Hlavní obsah

Slunečním brýlím vládnou plasty

Právo, Jana Tomsová

Ozónová vrstva je čím dál slabší, UV záření silnější a naše oči citlivější. Plyne z toho poučení, že následujících několik měsíců strávíme se slunečními brýlemi na nose.

Článek

První věc, která většinu lidí při nákupu brýlí proti slunci zajímá, je to, jak v nich budou vypadat. Takovýhle přístup optici nemají rádi. "Estetická stránka věci se řeší až na konec. Nejdřív je třeba si ujasnit, na co hodláte zabarvené brýle používat," radí Vilém Rudolf (www.visusoptik.cz).

Jiné samozřejmě budou, když v nich někdo chce ohromovat na diskotéce, jiné jsou zapotřebí v autě, na horách, na vodě i při sportech. Podle toho se potom liší propustnost čoček. Přitom si musíme uvědomit, že slunce nesvítí jen shora, ale také se odráží, což je velmi nebezpečné. Univerzální sluneční brýle neexistují," varuje specialista.

Letošní novinky

Typ brýlí, o který nám jde v běžném životě, označují odborníci jako společenský. Právě v něm se nejvíce promítají módní trendy a modelům propůjčuje své jméno mnoho slavných oděvních návrhářů. Za takové se potom pochopitelně platí víc. Co se bude nosit letos?

"Ještě intenzívněji pokračuje návrat do 50. let minulého století. Brýle jsou velké, se širokými a masivními postranicemi. Je to nevýhoda pro lidi, kteří potřebují dioptrie, protože takhle vysoké zorníky se nedají přesně vycentrovat a dochází k rozostřenosti. Proto radím nenaléhat na optika, aby vyhověl.

Z materiálů převládají barevné plasty. Vede klasická černá a bílá, červená, dobrá je zelená a modrá, doznívá růžová. Výhodné jsou vícebarevné obruby, protože se lépe kombinují s oblečením," soudí Vilém Rudolf.

Pozornost upoutávají tzv. gradaly, jejichž zorníky přecházejí od tmavého odstínu do světlého. Působí lichotivě. Za úvahu stojí rovněž praktické heliovary se samozabarvovací schopností. Nejsou však výhodné do auta, neboť ztmavnutí nezmizí tak rychle, jak situace vyžaduje.

Užitečná doporučení

"Kdo si nechce ničit oči, měl by rovněž sluneční brýle zásadně kupovat v kamenném obchodě. Automaticky tam na ně dostává dvouletou záruku i následný servis," upozorňuje Alena Schopfová a dodává několik rad (www.voptik. cz).

* Sluneční brýle určené k nošení jako čelenka jsou tvarované dokulata. Lépe drží na vlasech.

* Brýle je zapotřebí občas nechat vyčistit ultrazvukem a seřídit. Netrvá to déle než tři minuty a většina provozoven tuto službu udělá zdarma.

* Při běžném každodenním čištění je nutné zorníky nejdříve opláchnout proudem vody a teprve potom na ně vzít hadřík. Pozor na to zejména na písečných plážích.

* Nechávat brýle na palubní desce auta znamená rychlou cestu k jejich zničení.

* V jakékoli tašce musí být brýle uloženy v tvrdém pouzdře. A nikoli spolu s tužkou, jak se často stává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám