Hlavní obsah

Svatební den jak má být

Novinky, Olina Táborská

Svatba není jen radost, ale také pořádná dávka starostí. A také nic levného, pokud si budete chtít vše zařídit sami, můžete se doopravdy uštvat. "Kdybych se ještě jednou vdávala, nechám si udělat svatbu na klíč," prohlásila čerstvá novomanželka Monika. "Chtěli jsme ušetřit, ale za jakou cenu? Já ani mamka jsme si ten den vůbec neužily," přiznala.

Článek

Nevěsta i její matka na sebe vzaly zodpovědnost za třicet pozvaných. Hostina sice byla v restauraci, ale spousta příbuzenstva přijela zdaleka a bylo nutné se o ně postarat, stejně jako o cukroví a dorty, výslužky a další nezbytnosti.

"Škoda, že se Monika nerozhodla nechat přípravu takové události na agentuře. Svatby na klíč už děláme běžně," říká Jaroslav Pouč ze svatební půjčovny Láska v Holicích na Pardubicku.

Průměrně se prý na veselce sejde 35 až 40 lidí. Raut s výzdobou stojí kolem třiceti až pětačtyřiceti tisíc korun.

Nezbytný dort

Objednat si lze všechno možné, od oznámení a oblečení, přes prstýnky, kytice, auta až po sladkosti. U holické agentury se za cukroví a dort zaplatí něco kolem 3000 Kč. Největší zájem je o patrové dorty s marcipánovou polevou. Jejich cena se odvíjí od váhy dortu. Jeden kilogram vyjde zhruba na 165 až 220 Kč, dia dorty jsou o něco dražší (220 až 270 Kč/kg).

Než se rodina obrátí na agenturu, měla by mít jasno, kolik je ochotná investovat. Pan Pouč radí: "Udělejte si předběžný plán průběhu slavnosti. Kalkulace se bude odvíjet od počtu pozvaných a cen za všechny služby."

Takový přístup ušetří svatebčanům pozdější nedorozumění a třeba i zklamání, nemůže-li agentura naplnit jejich představy. Majitelka svatebního salonu Kleopatra v Teplicích Marcela Laube říká: "Vždycky se lze domluvit. Poradíme vám, jak se vyhnout zbytečným výdajům a kde ušetřit."

Kdo co platí?

Dříve to byli rodiče nevěsty. Dnes se na financování svatby zpravidla domluví snoubenci spolu s rodiči. "Předem si dohodněte, kdo co bude platit, vyhnete se nepříjemnostem v rodinách," radí Jaroslav Pouč, na jehož agenturu se obracejí i páry žijící ve společné domácnosti. Ty si často hradí svatbu samy.

Páry se berou leckde. Velký zájem je o obřad v přírodě a také na zámcích, hradech i v zahraničí. Pražská svatební a společenská agentura L'armonia, s. r. o., s tím má zkušenosti od r. 2005. Největší zájem je o svatby na zámcích Konopiště, Karlštejn, Dobříš a samozřejmě o Staroměstskou radnici v Praze.

Na radnici nebo na Seychelách?

V zahraničí např. o Santorini, Mauritius, Seychely, Havaj, Japonsko, Francii, Itálii, Španělsko, Rakousko, Anglii, USA, Kanadu. Oddává zastupitel určený dotyčným státem. Obvykle se snoubenci nechají oddat během dovolené, kde rovnou stráví svatební cestu.

Touha po originalitě však zavede svatebčany třeba i na stadión. "Loni jsme měli nevěstu, která pobíhala na hřišti v šatech a střílela do branky, kde chytal její manžel," dozvěděli jsme se od Marcely Laube z Teplic.

I doprava k obřadu je různá, může to být také lanovka. Jednou vyvezla nevěstu na Komáří vížku nad Krupkou v severních Čechách. "Ti dva chtěli svatbu na kopci nad městem, tak proč jim nevyhovět?" potvrdila Radka Přívorová z matriky v Krupce.

Jak to říct světu

Dnes lze běžně svatební oznámení objednat pomocí internetu. Na to, co letí, jsme se zeptali grafičky Báry Caithamlové: "Zaznamenala jsem posun při výběru motivu svatebního oznámení. Stále více párů se chce odlišit a vyhledávají netradiční oznámení či se chtějí na tvorbě oznámení spolupodílet. Mírným favoritem je kresba nevěsty a ženicha."

Na to, aby klapla i organizace darů, je dobré se taky připravit, třeba pomocí svatebních listů přímo v agentuře. Snoubenci tam mohou nechat dohodnutý seznam toho, co by rádi dostali. Dají o něm vědět všem pozvaným a ti z něj postupně vybírají a odškrtávají. "Je dobré připravit seznam širší a v různých cenových relacích, aby si mohli vybrat i ti méně majetní hosté," radí Marcela Laube a dodává: "Lze se také dohodnout na přivezení darů ve stanovený den na určené místo."

Za pronájem limuzíny, cabrio 2500-5000 Kč/den
veteránu cabrio 500/hodina
kočáru 1000/hodina
hudby 200-700/hodina
ozdoby vozu 500 Kč

Užitečné adresy

S čím před svatbou počítat:

* poplatky za obřad

* oblečení pro nevěstu a ženicha

* kadeřnice, kosmetika

* snubní prsteny

* svatební kytice

* svatební pohoštění

* koláčky, cukroví

* svatební dort

* pozvánky, oznámení

* fotografování a video

* pronájem svatebních vozů (kočáru)

* slavnostní oběd

* pronájem prostor

* dekorace a květinová výzdoba

* pronájem přístřešku (v případě letní zahradní slavnosti)

* občerstvení

* jídlo a nápoje na oslavě

* hudební doprovod

* ubytování hostů

* spropitné

Reklama

Související témata:

Související články

Když svatba - tak originální

V koňském sedle, v balonu, v hasičském autě, v zoologické zahradě nebo na louce se dávají oddávat moderní Češi. Stále více párů volí netradiční prostředí...

Výběr článků

Načítám