Hlavní obsah

Radost k němu přivonět

Právo, Jana Tomsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejspíš Velká francouzská revoluce může za to, že krášlení mužů upadlo v zapomenutí, přestože provázelo lidstvo od starého Egypta a antické kultury. Péče o zevnějšek dostala punc marnivosti a zženštilosti, který se teprve v poslední době pomalu vymazává.

Článek

Po dlouhá desetiletí se pánská kosmetická péče točila hlavně kolem holení. V našich krajích se stal téměř legendárním přípravkem pitralon - jediný, ke kterému se muži kromě pěnivých mýdel na tvář bez výčitek svědomí hlásili. Naštěstí je tahle doba definitivně pryč.

Vůně je součást image

Nejen chroničtí lamači ženských srdcí a tzv. metrosexuálové, moderní obdoba dandyů, se zasloužili o to, že vůně opět více vstoupila do mužského světa. Jednoznačně se na tom podílí poznání, že příjemně působící muž má otevřenější cestu k úspěchu.

Výběr pánských vůní není zrovna jednoduchý, protože do něj často mluví ženy, které kompozice vnímají trochu jinak. Je ideální, když jsou při novém nákupu přítomni oba partneři. Bylo by přece sobecké navonět svého vyvoleného něčím, co se mu vůbec nelíbí. Není pak divu, když se darovanému flakonu vyhýbá.

Rovněž pánské vůně se dělí na svěží a smyslné. Do zaměstnání patří první kategorie, do soukromí druhá. Čím intimnější situace, tím větší opodstatnění pro její výraznost, která ovšem nespočívá v množství, ale v kvalitě. Laciné toaletní vody se hned prozradí a míjejí cíl. O správném dávkování platí, že lehký vonný opar má být cítit maximálně do půl metru.

K chybám dochází i při aplikaci. Toaletní vody ze spreje si mají muži nanášet na prsa, zátylek, zápěstí, šíji a vnitřní strany loktů, na obličeji velmi opatrně pouze na spánky a ušní lalůčky. Na zbývající části tváře patří jen slabší voda po holení téže značky. Každá situace i nálada chce něco jiného.

Další kosmetická výbava

Pro celkovou péči o tělo sice existují takzvané rodinné přípravky s univerzální "čistou" vůní, ale není nad to, když každý používá podle individuálních potřeb své vlastní. Pokožka mužů se totiž od ženské liší. Její vrchní vrstva je o 15 až 24 % silnější a vrásky přicházejí později, zato se rychle mění v hluboké rýhy. Pleťové krémy proto mají poněkud jiné složení.

Rozdílnost deodorantů a antiperspirantů nespočívá pouze v parfemaci, ale především v účinnosti. Mužský organismus provází intenzívnější prokrvení a zvýšená funkce žláz, což se promítá v silnější potivosti se všemi negativními následky. Zapotřebí je razantnější ochrana.

Reklama

Související témata:

Související články

Stárnutí pleti se dá oddálit

Díky zdravému životnímu stylu a vymoženostem kosmetického průmyslu není problém si mladistvý vzhled udržet dlouho. Lze toho dosáhnout pravidelným používáním...

Jak správně pečovat o vlasy

Zdravé, krásné vlasy touží mít snad každá žena. Jelikož i při pouhém mytí vlasů lze udělat hned několik chyb, které mohou mít vliv na kvalitu vlasů, připravili...

Maskované povzbuzení

Do týdenního kalendáře krásy by měla pravidelně patřit také pleťová maska. Zázraky sice nedokáže, nicméně i krátkodobé osvěžení stojí za to.

Výběr článků

Načítám