tvrdí, že většina Čechů dobrou kávu nikdy nepila. Ta naše s lógrem, hrdě zvaná turecká, je prý jen český mýtus. V zahraničí totiž nikdo netuší,...

Káva pomáhá proti bolesti svalů po cvičení

Vědecký výzkum potvrdil, že pití kávy před cvičením mírní bolest svalů, která vzniká po delší zátěži, pouhé dva šálky kávy denně ji zmenší na polovinu. Tento...

Káva u žen funguje jako afrodisiakum

Vědci z Southwestern University zjistili, že kofein povzbuzuje libido. Výsledky jsou sice zatím ověřeny jen u samiček krys, ale vědci mají za to, že podobný...

Výběr článků

Načítám