Hlavní obsah

Mnoho lidí doma ignoruje základní hygienická pravidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Více než dvě třetiny lidí nedodržují základní hygienická pravidla a muži jsou toho nejhorším příkladem. Tvrdí to britští vědci, kteří zjistili, že mnoho lidí si například nemyje ruce po použití záchodu, před přípravou jídel nebo při kašli a kýchání. Důsledkem toho je, že doma mají mnohem více choroboplodných zárodků než na veřejných místech.

Článek

Veřejné toalety jsou často čistější než pracovní plocha leckteré kuchyně, uvádějí odborníci z britské Hygienické rady. Z jejich výzkumu vyplynulo, že 53 procent lidí se nemyje ruce poté, co si jimi zakrývali ústa při kašli nebo kýchání. Jeden z deseti lidí si nemyje ruce po použití záchodu a téměř čtvrtina obyvatel se klidně pustí do přípravy jídla poté, co hladila svého zvířecího miláčka a nepoužila poté žádný dezinfekční prostředek. 

Možná k překvapení mnohých není toaleta místem, kde by se v domácnostech hromadilo nejvíce bakterií: mnohem škodlivější choroboplodné zárodky jsou například na vypínačích, klikách u dveří nebo kuchyňském prkénku, kde se krájí potraviny. 

Na druhou stranu výzkum zjistil, že jen tři procenta lidí si myslí, že by jejich domov byl plný infekce, a jeden ze tří si je jist, že jeho pracovní plocha v kuchyni je čistá. 

Nestačí jen sáhnout pro nějaký lék proti infekci

"Navzdory pokroku v medicíně a ve vědě jsou dnes domácnosti mnohem více zaplněné bakteriemi než v době, než se začala ve 40. letech minulého století široce používat antibiotika," řekl virolog a předseda Hygienické rady Profesor John Oxford. 

"Řekl bych, že jsme dnes polevili v ochraně svého zdraví. Když dostaneme infekci, myslíme si, že stačí sáhnout pro něco na poličku a vyřeší se to. To je ovšem velký omyl," řekl Oxford. 

Důkazy vědců ukazují, že jednoduchá a správná hygienická pravidla mohou snížit riziko nemocí a infekce v domácnostech i ve společnosti. Musíme se ale chránit sami tím, že budeme tato pravidla uplatňovat v praxi, zdůrazňují.

Reklama

Související témata:

Související články

Provětrejte své prací návyky

Od dob, kdy se k praní prádla používala moč sbíraná na veřejných záchodcích, urazilo lidstvo dlouhý kus cesty. Během staletí se zvyklosti a postupy při praní...

Dvě třetiny lidí si nemyjí řádně ruce

Více než dvě třetiny lidí si nemyjí řádně ruce. Dokázal to průzkum společnosti Lysol Hygiene provedený mezi osmi tisíci lidmi v osmi zemích světa. Ti dostali...

Mikrovlnka zbaví kuchyň mikrobů

Většina z nás si myslí, že je kuchyň nejčistší místnost v bytě. Bohužel je tomu právě naopak. Vědci zjistili, že je v ní dvěstěkrát více choroboplodných...

Výběr článků

Načítám