Hlavní obsah

Anorektické modelky jsou na newyorském týdnu módy "in"

NEW YORK

Vychrtlé modelky na přehlídkových molech zůstávají, hlásí módní i zdravotní experti z přehlídek v rámci newyorského týdne módy, který končí 13. září. Ten je první velkou módní show od letošního února, kdy se představitelé módního průmyslu v USA pokusili trend ultrahubených modelek alespoň přibrzdit.

Článek

Rada amerických módních návrhářů tehdy vydala sérii směrnic pro modelky včetně zásad zdravé výživy, zákazu vstupu na mola pro dívky mladší 16 let a nabídky zdravých potravin v zákulisí módních přehlídek s vyloučením alkoholu a cigaret. Ale tento krok nevyvolal ve světě přehlídkových mol větší reakci, ani nepřiměl zákazníky, aby se začali vyhýbat návrhářům, jejichž oděvy vyhublé modelky předvádějí. 

"Je to ostuda. Minulou sezónu to bylo takové velké téma a teď se zdá, že si nikdo nevšimnul, že modelky nepřibraly ani deko," říká David A. Wolfe z návrhářské skupiny The Doneger Group. A to ještě pomohly problém zahalit propracované sklady a nabírané rukávy, které pro příští jaro diktují módní trendy. O problému hubených modelek už nikdo dokonce ani nemluví, dodává Wolfe, mimo jiné i proto, že nové šaty odhalují méně holé kůže. "Prodloužené délky sukní zakrývají nožky jako párátka a nabírané sukně schovají trčící kyčle," říká. 

Modelky byly vychrtlé už dlouho, ale jejich váha se dostala do ohniska zájmu až v loňském roce, kdy na anorexii zemřely dvě latinskoamerické modelky. Kritici navíc tvrdí, že posedlost módního průmyslu po do krajnosti zahnané štíhlosti vede dívky a mladé ženy k nespokojenosti s vlastním tělem. 

Návrháři preferují vychrtlý vzhled

Milánští návrháři na tento trend odpověděli zákazem příliš hubených a příliš mladých modelek. Ale Milán zůstává v tomto ohledu jediným ze čtyř hlavních světových středisek módy - vedle New Yorku, Londýna a Paříže - které tento zákaz zavedlo. 

Debra Bassová, módní redaktorka listu St. Louis Post-Dispatch, soudí, že se velké změny čekat nedají. Návrháři preferují určitý vzhled a "trh je v tom podporuje". "Dokud to nezačne být otázkou peněz, kdy by lidé přestali kupovat jejich šaty, protože se jim nelíbí způsob jejich prezentace, nikdy a nic je nedonutí to změnit," říká. 

Hannah Davisová, sedmnáctiletá modelka z Panenských ostrovů, souhlasí s tím, že návrháři chtějí co nejhubenější modelky. "V podstatě jim jde o to, aby po molu kráčely jen tak visící šaty," říká. "Chtějí holky, které nemají žádné křivky."

Reklama

Související témata:

Související články

Brazilská modelka zemřela na anorexii

V Brazílii zemřela jednadvacetiletá modelka Carolina Restonová, která trpěla anorexií. Mladá žena držela přísnou dietu a jedla pouze rajčata a jablka. Kvůli...

Výběr článků

Načítám