Univerzitní odborníci vytvořili dvě zkušební skupiny z vlastních studentů, aniž je o testu informovali. Během finále amerického fotbalu, které studenti na obrazovce sledovali společně, dostávali stejné pohoštění v podobě smažených kuřecích křidýlek u dvou stolů. Z prvního byly zbytky průběžně uklízeny, u druhého nikoli. Ze dvou početně stejných skupin zkonzumovala parta u neuklízeného stolu o 27 procent smažených křidýlek méně než u uklízeného stolu. 

"Výsledky potvrzují, že lidé jsou při jídle zdrženlivější, pokud mohou vidět, kolik toho už snědli," řekl profesor Brian Wansink.

Konstatoval přitom, že rozdíl mezi oběma skupinami byl větší, když testovanými jedlíky byli muži, než když šlo o ženy. Přesto i u žen byl vliv "nesklizeného stolu" zřetelný. 

Wansink doporučil obdobný recept i proti nadměrnému pití: nechávat vypité sklenice a láhve na stole, to prý pijáky udrží na uzdě.