Hlavní obsah

Než zamíříme do posilovny

Právo, Olina Táborská

A máme tu druhé období roku, kdy se hrneme do posiloven, abychom ubrali na kilech, nebo naopak přidali na svalech. Lednový útok, vyvolaný novoročním předsevzetím, většina už dávno vzdala. Teď chceme pro změnu dobře vypadat v letním oblečení.

Článek

"Je to tak, začátkem ledna se v posilovnách můžeme přetrhnout, ale ke konci měsíce zbudou jen ti, kteří jsou vůči svému tělu zodpovědní," potvrdila nám trenérka Marta Kurčíková z Fitness station v Praze 5.

Proč chodit do posilovny

Zřejmě je hodně těch, kterým se nedaří udržet si postavu bez starostí, proto je u nás tolik posiloven. Na webovce s názvem www.caramba.cz (v menu stačí kliknout na sport) jich najdeme v různých městech spoustu, a není to zdaleka vyčerpávající seznam. Proč tedy takový zájem? "Aerobním cvičením, k němuž se v posilovně donutíme, nějaké to kilo ubereme a posilováním na strojích se nám zpevní svaly," vysvětluje trenérka.

"Při cvičení na stroji nebo s činkami postupně zvyšujeme zátěž - podle toho, jak si tělo přivyká - a postava se zpevňuje a tvaruje."

Co očekáváme

"Především chceme obalamutit přírodu," zasmála se Marta Kurčíková. "Ženy chtějí zhubnout, muži nabrat - přetvořit tuk na svalovou hmotu. A pokud možno, aby to bylo hned. Jenže když někdo přizná, že vloni přibral deset kilo a chce je hned shodit, řeknu mu, že i tomu by měl dát rok. Že to chce hodně trpělivosti. "

K čemu osobní trenér

Naučí nás orientovat se v posilovně, zabránit zranění a přetrénování. A jaké chyby dělají ti, kteří chtějí začít posilovat sami?

"Především neumí obsluhovat stroje a přidávat zátěž, takže se můžou zranit. Nevědí, že tréninková lekce má své zákonitosti, které je třeba dodržet, aby bylo cvičení účinné a bezpečné," dostalo se mi odpovědi.

Kdo chce navíc hubnout a očekává, že to dokáže jen neodborným posilováním, těžko se dočká výsledku. Je třeba změnit také jídelníček. Kvalifikovaný trenér vám ho sestaví. Je užitečné zaplatit si s ním pět až deset lekcí.

"A když se mezi vámi vytvoří vzájemná důvěra, zjistíte, že trenér není jen tyran, ale i vrba," prozrazuje Marta.

Jak má vypadat hodina v posilovně

Začínáme v aerobní zóně asi tak patnáctiminutovým rozehřátím na rotopedu, stepperu nebo běhacím pásu. Potom si protáhneme strečinkem všechny svalové partie, abychom předešli zranění.

"Já zařazuji na začátek posilování nejobtížnější svalové partie, což je břicho," říká Marta Kurčíková. "Následuje cvičení dalších svalových partií - nohou, zad, prsou a tak dál." Právě břicho se nejúčinněji procvičí na tzv. šibenici, odborně empire. Potom přijdou na řadu sedy, lehy, cviky na šikmé břišní svaly a pro zdatnější i cviky s medicinbalem nebo overballem (míč na cvičení).

"Pro začátečníky zařazuji tzv. kolečka. Při nich postupně procvičíte všechny svalové partie. Po celou dobu je třeba dodržovat pitný režim."

Takto se cvičí šest týdnů. "Tělo začne reagovat na posilování a aerobní cvičení, svalíky jsou pevnější a lze přejít k intenzivnějšímu cvičení, kdy jednotlivý den posilujeme jen jednotlivé partie," dodala trenérka.

Nezapomínejme na protahování

Mezi jednotlivými sériemi je třeba se protahovat. Trenér hlídá, abychom protahovali správné partie, i délku pauz. Nesmí trvat déle než třicet sekund, chceme-li redukovat tuk.

Na závěr cvičení se ještě vrátíme ke stepperu nebo rotopedu a dalších patnáct minut bychom měli šlapat, protože tělo ještě spaluje tuky. Teprve pak si prý užijeme ten krásný pocit z překonání sama sebe, ovšem za předpokladu, že nezamíříme hned na hamburgera. Dodali bychom tělu víc energie, než jsme spálili. Trenérka radí mít s sebou raději müsli tyčinku, banán nebo proteinový nápoj.

Správné a špatné fitko

Zajímalo mě, jak se pozná dobrá posilovna a jsou-li nějaká věková omezení. Dozvěděla jsem se, že si máme všímat především čistoty. "Do naší posilovny, která je středně velká, dvoupatrová, dobře vybavená, chodí lidé všech věkových kategorií i úplní začátečníci," říká Marta.

"Hlavně se nedejte odradit dojmem, že na vás všichni koukají," dodala. "To si myslí především ženy, ale není to tak. Muži svalovci se kochají pouze sami sebou."

Kolik to stojí
Fitness MFaktory Plzeň
Jednotné vstupné 55 Kč (plus slevy)
Hodina s osobním trenérem 150 Kč
Více na: www.mfactory.wz.cz
Fitness station, Praha 5
Jednotné vstupné 90 Kč (plus slevy)
Hodina s osobním trenérem od 350 Kč
www.fitness-station.cz

Tip

Muži se v posilovnách cítí jako doma, ale ženy se trochu stydí. Hlavně ty, které nemají dokonalou postavu. V řadě měst existují posilovny jen pro ženy. např.: www.fortuna-fitness.cz www.fitstudiojana.estranky.cz

Co s sebou
* dva ručníky (jeden používáme v posilovně)
* toaletní potřeby do sprchy
* čisté sálové boty
* bavlněné ponožky
* triko s krátkým rukávem
* čelenku
* tepláky
* láhev s vodou

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám