Hlavní obsah

Proč chodit do čajoven

Právo, Olina Táborská

Kam jít, když si chceme s někým milým déle posedět v klidném nekuřáckém prostředí a ještě moc neutratit? Jednou z možností jsou čajovny. Najdeme je takřka v každém městě.

Článek

Někdo čajovny vyhledává, jiný nesměle zkouší. Nakoukne dovnitř, nasaje vůni a vejde. Nad nabídkovým lístkem je však v rozpacích. Nevyzná se a neví, co si vybrat.

Čím začít?

"Záleží na tom, jakým čajům dává kdo přednost. Řekl bych, že z šedesáti procent se pijí ovocné. Většina pravidelných návštěvníků čajoven však má chuť zkoušet a objevovat," vysvětluje Milan Křivánek, majitel jedné z prvních čajoven u nás (Růžová čajovna v Růžové ulici v Praze).

"Zpočátku si každý vybere spíš náhodně nebo na doporučení obsluhy. Zaujme jej nejen chuť a vůně nápoje, ale i jeho servírování a pohoda, kterou pití čaje provází. Začne se o tohle všechno víc zajímat a příště už si vybírá zasvěceněji. Dá si třeba Senchu s vanilkou nebo Darjeeling a v experimentování pokračuje i doma," dodal Skřivánek. 

Nakopne nás černý čaj

Výběr záleží i na tom, v kterou denní dobu do čajovny jdeme. "Čaj svým obsahem kofeinu stimuluje nervovou soustavu, proto je dobré se ráno nakopnout černým čajem, třeba Assámem," radí odborník.

Dodává, že černý čaj má čtyřnásobně víc kofeinu než zelený. Zelený a bílý (květový) čaj je podle jeho slov dobré pít během dne. "Navečer si dejte raději čaj ovocný, honeybush nebo rooibos. Třeba v kombinaci s meduňkou jsou ideální pro lidi trpící nespavostí," vysvětluje Milan Křivánek.

V současné době je hodně vyhledávaný Puehr. Prý se po něm hubne. "Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, to je pravda, ale zdraví prospěšný je také oolong - polofermentovaný čaj. Rozpouští tuky v krvi, a když ho vypijeme denně šest šálků, může nám pomoci při hubnutí, ale bez zdravé životosprávy to samozřejmě nikdy nebude ono!"

Propijme se k němu

Zelený čaj neprochází, na rozdíl od čaje černého, fermentací (oxidací), a uchovává si všechny blahodárné účinky čajových lístků. "Má poněkud svíravou chuť, takže se k němu zákazník musí propít. Když se to podaří, ohromně pomůže svému organismu. Díky antioxidantům jsou zelené čaje dobrou prevencí před rakovinou," říká majitel čajovny a připomíná výsledky několika studií.

Například se zjistilo, že v Japonsku i v Číně dělníci, kteří pracovali v čajových zahradách a denně vypili abnormální množství čaje, neměli problémy se zažívacím traktem a jen velice zřídka se u nich vyskytla rakovina tlustého střeva.

"Číňané pijí i třicet šálků denně nebo po dobu celého dne usrkávájí lahodný výluh zeleného čaje ze skleněných láhví připomínajících naše sklenice na zavařování," dodává Milan Křivánek.

Sušené ovocné směsi jako třeba ibišek, jablko, skořice jsou lahodné voňavé nápoje, obsahující veliké procento vitamínu C. Při jarní únavě pomůžou stimulovat organismus.

Co si koupit

Když chceme čaj, který nám zachutnal, popíjet i doma, začneme se zajímat o vybavení. "Je dobré mít alespoň dvě konvičky, obzvláště připravujeme-li v jedné Pu-ehr. Jeho vůní nasají všechny póry keramiky a ta se už nevytratí. Kvalitní čaje je vhodné připravovat v jiné konvičce," radí Milan Křivánek.

K louhování se hodí sítka různých velikostí podle toho, zda čaj spařujeme v šálku, nebo v konvičce, a také čajové filtry. Používají je čajoví gurmáni, aby si vychutnali absolutní chuť nápoje. Popíjí se z misek nebo širších šálků. Mnohé čajovny tyto doplňky prodávají.

Louhování

Pravou chuť čaje si vychutnáme v čajovně, kde je kvalifikovaná obsluha. Abychom jí docílili i doma, je nutné číst návody a dodržovat je.

Každý čaj potřebuje jinou teplotu vody i dobu louhování. Přelouhovaný čaj způsobuje problémy se zažíváním a vyvolává zácpu. A ještě rada od odborníka: Když po minutě louhování zeleného i černého čaje nálev vylijeme, zbavíme obsah veškerého kofeinu, který se během 45 vteřin uvolní. Čajové lístky hned zalijeme a popíjíme bezkofeinový čaj. Druhý, třetí nálev u dobrých zelených čajů bývá nejkvalitnější, to však neplatí pro čaje černé, ty se louhují vždy jenom jednou!

Reklama

Související témata:

Související články

Zelený čaj snižuje riziko srdečních nemocí

Lidé, kteří pijí soustavně hodně zeleného čaje, se dožívají vyššího věku a trpí méně některými nemocemi. K tomuto závěru dospěli japonští vědci, kteří...

Vodní dýmky škodí stejně jako cigarety

Vodní dýmky jsou oblíbené u mládeže zvláště v čajovnách a klubech. Jenže i kuřáci této blízkovýchodní speciality by měli vzít na vědomí zdravotní rizika této...

Výběr článků

Načítám