Hlavní obsah

Dámský prádelník je věda

Právo, Jana Tomsová

Dobré prádlo je na jedné straně věc nezbytná, na straně druhé znamená pro ženu něco jako značkový parfém. Tvoří součást intimní výbavy, zároveň ale hovoří o tajemství osobnosti. Proto se módní svět kolem něj tak rád točí.

Článek

Bezpochyby nejdůležitější součást dámského prádelníku tvoří podprsenky. Jejich úkolem je chránit a tvarovat ňadra tak, aby zůstala zdravá a co nejvíce vynikla jejich svůdnost. Do světa vstoupily až po Velké francouzské revoluci, kdy lékaři, filozofové a reformátoři začali ostře brojit proti dosavadním korzetům, připomínajícím mučidla.

Stejně jako u řady jiných velkých vynálezů ani tady není jasné, kdo s podprsenkou přišel první. V roce 1889 byl patent udělen Francouzce Hermii Cadolleové, o tři roky později Američance s českým jménem Marii Tucekové a za dalších dvacet let Marii Phelpsové-Jakobové, rovněž z USA. Ta se prý o nový typ prádla zasloužila nejvíc.

Hledání bývá někdy těžké

S podprsenkami je to obdobné jako s botami - vidíme spoustu krásných, ale jen málokterá padne jako ulitá, a navíc splňuje i požadavky kladené na vzhled. Proto je třeba někdy trpělivě hledat a nevzdávat se dřív, než kápneme na tu pravou. Různé výzkumy docházejí k závěru, že až osmdesát procent žen nosí podprsenku nevhodné velikosti, přestože pro správný výběr existují podrobné tabulky.

Vyplývá z toho, že alespoň jednou za pět let je moudré se nechat odborně změřit. I bez velkých váhových výkyvů se totiž postava každé ženy časem mění a prsa mají zcela přirozenou tendenci poklesávat. Proto často nastává potřeba změnit nejen velikost, ale i střih. Protože výběr cestou pokus-omyl se může značně prodražit, vyplatí se navštívit dobrou specializovanou prodejnu.

Jestliže podprsenka nesedí na těle jako druhá kůže, je na ní něco špatně. Při nákupu by měla dobře padnout zapnutá na střední háčky, protože je tak šance obvod o něco zvětšovat i zmenšovat.

Větší rozšíření umožní samostatné nástavce

Pokud zůstanou po svlečení otlaky na hrudníku, nebylo respektováno pravidlo, že zepředu se musí pod okraj podprsenky bez problémů vejít palec. Je prostě těsná. 

Věčně padající ramínka jsou buď příliš volná, nebo je kvůli úzkým ramenům zapotřebí změnit střih, který bude mít vzadu ramínka blíže u sebe.

Vyjíždí-li podprsenka na zádech vzhůru, jsou ramínka moc utažená. Z neúměrně malých košíčků se prsa derou ven nejen vpředu, ale i po stranách. Zkrabacená látka na košíčcích signalizuje nadhodnocení velikosti.

Co je dobré a co ne

Sebekrásnější model, který někde táhne, škrtí, tlačí, škrábe či o sobě dává jinak vědět, je pro celodenní nošení nepřijatelný.

Diskuse o vhodnosti podprsenek vyztužených kosticí, dnes vlastně dráty, jsou už překonané. Dokonce se vyskytují názory, že právě tento typ může při pravidelném nošení zpomalit pokles ňader. Navíc jsou nepochybně pohlednější než typy bez výztuže. Záleží však na tvaru podpory.

Postavě s menšími prsy a širšími zády vyhovuje náznak mělké misky. Prsům velkým naopak odpovídá tvarování podpůrného drátu do písmene U. Pro malá ňadra jsou ideální celovyztužené modely s efektem push-up, který někdy umocňují různé vycpávky.

Z praktických i zdravotních důvodů je důležitý použitý materiál, ve kterém ovšem bývá dnes obtížné se vyznat, především u neznačkového prádla. Jestliže visačka zaručuje tvarovou paměť, prodyšnost, rychlé schnutí, stálost barev a ochranu proti žmolkování, nepořídíme výrobek za stovku ani za dvě. Vycházet lze i z toho, že renomovaný výrobce si nekvalitním zbožím nedovolí poškodit své jméno.

Hlas současné módy

Návrháři radí ženám, aby při výběru svého prádla nehleděly na módu či odstín oblečení, ale dbaly hlavně na sladění se svou kůží.

Klasikou zůstává bílá a černá, tělové tóny zahrnují celou škálu od smetanové až po nugát nebo mocca. K nejmódnějším trendům se řadí olivová v kombinaci s různými pastely. Stále ještě se drží vínová a výrazná modrá.

Špičkové materiály jsou směsové, s nepostradatelným podílem vlákna Lycra. Základ tvoří hladké úplety, a to buď samostatně nebo spojované s jemnou krajkou. 

Přednost mají sety podprsenek a kalhotek stejného materiálového i vzorového provedení. Více se objevuje tzv. tvarovací prádlo, především ve formě jednodílných body nebo žaludkových podprsenek a kalhotek. O přízeň usilují košilky se všitou podprsenkou.

Opět přichází na scénu negližé, tedy něco mezi spodním a nočním prádlem. Jsou to půvabné věcičky, bez kterých se dá žít, s nimi ale nepochybně o něco veseleji. Takže je-li příležitost, stojí za úvahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám