Hlavní obsah

Jaké vlasy, takový kartáč

Právo, Jana Tomsová

Najít pravý hřeben a zejména kartáč rozhodně není jen tak, přestože se nezdá, že by na tom mohlo být něco složitého. Teprve když vyhovující nástroj vezme za své, ukáže se jeho nepostradatelnost.

Článek

Kartáče a hřebeny musí být v první řadě takové, aby nepoškozovaly ani vlasy, ani pokožku. K tomu je zapotřebí s nimi umět správně zacházet. Nejlepší školou je pozorně sledovat kadeřnici při práci, a klidně se jí zeptat za různé vyzkoušené triky.

Jeden hřeben nestačí

Nemusíme to mít doma jako v salónu, ale s jedním hřebenem nelze vystačit, především u dlouhých vlasů. Při nákupu je dobré zjistit, zda zuby nejsou příliš ostré. Přejedeme-li jimi po hřbetu ruky a zanechají za sebou nepříjemný pocit i stopu, nejsou v pořádku.

Z hygienických důvodů se vyplácí podle možností používat výrobky ze světlého plastu nebo dřeva, protože je na nich snáze vidět nečistota. Takových se objevuje na trhu poměrně málo. Česat se hřebenem někoho jiného, byť rodinného příslušníka, je jako dělit se s ním o společný ručník. Každý má mít své nádobíčko, a také se o ně sám starat.

* Špička s hustými zuby se používá na oddělování jednotlivých pramínků a jejich tupírování.

* Hřeben širokozubý je vhodný na rozčesávání mokrých a běžnou údržbu kudrnatých, hustých vlasů.

* Po vysušení se má účes už jen načechrávat hřebenem s dlouhými zuby.

Těžko se zvyká na nový

Při sušení přicházejí kartáče ke slovu poté, co už jsou vlasy rozčesané a částečně zbavené vody. U krátkých je celkem jedno, zda vezmeme do ruky úzký plochý, nebo malý kulatý, aby kštici od kořínků nadzvedl. Vždy se však na něm musí vlasy dobře zachytit, na čemž mají podíl delší zaoblené štětiny. Pramen by měl po usušení na kartáči ještě chvíli chladnout, tvar účesu pak déle vydrží. Při manipulaci s mokrými vlasy však pozor na výrobky s kuličkami na konci štětin. Často jsou příčinou zatrhávání, neboť se porost na ně zachytí nebo namotá.

Čím delší vlasy, tím větší lze použít pro tvarování průměr kartáče. Pokud jde o kvalitu, stále ještě není nad žíně, i když je takřka vyřadil plast a kov. Správná konstrukce foukacích kartáčů je taková, aby jimi mohl dobře proudit teplý vzduch. Nemálo záleží na příjemném držení v ruce. Protože právě v souhře všech drobných individuálních požadavků tkví hodnota kartáče, bývá těžké si zvyknout na nový, vždycky v něčem trošku odlišný.

O kartáčování vlasů obecně panuje mnoho mýtů. Za nejhorší lze považovat ten, který říká, že je nutné každý den stokrát za sebou projet kštici, aby byla krásná a zdravá. Protože se lze při tom jen těžko vyhnout styku s pokožkou, bude výsledkem leda její podráždění a větší produkce mazu. Opatrné provzdušnění od kořínků ke konečkům vlasů, s hlavou skloněnou dolů, však naopak nikdy nemůže být na škodu.

Foto: 1.Iontový kartáč -Panasonic ; 2.hřeben - Avon ; 3 Sada kartáčů - Avon; 4. kulatý kartáč Oriflame

Reklama

Související témata:

Související články

Jak správně pečovat o vlasy

Zdravé, krásné vlasy touží mít snad každá žena. Jelikož i při pouhém mytí vlasů lze udělat hned několik chyb, které mohou mít vliv na kvalitu vlasů, připravili...

Vybrat kadeřnické nůžky je docela věda

Každý zákazník kadeřnického salónu ví, že bez pořádných nůžek se kadeřník neobejde. Jiné nůžky potřebuje na stříhání dam a jiné na stříhání pánů. Nůžky na pány...

Vědci vypěstovali vlasy z kmenových buněk

Uším milionů mužů po celém světě může tato zpráva skutečně lahodit jako božská mana. Lékem na plešatost však nejsou žádné preparáty, potravinové doplňky...

Výběr článků

Načítám