Hlavní obsah

Pojďme si hrát bez dětí

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spousta rodičů si ani nedovede představit, že by letní dovolenou trávila bez dětí. Ale není nad to poslat své ratolesti k babičce či na vhodně vybraný letní tábor a vrátit se do bezstarostných "študáckých" let, kdy se člověk nemusel ohlížet na čas a bavil se klidně až do rána.

Článek

"Letos jede naše dcera do stejného tábora jako vloni, takže se o ni nebudeme strachovat a volný čas si opravdu užijeme. Ne jako loni, kdy jsme se pustili do malování bytu. Než došlo na zábavu, byly tři týdny pryč," svěřila se maminka jedenáctileté školačky.

S manželem dávají dohromady partu přátel, s nimiž chtějí vyzkoušet různé atrakce, na které není během školního roku nikdy dost času.

Bezstarostně do aquaparků

Půjdou si prý zařádit i do aquaparku. Láká je zkusit si tobogan. "Bude to bez dcery senza, nemusíme na ni dávat pozor," říká paní Ivana.

Střídat vodní radovánky s chvílemi relaxace v sauně, ve vířivkách nebo při posezení v tzv. mokrých restauracích můžeme v některých aquaparcích i po práci. Do 20 hodin třeba ve Frenštátu pod Radhoštěm, ve Vyškově či v Blansku. O hodinu a půl později zavírají kupříkladu v Berouně a v Liberci až ve 22 hodin, stejně jako v Praze na Barrandově v aquaparku, který slouží veřejnosti teprve od loňského prosince. Od června je tu mimo jiné k dispozici i opalovací plocha a volejbalové hřiště.

U vody bez nudy

V areálu Vodního světa v Berouně je čerstvě otevřená škola potápění. Mimo jiné nabízí jednu specialitku. "Jde o kurz nádechového potápění - freedvingu. Je populární pro volnost, kterou potápěčům poskytuje," říká zakladatel a instruktor Martin Zajac. Výhoda spočívá v minimálním materiálním vybavení a s tím související volnosti pohybu a také v nezávislosti na potápěčských základnách.

Vyznavači nudismu si mohou bez plavek užívat v Libereckém Centru Babylon každé pondělí večer od 18 hodin v sauna klubu Afrikana.

Během nákupů do solné jeskyně

Fajn je už samo chození po obchodech, při kterém ratolesti neodvádějí naši pozornost od zboží, které zajímá nás. Odskočit si během nákupů do solné jeskyně nadýchat se mořského ozónu je ideální.

Dopřát si to můžeme třeba v Obchodním domě Aldiana v Brně. Je však nutné si tuhle pětačtyřicetiminutovku plnou léčivé síly soli z Mrtvého moře objednat předem.

To platí i pro ostatní solné jeskyně. Navíc se doporučuje absolvovat sadu procedur, aby pobyt v lázni prospěl zdraví. Většinou na ně všude poskytují slevy.

Bowling i pétanque

Setkání s přáteli, na které během roku není nikdy dost času, lze zpestřit také bowlingem. V Brně kupříkladu na Bowlingu Stodola, kde může hrát na jedné z osmi drah šest hráčů.

Kdo se chce v Brně v hraní bowlingu zdokonalit a třeba se pak účastnit turnajů, může jít do centra Cihelna a svěřit se trenérům, dvojnásobným mistrům ČR Pavlu Košťálovi a Romanu Pešlovi. Stojí to dvě stovky na hodinu plus 120 korun za pronájem dráhy.

Stylově v Ostravě

Do pozdní noci můžeme soupeřit s přáteli i na čtyřech bowlingových drahách ve sportovním areálu Landek Ostrava, který je rovněž zajímavým tipem pro volný čas. Jde o národní přírodní památku se starými hornickými cestičkami a chodníky, s možností sfárat v kleci do jednoho z dolů a prohlédnout si tam zajímavou expozici.

Sportovci si v areálu zahrají tenis, vyzkoušejí horolezecké umění v lanovém centru, cyklisté mohou vyrazit na kole po stezce, která se napojuje na síť cyklotras severní Moravy a Slezska i sousedního Polska.

Adrenalin na bobové dráze

Kdo hledá víc vzrušení, než nabízejí vyjmenované atrakce, může zkusit některou z bobových drah. Třeba na Lipně nebo v Kutné Hoře, v Jeseníkách či v Praze na Proseku, kde se dá jezdit i večer při umělém osvětlení.

Komu to ještě pořád nestačí a chce projevit i kus odvahy, může využít na Proseku lanovou skluzavku - dvě věže spojené lanem o délce 180 m s převýšením 45 metrů. Pak už stačí jen trocha odvahy a už se závratnou rychlostí řítíte z kopců dolů ve výšce šesti metrů. Za adrenalin zaplatíme 130 korun.

Vyzkoušet si svoji zručnost můžeme v navazujícím lanovém parku, vše s horolezeckým úvazkem a pod dohledem profesionálů. Tato služba je k dispozici jen o svátcích a víkendech. 

Reklama

Související témata:

Související články

7 tipů, jak si zaručeně zkazit dovolenou

Podle odhadů agentury Mag Consulting by mělo na dovolenou do ciziny letos vyjet 2,9 milionů Čechů. Z těch, kdo plánují letní dovolenou v cizině, pojede 74 %...

Výběr článků

Načítám