Hlavní obsah

Hladké tělo není nic snadného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trpět pro krásu jsou ochotny moderní ženy. Trend hedvábně jemné a hebké pokožky si žádá stále dokonalejší odstraňování chloupků z těla. Jednoduché holení a depilace už mnohdy nestačí. Ženy tak často volí náročnější, avšak trvalejší a spolehlivější řešení - epilaci.

Článek

Speciální depilační krémy, studený nebo teplý vosk, depilační strojky, holicí krémy a mléka nahrazují v moderní době speciální epilační lasery. Jejich aplikace je sice nákladnější, avšak podle specialistů má mnoho výhod. Zajišťuje trvale hladkou kůži a na rozdíl od vosků není bolestivá. 

"Pomoci laseru se nežádoucí ochlupení odstraní napořád, a to již po pár návštěvách. Metoda je rychlá, šetrná a téměř bezbolestná," tvrdí na svých stránkách klinika vedena známým pražským odborníkem na krásu Janem Měšťákem. Ošetřit je takto možné kteroukoliv část kůže. Nejčastěji se aplikuje na obličeji, v podpaží, na tříslech a na nohou. 

Zákrok spočívá v plošném a rovnoměrném ozáření laserovým světlem, které cíleně ničí pigmentovanou zárodečnou část chloupku. Protože se chloupky nacházejí v různém stádiu růstu, je třeba toto ošetření několikrát opakovat. Nejlepší efekt je prý u tmavých chloupků, které vyrůstají na méně pigmentované a neopálené kůži. Světlé chloupky vyžadují opakované ošetření. Šedivé a bílé laserem depilovat nelze. 

V místě stržených chlupů může vzniknout infekce

Zatímco při epilaci se odstraní chloupek i s vlasovou cibulkou a trvá delší dobu, než doroste nový, při depilaci se pouze zničí jeho viditelná část nad kůží. I když k dispozici mají moderní ženy depilační strojky, nejoblíbenější je prý stále žiletka. Klasické holení i epilace ovšem nese zdravotní rizika. 

"V místě stržených chlupů hrozí vstup infekce. Může způsobit zánět okolí vlasového váčku. Setkáváme se s tím poměrně často. Hrozí také mechanické i chemické podráždění," řekla dermatoložka Renata Schmiedbergerová. 

Upozornila, že epilace se obvykle dělá na menších plochách. Elektrickou jehlou se odstraňuje například knírek pod nosem nebo ovlasené partie v obličeji. Při depilaci se pak ochlupení strhává plošně. 

Odborníci radí jít do kosmetického salónu

Depilační metody jsou vhodné pro celé tělo. Jsou rychlé, bezbolestné a relativně levně. Nevýhodou je, že za pár dní chloupky zase dorostou. Navíc při použití depilačních krémů hrozí alergické reakce. 

K domácí epilaci se používají teplé i studené vosky i strojky. Je bolestivá a ne každá žena ji zvládne. Elektrické epilátory výrobci vybavují zklidňujícími a chladícími doplňky, které zmírňují nepříjemné pocity. Odborníci ovšem radí svěřit se raději kosmetickému salonu nebo klinice. Aplikace sice může stát i několik tisíc korun, avšak výsledný efekt prý za to stojí. 

Reklama

Související články

Holení intimních míst

V současné době považujeme holení podpaží a nohou u většiny žen za samozřejmost, přičemž mnoho žen pravidelně upravuje také ochlupení svého pohlaví,...

Móda intimního oholení

Byl to svérázný výzkum. Udělaly ho čtyři dívky. Oslovily stovku mužů, kteří vyplnili dotazník. Ptaly se jich na jejich vztah k holení různých partií těla....

Výběr článků

Načítám